časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mladé vynálezkyně na Invent Aréně v Třinci

23. 6. 2016 | Invent Arena 2016 | http://www.inventarena.cz

Ve dnech 16. a 17. června proběhla v moderní třinecké Werk Areně, díky podpoře Třineckých železáren, České hutnické společnosti a významné regionální podpoře, mezinárodní akce v oboru inovací, patentů a vynálezů Invent Arena 2016. Zúčastnily se jí také vítězky soutěže Mladý vynálezce ze Základní školy Liberec – Husova a ze ZŠ Solnice z Královéhradeckého kraje.

Obr. 1. Stánek Úřadu průmyslového vlastnictví na Invent Areně 2016 (u stolku žákyně ZŠ Liberec Husova a Solnice z Královéhradeckého kraje)

 

Po odborné stránce sehrálo rozhodující úlohu partnerství českého Úřadu průmyslového vlastnictví a po organizační stránce i členství Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů (ČSVZ) v mezinárodní organizaci International Federation of Inventors Associations (IFIA) se sídlem v Ženevě. Toto členství je totiž nezbytným předpokladem zařazení akce do plánu analogických výstav po celém světě. Díky zařazení třinecké akce do programu IFIA se veletrhu v Třinci zúčastnily nejen české firmy, univerzity a akademici, ale i z Evropy a dalších kontinentů, a dokonce až z daleké Číny.

Unikátní kategorií mezi vystavujícími byli vynálezci ze dvou základních škol v České republice. Byli to vítězové ze školních kol programu Mladý vynálezce na školách, které mají k takovéto (u nás neobvyklé a nepředepsané) aktivitě tradičně vstřícný a konstruktivní přístup. Nositelem programu je Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví z Hradce Králové, která má s výchovou a motivací k vynálezeckému myšlení již letité zkušenosti. Na letošní INVENT ARENU se kvalifikovali vítězové ze Základní školy Liberec – Husova a ze Základní školy Solnice z Královéhradeckého kraje – po třech reprezentantech. A světe div se! První tři místa v obou školách obsadila děvčata! Mezinárodní exhibice českých žákovských vynálezců byla tedy výhradně dívčí záležitostí. Šest takto prezentovaných vynálezů bylo vyhodnoceno jako zvláštní kategorie – a byly uděleny i medaile a diplomy. Zlatou medaili obdržela žákyně ze ZŠ Liberec – Husova Barbora Kozlová (na obr. 2 vlevo) za inovaci Hlídač spotřeby potravin. Tato aplikace by hlídala doby uložení potravin v chladničce tak, aby se na nic nezapomnělo a vše bylo včas vzato ke spotřebě. S těmito, i další náměty dívek se podrobně seznámila i zástupkyně WIPO ze Ženevy paní Zikova – a nešetřila chválou! Dlužno podotknout, že ke každé inovaci dívek byla přiložena i patentová rešerše, kterou zpracoval ÚPV. Každé z řešení bylo tedy porovnáno se stavem světové techniky v daném oboru.

Obr. 2. Žákyně-vynálezkyně ve stánku Úřadu průmyslového vlastnictví na mezinárodní výstavě invencí, patentů a vynálezů Invent Arena 2016

Expozice žákovských vynálezkyň byla umožněna díky vstřícnosti ÚPV, v jehož stánku byla umístěna. Do stavu obchodní zralosti jednotlivých nápadů je ovšem ještě třeba další práce a další náklady – to by však už byla úloha pro osvícené zájemce z průmyslu.

 (text Ing. Josef Zima, ARID; foto a video Ing. Pavel Jirman, ARID)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021