časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mendelova univerzita v Brně rozběhla vlastní Centrum transferu technologií

31. 7. 2012 | |

Výsledky výzkumu mohou pomáhat řešit problémy spojené se zvyšováním fyzické kvality lidského života.

Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) spustila 1. července 2012 činnost Centra transferu technologií (CTT). Zařadila se tak po bok evropských a světových univerzit, které kladou důraz na přenos svých vědeckých výsledků do praxe. Jde o specializované celoškolské pracoviště, které se bude starat o ochranu duševního vlastnictví, analýzu, rozvoj a využití komerčního potenciálu duševního vlastnictví univerzity. Zároveň bude pro všechny fakulty zabezpečovat profesionální obchodní a partnerskou komunikaci s představiteli průmyslu. Cílem CTT je rozšířit a zintenzivnit spolupráci univerzity s firmami, které mají zájem využít speciálního přístrojového a laboratorního vybavení nebo znalostního potenciálu a vědeckých výsledků univerzity.

Komercializace znalostí a technologií univerzity může mít podobu prodeje licencí výsledků univerzitního výzkumu, zakázkového výzkumu podle zadání zákazníka i odborných služeb nad přístrojovým vybavením univerzity (měření, testování apod.) Firmám může univerzita poskytnout také hotové analýzy a studie či znalecké služby.

„Věřím, že Centrum transferu technologií nám pomůže prohloubit a rozšířit spolupráci univerzity s firmami, kterým mohou v jejich podnikání pomoci naše vědecké výsledky a výzkumné kapacity či odborné služby nad speciálním přístrojovým vybavením. Vedle internacionalizace univerzitních aktivit považujeme poskytování našich znalostí průmyslu za další podmínku pro pokračující modernizaci a rozvoj univerzity,“ sdělil rektor Mendelovy univerzity prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc.

CTT MENDELU má statut celoškolského pracoviště organizačně zařazeného přímo do řídicí působnosti rektora a personálně je obsazeno kvalifikovanými profesionály se zkušenostmi z průmyslu, obchodu a marketingu. Tak je zajištěna dostatečná autonomie, flexibilita i profesionální přístup k zákazníkům. Centrum bylo zřízeno díky získání finančních prostředků z dotace EU OP VaVpI 3.3 centra transferu technologií ve výši 24 milionů korun.

Propojení vědy s průmyslem

Důvodem ke zřízení nového centra a očekávaným přínosem je zlepšení všech procesů v transferu technologií s cílem zpřístupnit hodnotnější vědecké výsledky průmyslu, profesionalizovat obchodní styk a komunikaci s firmami, zefektivnit nabídku volné výzkumné kapacity firmám či zabezpečit silnější ochranu duševního vlastnictví univerzity. Centrum také pomůže uvnitř univerzity nacházet a firmám nabízet právě ty znalostní zdroje, které průmysl potřebuje. Zároveň bude vědce zaměřené na aplikovaný výzkum informovat o výzkumných tématech, po nichž je na trhu poptávka.

Značný potenciál MENDELU k využití firmami představuje specifická skladba univerzitních oborů, v nichž mohou vědecké výsledky při přenosu do praxe pomáhat řešit mj. problémy spojené se zajištěním udržitelnosti života a zvyšováním fyzické kvality lidského života. Tímto specifickým zaměřením se MENDELU odlišuje od většiny jiných univerzit a výzkumných organizací s komercializovatelnými vědeckými výsledky. S univerzitními obory, jako jsou agronomie, potravinářství, biochemie, genetika rostlin a zvířat, ekologie, lesnictví a ostatními jsou spojeny kompetence vědců jako genomika, metabolomika, molekulární biologie či nanobiotechnologie. Díky tomu je univerzita schopná řešit výzkumné úkoly v oblastech, jako jsou např. nové zdroje výživy, ochrana rostlin a životního prostředí, bezpečnost potravin, nanomateriály pro lékařství a mnohé další.

CTT MENDELU navazuje na již realizované spolupráce s firmami. Univerzita dosud poskytla výsledky své vědecké činnosti či odborné služby např. firmám SEMO, Monsanto, Brněnské vodárny a kanalizace, Fendt, Tero Rosice, Znovín Znojmo a dalším. Výzkumné spolupráce proběhly s institucemi, univerzitami i nemocnicemi, jako jsou Slovenská akademie věd, španělská univerzita Málaga, mexická univerzita SLP, univerzita BOKU ve Vídni, Výzkumný ústav ovocnářský, FN Motol aj.

Ředitel CTT MENDELU Ing. Robert Plaga, Ph.D., prohlásil: „Aktivitami našeho centra chceme pomoci univerzitě, aby se nejpozději do roku 2020 stala moderní výzkumnou univerzitou evropského formátu, produkující takové výsledky výzkumu a vývoje, jež budou nejen špičkové, ale také poptávané a uplatňované ve vybraných oborech budoucnosti, klíčových pro fyzickou kvalitu lidského života. Mendelova univerzita k tomu má všechny předpoklady.“

Důrazem na přenos vznikajících vědeckých výsledků na trh se tak Mendelova univerzita v Brně může stát významným globálním hráčem na poli výzkumu a vývoje technologií pomáhajících lidem ve vyspělém i rozvojovém světě k lepší fyzické kvalitě života, zachování a zlepšování zdraví i samotnému přežití.

Zájemci naleznou více informací o centru a možnostech spolupráce na webu www.ctt.mendelu.cz.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021