časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MEAN WELL rozšiřuje řadu spínaných zdrojů v otevřeném provedení o model EPP-500

27. 4. 2019 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.akam.cz

Pro uspokojení zvýšené poptávky po spínaných zdrojích s velkou hustotou výkonu na objem v otevřeném provedení doplnil výrobce MEAN WELL řadu EPP o 500 W model. Příznivý poměr výkonu vzhledem k objemu zdroje umožnilo dosažení malých rozměrů 127 × 76 × 40 mm (d × š × v). K řadám EPS/EPP o výkonech 15 až 400 W tak přibyl nejvýkonnější typ EPP-500 s výstupními hladinami 12/15/18/24/27/36/48 nebo 54 V.


Obr. 1. Zdroj EPP-500

Spínaný zdroj model EPP-500 je v současnosti nejvýkonnějším zástupcem s takto malými rozměry a výkonem 500 W. Hlavními přednostmi zdroje jsou malé nároky na prostor v aplikaci, až 500 W výkon při teplotě 25 °C, schopnost pracovat do výkonu 320 W v prostředí s volně proudícím vzduchem, krátkodobé přetížení 550 W pro dobu tří sekund, široký rozsah pracovních teplot –30 až +70 °C, příkon bez zátěže méně než 0,5 W, účinnost až 94 %, 5 V přídavná napájecí větev funkční i v pohotovostním režimu, 12 V přídavná napájecí větev s možností dodávat až 0,5 A pro napájení externí ventilace, schopnost pracovat v podmínkách nadmořské výšky až 5 000 m.

Zdroj EPP-500 je z hlediska EMC kompatibilní jak pro třídu I (s použitím zemnicí svorky FG), tak pro třídu II (bez použití zemnicí svorky FG) v instalacích. Tato kompatibilita umožňuje montáž jak do plastových, tak do vodivých krytů a šetří čas návrhu i během následného procesu EMI certifikace. Zdroj EPP-500 je tak vhodný pro široké průmyslové použití, elektromechanická zařízení, tovární automatizační systémy a aplikace s požadavkem na malý příkon v pohotovostním režimu.

Vstupní rozsah zdroje je 80 až 264 V AC a samozřejmostí je zabudování funkce pro kompenzaci jalového odběru PFC (Power Factor Correction). Jak bylo zmíněno, zdroj může pracovat bez pomocné ventilace do výkonu 320 W, je-li v aplikaci požadavek na větší výkon (až 500 W), potom výrobce doporučuje použít ventilátor s parametry 25 CFM nucené cirkulace vzduchu. Při nenadálých zvýšených požadavcích zátěže lze zdroj krátkodobě přetížit po dobu až tří sekund o 10 % (550 W).


Obr. 2. Příklad použití v zařízení pro automatické šroubování

Zdroj i zátěž jsou chráněny množstvím zabudovaných ochran – proti zkratu na výstupu, přetížení (charakter ochrany je typu cyklické odpojování výstupu při detekci nadproudu), dále proti přepětí na výstupu ze strany zátěže a proti teplotnímu přetížení (odpojení výstupu a samovolný náběh po ochlazení na bezpečnou provozní teplotu).

Doplňková větev 5 V je užitečná pro doprovodnou elektroniku – např. senzorika, regulační obvod, komunikace apod. Přesnou hodnotu napětí na zátěži pro kompenzaci úbytků na vedení poskytují zdroji svorky sense. Zdroj disponuje informačním signálem power good a power fail (svorka P.G.). Signál o úrovni TTL na svorce P.G. informuje aplikaci o připravenosti zdroje a také o poklesu výstupu pod 90 % (fail), aby bylo možno zajistit co nejrychlejší odezvu na poruchu napájecí soustavy. O správném chodu zdroje informuje LED indikátor. EPP-500 je certifikován podle UL/CUL/TUV/EAC/CB/CE ITE, a je tedy bezpečný pro provoz v EU. Kvalitní návrh a zpracování, použití spolehlivých komponent a důsledný vývoj umožňuje na zdroje EPP výrobci MEAN WELL poskytovat záruku tři roky.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2019 na straně 40. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021