časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MULTILAM flexo ML-CUX, vysoce výkonné kontaktní řešení budoucnosti

11. 3. 2018 | Stäubli Systems, s. r. o. | www.staubli.com

Stäubli Electrical Connectors opět prokazuje svůj inovační potenciál. Divize představuje svou nejnovější tvorbu: ML-CUX – multilamelu založenou na principu dvou komponent pro náročné aplikace, zejména pro distribuci nebo přenos energie.

Stäubli - Zásuvka (vlevo) a konektor (vpravo) nového zařízení MULTILAM flexo ML-CUX
Obr. 1. Zásuvka (vlevo) a konektor (vpravo) nového zařízení MULTILAM flexo ML-CUX; jasně rozpoznatelné je flexibilní nosné pásmo s kontaktními pružinami napojenými
na nýty

Multilamela ML-CUX je výsledkem procesu dalšího vývoje kontaktních řešení s velkým výkonem. Může být použita na různých místech v rozváděčích, transformátorech, jističích, izolátorech a průchodkách. Jedinečný a unikátní patentovaný design kombinuje optimalizované elektrické a mechanické vlastnosti. To umožňuje jak velké jmenovité proudy, tak i konstantní přechodový odpor s minimálním zahříváním kontaktů. Vše při stálém velkém zatížení a tisících spojovacích cyklech. Krátkodobě je možné ji použít až do teploty 350 °C.


Obr. 2. Vhodné pro stálé a dynamické kulaté kontakty

Kromě toho ML-CUX odolává i extrémním napěťovým špičkám a má zkratový proud až 4,4 kA/cm. Proto je zvláště vhodná pro aplikace, ve kterých jsou použity dva nebo více pružinových kontaktních prvků. Díky tomu může být konstrukce kompaktnější a menších rozměrů, což znamená menší výrobní náklady pro výrobce bez nutnosti přijmout kompromis týkající se výkonu. Navíc speciální konstrukce usnadňuje ruční vkládání MULTILAM do rovného otvoru s malou hloubkou, a to i při větším průměru kontaktu a při menších nákladech. Další důležitou výhodou nového zařízení MULTILAM je jeho velká tolerance pro vyrovnání – vlivem velké pracovní plochy je ML-CUX velmi flexibilní a zjednodušuje kompenzaci úhlových a axiálních posunutí. To dává výrobci větší volnost při navrhování velkého množství řešení kontaktů a umožňuje jednodušší a nákladově efektivnější výrobu.

Úspory materiálu, kompaktní konstrukce, maximální účinnosti, trvanlivosti a flexibility je dosaženo způsobem, který pro pružinové kontaktní prvky dříve neexistoval. To vše je součástí přidané hodnoty, kterou Stäubli nabízí.


 Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 35. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021