časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měření teplot různými metodami

13. 3. 2018 | Ing. Přemysl Hejduk | MICRONIX, s. r. o. | www.micronix.cz

Nejspíš není pro elektrikáře důležitější neelektrická veličina než teplota. Veškerá oteplení způsobená proudovým zatížením i na přechodových odporech apod. je třeba neustále kontrolovat.

Měření dotykovými teploměry je nejen komplikované, ale má svá úskalí jak u vysokých teplot, tak na elektricky „živých“ částech a z hlediska bezpečnosti je neproveditelné.

Z těchto důvodů, i kvůli jednoduchosti, se v široké míře používají bezdotykové teploměry. Ale i ty mají své nevýhody. Není to jen problém emisivity, jež zkresluje správnou naměřenou teplotu, ale zejména tzv. poměr D : S, který je definován u každého teploměru.

Princip bezdotykového měření
Obr. 1. Princip bezdotykového měření

Jak je patrno z obr. 1, v čím větší vzdálenost od měřeného objektu, v tím větší ploše kruhu teplotu měříme (průměrnou teplotu!). Poměr D : S je poměr mezi vzdáleností a průměrem kruhu, který se díky optice vytvoří. Například při D : S 10 : 1 se měří na vzdálenost 10 m průměrná teplota v kruhu o průměru 1 m. Změřit tedy správnou teplotu jen malých částí (propojovací svorky, trubky, drobné kritické prvky apod.) je díky celkové zabírané kruhové ploše téměř vyloučené. Jak je opět patrno z obr. 1, ani zvolení minimální vzdálenosti nemusí kvůli optickým vlastnostem vést ke správnému výsledku.

Jedinou možností, jak hodnoty zpřesnit, je podstatné zlepšení parametru poměru D : S. To ale znamená podstatné navýšení pořizovacích nákladů. I tak ale získáváme na displeji jen jednu hodnotu, aniž bychom věděli nakolik je správná.

Při dnešních cenách potom vychází jako jednoznačně efektivnější použití termokamery, se kterou lze získat plnohodnotný termický obraz.

Micronix - Infrakamera Flir C3
Obr. 2. Infrakamera Flir C3

Například infrakamera Flir C3 (obr. 2) je plnohodnotná kapesní infrakamera s rozsahem měření –10 až +150 °C. Zobrazení je termální i viditelné. K dispozici je i integrovaná technologie MSX (vytažení hran), podobně jako u vyšších typů kamer.

Záznam do interní paměti umožňuje 500 sad obrázků s formátem dat JPEG. Přenos dat je realizován do PC přes rozhraní USB Micro-B, do iOS a Androidu prostřednictvím Wi-Fi.


Tato infrakamera je momentálně nabízena za velmi příznivou cenu, a to ještě pro čtenáře tohoto časopisu je připravena na tento produkt sleva 5 % uplatnitelná na vyžádání do 15. dubna 2018. Zároveň si vás firma Micronix dovoluje, při příležitosti veletrhu Amper, pozvat k návštěvě svého stánku č. 3.24 v hale V, kde si budete moci tuto i ostatní infrakamery vyzkoušet osobně.


 Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 42. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021