časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Membránové průchodky icotek®

12. 11. 2019 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM spol. s r. o. | www.oskom.cz

Prostupy kabeláže na elektrickém zařízení se mohou zdát málo důležité, ovšem jen do první poruchy. Následné řešení průniku vody do rozváděče, hledání přerušeného vodiče či výměna kabelu s poškozenou izolací již svou důležitost mají. Proto je třeba předem myslet na ostré hrany plechů při průchodu stěnou, příliš tuhé prostupy lámající kabely a důkladné utěsnění proti vniku vody a cizích těles.


Obr. 1. Prostorové porovnání KEL-DP vs. 4× PG (video)

Membránové průchodky icotek® zajistí ochranu kabelů, jejich šetrné upevnění s vysokou flexibilitou a dostatečné krytí podle ČSN EN 60529. Navíc je možné svazek instalovat postupně, v libovolném rozsahu a kdykoliv lze provést servisní zásah bez ztráty parametrů.


Obr. 2. Příklad použití průchodky KEL-DPZ (video)

Základní membránové průchodky KEL-DP (obr. 1) jsou z měkkého elastomeru a instalují se pouhým vtlačením do připraveného výřezu. Jejich použití je snadné a rychlé, ovšem nabízejí jen základní mechanické upevnění. Jestliže je kabelů víc, je lepší vyztužit elastomerovou desku polyamidovým rámečkem s možností přišroubování šroubem, popř. kontramaticí. Taková je konstrukce průchodky KEL-DPZ (obr. 2), která má dvojitou membránu kolem každého kabelu s dostatečnou flexibilitou pro šikmé zavedení. Výsledný prostup odolává lehkému namáhání v tahu i vibracím, nemění své vlastnosti při teplotách od –40 do +100 °C a zajišťuje krytí IP66, resp. IP68 u kulatých provedení. Pro náročné instalace je určeno provedení KEL-DPU (obr. 3), což je masivní polyamidová deska potažená tenkou vrstvou elastomeru. Membrána kolem každého kabelu je zde trojitá, díky tomu je garantováno mechanické upevnění, stejně jako certifikované krytí IP68 podle ČSN EN 60529.


Obr. 3. Průchodková deska KEL-DPU (video)

Použití membránových průchodek je velmi jednoduché. Neosazená průchodka se upevní do připraveného výřezu, tenkým hrotem se probodne krycí membrána uprostřed předlisovaného otvoru a poté se kabel skrz tuto membránu protlačí. Kabely je možné v některých případech zavádět jen směrem do zařízení, protahování v opačném směru znemožňuje profilovaná příruba, která zajišťuje odolnost proti namáhání v tahu. Všechna provedení vyhovují požadavkům pro gastronomii (certifikace ECOLAB), odpovídají drážním normám (ČSN EN 45545-2), jsou odolná proti UV záření (certifikace ČSN EN ISO 4892-2), neobsahují halogen ani silikon a k dispozici jsou v šedé a černé barvě. Velikostí je na výběr celá řada, od kulatého provedení o průměru 20 mm po speciální desku o rozměrech 221 × 90 mm.

Podrobnější informace k průchodkám, popř. k dalším výrobkům zájemci naleznou na internetových stránkách českého zastoupení: www.oskom.cz.

 


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 37. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021