časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měření střídavých výkonů a energií

17. 9. 2020 | Micronix, spol. s r. o. | www.micronix.cz

Z hlediska získání potřebných parametrů lze na měření výkonů použít různé wattmetry v širokém cenovém spektru. Lze namítnout, že na orientační změření si lze vystačit se základním vybavením (klešťovým multimetrem).

Z hlediska získání potřebných parametrů lze na měření výkonů použít různé wattmetry v širokém cenovém spektru. Lze namítnout, že na orientační změření si lze vystačit se základním vybavením (klešťovým multimetrem). Tím je možné změřit pouze výkon zdánlivý. Ani u levnějších měřičů výkonů s možností měření cos φ, se nemusí dospět ke správným výsledkům, zejména v případech kdy jsou průběhy napětí a proudu silně nesinusové. S takovými průběhy nejsou zcela přesné naměřené efektivní hodnoty a ani výkony. Záleží s jakým činitelem amplitudy je přístroj schopen změřit TRUERMS (správná efektivní hodnota). Vzniklé harmonické ovlivní díky celkovému THD i hodnoty u úhlu, v tomto případě se jedná o Power Faktor PF (cos φ je definován jen pro první harmonickou).

Firma Micronix nabízí wattmetr, který je kompromisem k získání všech potřebných hodnot s relativně dobrou přesností a za příznivou cenu. Jde o klešťový wattmetr PC 6011SD se záznamem na micro SD kartu v reálném čase. Disponuje měřením: 10 – 600 V, 5 – 2 000 A (obojí True), kW, kVA, kVAR, PF, kWh, kVAh, kVARh, PFH, úhlem fáze, Hz a harmonických do 50., s celkovým vyjádřením THD. Jako bonus lze měřit teploty ve °C pomocí odporového čidla. Využít lze funkci zachytávání přechodných jevů (poklesy, překmity, výpadky) včetně nastavení mezí. K dispozici je i grafické zobrazení průběhů. Záznam je možný na micro SD kartu velikosti až 32 GB s možností exportu do formátu Excel a zpracování v PC bez nutnosti dalšího SW (za příplatek je U 811 WIN) a kabel (přístroj má porty RS-232 a USB). Cena byla 8 990 Kč a nyní je přístroj v akci nabízen za 6 990 Kč bez DPH.

Micronix, spol. s r. o., Antala Staška 1076/33a, 140 00 Praha 4,
tel.: +420 225 282 700, e-mail: info@micronix.cz, www.micronix.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021