časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Modulární světlomety Siteco

10. 12. 2018 | Ing. Petr Höchsmann, Ph.D. | Colmark trade, s. r. | www.colmark.cz

Světlomety vnášejí kreativitu do osvětlování ploch. Lze jimi při vhodně použitém systému uchycení a výběru správné optické části rozsvítit jakýkoliv prostor.


Obr. 1. Svítidlo FL20 maxi


Obr. 2. Možnost instalace na stožár


Obr. 3. Dvojvýložník s uchycením světlometů

Společnost Siteco takovýto typ svítidla nabízí pod označením Floodlight 20 (micro, mini, midi a maxi). Při jeho vývoji byl kladen důraz na široké použití a udržitelný rozvoj svítidla. Znamená to, že svítidlo je koncepčně vyvinuto tak, aby jakoukoliv komponentu bylo možné během doby života nahradit novou. Tato možnost, modulární konstrukce a vysoká kvalita zajišťují pohodlnou instalaci a také investici do budoucnosti.

Skate park v Karlsruhe (Německo)
Obr. 4. Skate park v Karlsruhe (Německo)

 
Obr. 5. Plavecký bazén v Årnesu (Norsko)

Díky modulárnímu uspořádání je svítidlo předurčeno k osvětlení sportovišť, plošnému a uličnímu osvětlení i k osvětlení budov, a to s velkou účinností a při splnění nejvyšších požadavků na kvalitu světla, funkčnost, design a individuální potřeby uživatele. Flexibilita spočívá v koncepci platformy a modulární konstrukci celého systému. Výsledkem je řešení, které z hlediska vzhledu a fungování vyplývá z jednotného designu. Proto je možné svítidla použít pro širokou škálu aplikací např. k osvětlení náměstí, dopravních cest, nakládacích systémů a kontejnerových terminálů, stejně jako jejich další verze k osvětlení příletových zón letišť, osvětlení fasád blízkých budov a k osvětlení sportovišť s televizním vysíláním ve vysoké kvalitě. Tato svítidla jednotného vzhledu jsou určena k venkovnímu i vnitřnímu osvětlování, a tudíž je lze použít v kompletní instalaci.

Obr. 6. Melos Village Open Air Showroom v Melle (Německo)
Obr. 6. Melos Village Open Air Showroom v Melle (Německo)

Návrh typu svítidla byl důsledně implementován v konstrukcích všech velikostí: jsou z materiálu stejné kvality a stejného vzhledu. Všechny typy jsou vybaveny stejným LED modulem opatřeným objektivem s přesným směrováním světla a optikou minimalizující oslnění, což zaručuje výbornou kvalitu světla a nejlepší vizuální komfort. Princip konstrukce je stejný a svítidlo lze sestavit podle potřeb: od uchycení přes typ předřadníku (driver) až po optickou část. Zákazník tak má na výběr ze:
– čtyř velikostí s výkonem 2 410 až 115 910 lm,
– dvou napájení – BASIC a PLUS,
– tří způsobů uchycení a příslušenství na stožár,
– devíti optických částí.

Obr. 7. Horolezecké centrum v Telfsu (Rakousko)
Obr. 7. Horolezecké centrum v Telfsu (Rakousko)

Obr. 8. Tréninkové hřiště 1. FC Hochstadt 4 (Německo)
Obr. 8. Tréninkové hřiště 1. FC Hochstadt 4 (Německo)

Svítidlo bylo použito v mnoha různorodých již realizovaných projektech: od osvětlení různých sportovních prostor přes osvětlení fotbalových hřišť až po osvětlení letištních ploch. Zajímavé je použití externí odrazné plochy k osvětlení těžko přístupných míst z pohledu údržby např. bazénů. Díky úzkému paprsku směřujícímu do speciální odrazné plochy může totiž svítidlo prostory osvětlit velmi rovnoměrně a zcela bez oslnění.

https://www.osram.com/ls, www.siteco.comwww.colmark.cz 


Vyšlo v časopise Světlo č. 6/2018 na straně 16.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.