časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LOVATO Electric – firma s tradicí

10. 3. 2016 | LOVATO Electric | www.lovatoelectric.cz

Již více než 90 let firma LOVATO Electric vyvíjí a vyrábí nízkonapěťové elektrické přístroje pro průmyslové využití. Firma LOVATO Electric, založená v roce 1922 v severoitalském Bergamu, je soukromou rodinnou firmou řízenou nyní již čtvrtou generací této podnikatelské rodiny.

Jako jedna z prvních firem v Itálii získala v roce 1992 firma Lovato Electric certifikát ISO 9001, v katalogu výrobků LOVATO lze najít více než 10 000 přístrojů, které splňují nejpřísnější požadavky mezinárodních norem. Motorové spouštěče, stykače, ovladače a signálky, odpínače, koncové spínače, digitální multimetry, měřicí přístroje, softstartéry, měniče frekvence, automatické regulátory účiníku nebo jednotky pro řízení motorgenerátorů jsou jen některé z výrobků vyvinutých a vyráběných firmou Lovato Electric. Pro všechny pracovníky společnosti Lovato Electric je „misí“ poskytovat konkurenceschopné výrobky a služby v oblasti průmyslové automatizace a energetického managementu. 

Třináct zahraničních dceřiných společností a síť více než 90 distributorů zajišťují dostupnost výrobků LOVATO ve více než 100 zemích světa. Oproti nadnárodním koncernům Lovato Electric nabízí zejména rychlé rozhodovací procesy a schopnost přizpůsobení se potřebám zákazníka (obchodně, technicky i v oblasti logistiky). To vše při zachování špičkové kvality a vyspělého technického řešení.

Lovato Electric – mateřská společnost Bergamo

Lovato Electric v České republice letos oslaví již čtvrt století své působnosti na místním trhu. Stojí za to si připomenout důležité okamžiky pro Lovato Electric v ČR. Od roku 1996 začala společnost v České republice (jako v jediné ze svých dceřiných společností) rozvíjet i výrobní činnost jako doplněk ke stále více automatizovaným výrobním procesům v mateřském výrobním závodě v Itálii a využila kvalifikovanou pracovní sílu v regionu Písecka. V současnosti výroba zaměstnává nejen kmenové zaměstnance, ale dalších 60 pracovních míst je vytvořeno formou dlouhodobé kooperace se dvěma subdodavateli zaměstnávajícími hendikepované spoluobčany. Dalším milníkem ve výrobě se stal rok 2012, kdy v důsledku růstu objemu výroby se společnost rozhodla pro výstavbu nového výrobního a skladového areálu. Stavba haly o celkové ploše 2 150 m2 na pozemku o výměře 20 000 m2 probíhala od července 2012 do března 2013 formou dodávky na klíč (generálním dodavatelem byla společnost GERIM) a celková investice přesáhla 2 mil. euro. Investice byla hrazena výhradně z vlastních zdrojů společnosti bez využití jakýchkoliv dotací – společnost dala přednost rychlé realizaci a svobodě rozhodování před byrokratickou zátěží spojenou s možnými dotacemi. Nový areál umožní dále pokračovat v růstu objemu výroby, což dále přinese nové pracovní příležitosti, ať již zprostředkovaně u subdodavatelů, nebo přímo ve vlastní výrobě společnosti.

V roce 2010 Lovato Electric otevřelo novou obchodní kancelář v Praze, kde má své zázemí kromě obchodního týmu také řízení zakázek, logistika, product management a oddělení technické podpory pro zákazníky. Již 25 let se tým těchto lidí stará o síť svých zákazníků a stále ji rozvíjí v oblastech výrobců strojů, výtahových zařízení, čerpání a hlídání hladin, kompenzace jalové energie a mnoha dalších. Každý rok se sortiment produktů rozšiřuje o nové typy výrobků a také se mnohé inovují. V roce 2016 nás čeká mimo mnoha dalšího také inovovaná řada motorových spouštěčů s jištěním, motorový pohon GE od 160 do 400 A AC21A, nové kompaktní ovládací hlavice pro odpínače řady GA, nová řada elektroměrů DMED330. A krátce je třeba připomenout i uvedení nových multimetrů řady DMG6 a DMG1 v roce 2015. 

Velká část sortimentu výrobků byla sjednocena do výrobkové skupiny s názvem Energy management. Z této skupiny si zaslouží alespoň krátce představit software pro vzdálený dohled a správu energií. Lovato Electric chce svým zákazníkům přinášet co nejlepší a nejefektivnější řešení v oblasti šetření energií, a to nejen v důsledku ekonomických dopadů, ale i z pohledu šetření životního prostředí. Ke snížení nákladů za spotřebu elektrické energie je prvotním základem tuto energii efektivně využívat, využívat ji za snížené sazby (optimalizace díky tarifům) a upravit její kvalitu (snížení harmonických, proudové špičky). Proto je prvním krokem získání přehledu a analýza spotřeby. Kolik energie spotřebujete? Kdy a jak ji spotřebujete?

Jaký je stav vašich přístrojů a vybavení? Synergy je software pro vzdálený dohled a monitoring založený na webovém rozhraní. Poskytuje monitoring a řízení elektrické instalace velmi snadným a efektivním způsobem. Kromě elektrických veličin je schopen hlídat prostředí a výrobní procesy (provozní stav, alarmy, tlak, voda atd.) pomocí dat získaných z výrobků firmy Lovato Electric vybavených komunikačním portem. Mimo to existuje možnost tyto jednotky i dálkově parametrizovat a ovládat:

  • server-multiklient (Microsoft SQL databáze),
  • rozhraní webového prohlížeče,
  • správa dynamických TCP/IP adres,
  • současná správa více komunikačních kanálů s nezávislým nastavením (protokoly, rychlost, RS-232, RS-485, Ethernet, modem,
  • Synergy umožňuje přístup velkému počtu uživatelů s různými přístupovými úrovněmi a autorizací,
  • jednoduchá konfigurace nevyžaduje žádné speciální počítačové znalosti.

Synergy je plnohodnotným softwarem, který lze použít pro splnění standardů dle EN ISO50001 Energy management systems. Requirements with guidance for use.

Tiskové materiály LOVATO Electric

LOVATO Electric

LOVATO Electric
Sezemická 2
Praha 9
193 00
www.lovatoelectric.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021