časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MEAN WELL představuje univerzální výkonný nabíječ RPB-1600 s nastavitelnými parametry

11. 3. 2019 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

Přední světový výrobce spínaných zdrojů MEAN WELL vyvinul nabíječ s širokými možnostmi nastavení parametrů pro různé typy akumulátorů. V době celoplošného využívání akumulátorů jako záložních, pomocných nebo spojitě napájejících zdrojů energie je zvážení kvalitního nabíjení vysokokapacitních akumulátorů důležitým krokem nejen z hlediska dlouhé životnosti, ale i bezpečnosti. MEAN WELL, třetí největší výrobce spínaných zdrojů na světě a první co do šíře nabídky, představuje nabíječ RPB-1600 s výkonem 1 600 W, který technickým řešením reaguje na požadavek flexibilně nastavitelného nabíječe pro pestrý sortiment akumulátorů na trhu.

Nabíječ RPB-1600 je určen pro olověné nebo lithium-iontové akumulátory. Olověné typy mohou být gelové, zalité a AGM, lithium-iontové akumulátory na bázi lithium-železo nebo lithium–hořčík.

MEAN WELL představuje univerzální výkonný nabíječ RPB-1600 s nastavitelnými parametry

V řadě RPB-1600 jsou tři typy lišící se výstupní hladinou napětí: 12, 24 nebo 48 V. Typ s výstupem 12 V je schopen dodat proud až 100 A a výrobce ho doporučuje pro akumulátory s kapacitou 330 až 1 000 A·h. Výstup je možné nastavit manuálně v rozsahu 11,5 až 15 V. Model s výstupem 24 V dodá maximálně 55 A a je vhodný pro akumulátory s kapacitou 180 až 550 A·h. Toto napětí lze ručně nastavit od 23,5 do 30 V. Nejvyšší napětí má 48 V typ pro akumulátory 90 až 270 A·h a proudem do 27,5 A. Mimo hlavní nabíjecí větev je nabíječ doplněn pomocnými výstupy 5 a 12 V pro možnost napájet doplňkovou elektroniku (senzoriku).

U všech jmenovaných typů RPB-1600 lze měnit jednotlivé parametry nabíjení: nabíjecí/udržovací napětí a limit nabíjecího proudu. Pro přesné nabíjení je možné zadat i parametr teplotní kompenzace změny napětí při ohřevu s využitím externího článku NTC v těsné blízkosti akumulátoru. Pro montáž do 19" racku je nabíječ dodáván pod označením RCB-1600 a místo šroubovatelných kontaktů je opatřen konektorem Positronic PCIM.

Zabudované třístupňové nabíjecí křivky umožňují rychlou volbu optimálního továrního nastavení nabíječe pro nejčastější typy akumulátorů. Možností, jak zvolit tyto charakteristiky i měnit ostatní parametry nabíjení, je několik. První možností je propojit nabíječ s PC, provést úpravu pomocí přiloženého softwaru a následně uložit nastavení do paměti nabíječe. Další možností je programovat parametry pomocí protokolů IIC nebo PMBus např. mikropočítačem. Na přání je možné nabíječ doplnit rozhraním pro CAN bus komunikaci. Třetí možností je použít řídicí vstupy, kdy změnou stejnosměrného napětí na nich lze řídit jak výstupní napětí (75 až 125 % jm. hodnoty), tak i výstupní proud nabíječe (20 až 100 % max. hodnoty).

Nabíječ je možné dálkově vypínat mechanickým vypínačem nebo elektrickým signálem. Jako robustní výkonový prvek připojený na AC síť obsahuje nabíječ regulátor pro korekci účiníku (PFC) a aktivní potlačení vstupní proudové špičky. Ventilátor s regulací vnitřní teploty dohlíží na optimální teplotní podmínky uvnitř nabíječe a tím prodlužuje jeho životnost. Možnosti spojit nabíječe pro dosažení většího výkonu usnadňují zabudované tranzistory FET, obsažena je i podpora připojení pod napětím (hot plug). Paralelně lze zapojit nabíječe umístěné do 19" racku až do výkonu 8 kW. Ochrany nabíječe typu akumulátor pod napětím, akumulátor nepřipojen, zkrat/přepětí na výstupu, nadměrná zátěž a přehřátí omezují riziko vzniku nežádoucích stavů na minimum.

Kvalitní zpracování s použitím spolehlivých prvků dovoluje poskytnout záruku pět let, což činí z nabíječe RPB-1600 efektivní a přitom robustní nástroj pro péči o akumulátory mnoha typů.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 40. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021