časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MODUS se na veletrhu Light+Building 2018 zaměřil na řízení osvětlení

16. 6. 2018 | Bc. Jakub Gorgol | MODUS, spol. s r. o. | www.modus.cz

Společnost MODUS se v březnu tohoto roku již tradičně zúčastnila veletrhu Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem.

Prezentace svítidel MODUS byla zaměřena mimo jiné na ukázku současného sortimentu, který byl optimalizován převážně po technické stránce. Byla zlepšena účinnost světelného systému téměř všech nabízených svítidel. Toho bylo dosaženo optimalizací optických systémů svítidel a také využitím možnosti společnosti MODUS osazovat LED moduly nejmodernějšími čipy na trhu. Nejen LED panely, ale i další svítidla z jejího sortimentu jsou tedy účinnější.


Obr. 1. Stánek MODUS na Light+Building

Jednou z hlavních novinek společnosti MODUS je svítidlo FLY. Jde o designové závěsné svítidlo s přímo – nepřímou vyzařovací charakteristikou. Základem tohoto svítidla, mimo samotných LED modulů, je rozptylná deska s gravírováním pro dokonalý rozptyl světla. Laser ke gravírování těchto desek je součástí výrobních linek společnosti MODUS a díky dlouhodobé zkušenosti s jejich použitím v LED panelech bylo u svítidla FLY dosaženo perfektní homogenity světla (obr. 2).


Obr. 2. Svítidlo MODUS FLY

Svítidlo FLY lze dodat s tělem v bílé, černé a šedé barvě. Na přání je ale možné vybrat barvu téměř libovolnou. Výhodou je také možnost zvolit provedení, které je schopno měnit teplotu chromatičnosti světla. Díky chytrému řídicímu systému svítidel, které bude popsáno dále v článku, je rovněž možné měnit chromatičnost světla v závislosti na čase pomocí spojení chytrého telefonu se svítidlem prostřednictvím Bluetoothu.

Z designových novinek bylo představeno též svítidlo EXAL ze skruženého hliníkového profilu, které je v současné době k dispozici o průměru 400 nebo 800 mm. Svítidlo je vybaveno opálovým krytem pro dokonalou homogenitu světla. Počítá se také s jeho výrobou v různých barevných verzích – pro splnění požadavků zákazníků. Svítidlo EXAL se instaluje jako závěsné pomocí přisazeného držáku (tři nebo čtyři závěsné body) či jako přisazené přímo ke stropu.


Obr. 3. Svítidlo MODUS EXAL

Z řady svítidel do komerčních aplikací prezentovala společnost MODUS svítidla TOP a EVO. Jsou to lineární svítidla s možností průběžné montáže, čímž lze levněji nahradit lištové systémy.


Obr. 4. Svítidlo MODUS TOP


Obr. 5. Řada svítidel TOP

Rozdíl oproti svítidlům předchozích generací je v nahrazení odrazného reflektoru optickým systémem, ve kterém je pro každý jednotlivý čip vlastní PMMA optika. Díky tomu je u těchto svítidel možné navrhnout pro ideální osvětlení vhodné rozložení svítivosti (širokozářič, hlubokozářič, asymetrické rozložení apod.).


Obr. 6. Svítidlo MODUS EVO

Nejdůležitější novinkou předvedenou společností MODUS jsou pokročilé funkce řízení osvětlení na principu bezdrátové komunikace, jež lze implementovat do téměř všech svítidel z nabídky. Systém byl představen pod zkratkou MOWI, která skrývá název systému MODUS Wireless. Jde o rozšíření řízení svítidel, která jsou stmívatelná protokolem DALI. S použitím rozšiřujících prvků od renomovaných dodavatelů jsou svítidla doplněna o zařízení komunikující s chytrými telefony či tablety se systémem Android či iOS pomocí Bluetoothu či IR. Samotná svítidla je dále možné rozšířit o senzory, které umožňují preciznější řízení systému osvětlení a tím i dosažení větší úspory energie. Systém však nespoléhá pouze na ovládání chytrým telefonem, to by jako jediná možnost zapnutí a vypnutí svítidel nebyla příliš pohodlná varianta. Proto lze systém doplnit bezdrátovým tlačítkem, které komunikuje se svítidly také bezdrátově. Tato tlačítka jsou napájena z baterie nebo pomocí piezoelektrického náboje. Proto je možné tlačítko umístit kamkoliv na zeď bez nutnosti přivést kabel pro napájení a signály, které jsou u běžných systémů nezbytné pro stmívání.


Obr. 7. Prostředí aplikace pro nastavení svítidel

Možnosti systému MOWI společnost MODUS pravidelně rozšiřuje. Novinkou v tomto systému je nastavení časovače z chytrého telefonu. To umožňuje u svítidel s nastavitelnou chromatičností měnit barvu světla plynule v průběhu dne. MOWI je tedy jedno z nejekonomičtějších možných řešení pro osvětlení respektující současné požadavky, jako je přizpůsobení osvětlení cirkadiánnímu rytmu člověka. Uvedený rytmus ovlivňuje tvorbu hormonu melatonin, který řídí bdělost lidského organismu v závislosti na denní době. Tu organismus rozpozná podle intenzity osvětlení a teploty chromatičnosti okolního světla, které má ráno při východu slunce nejteplejší barvu – a organismus se probouzí. V poledne, kdy je slunce vysoko a barva je studená, je organismus člověka nastaven pro nejvyšší bdělost. K večeru je barva opět více teplá a organismus člověka je připravován k odpočinku. Právě přirozená změna chromatičnosti světla umělého osvětlení je ideálním nástrojem k dosažení světelné pohody v osvětlovaném prostoru.


Obr. 8. Nastavení časovače pro změnu chromatičnosti

Trend v komunikaci mezi svítidlem a chytrým zařízením byl na veletrhu Light+Building patrný. Využít k řízení systémů osvětlení výpočetní kapacitu a uživatelskou přívětivost chytrých telefonů je 
logickým krokem. Společnost MODUS se na zmíněný trend připravila vytvořením systému MOWI, ve kterém bude nabízet nejmodernější způsoby řízení osvětlení.


Vyšlo v časopise Světlo č. 3/2018 na straně 24.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.