časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lighting Design Awards 2019 – Kdo dělá nejlepší světelný design?

16. 9. 2019 | Ing. Iva Bastlová, DiS. | www.svetlo.info

Na tuto otázku lze těžko odpovědět. K jejímu zodpovězení může pomoci vyhodnocení soutěže Lighting Design Awards, které se pravidelně vyhlašuje v Londýně. Nejde však o jednoho vítěze, ale o ocenění v řadě kategorií. Lze zde nalézt např. kategorii osvětlení hotelů, restaurací, obchodů a kanceláří, nechybí ocenění dodavatele roku, kategorie světelného uměleckého počinu či kategorie produktový design. Zajímavostí je také ocenění za nízkorozpočtový projekt nebo „40under40“, což je ocenění 40 designérů pod 40 let. Celkově se vyhodnocuje devatenáct kategorií!


Obr. 1. Vítězové Lighting Design Awards byli vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu v koncertním sále Troxy v Londýně

Kdo si odnesl ocenění letošní rok?

Vítězové byli vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu v koncertním sále Troxy v Londýně za účasti 600 designérů, architektů a dodavatelů z celého světa. Tři z vítězných projektů, které mě nejvíce zaujaly, přiblížím čtenářům v tomto článku.

T2 Luxury Mall na letišti v Melbourne

Ocenění za osvětlení obchodů získala australská společnost Electrolight (nezávislá poradenská společnost v oblasti designu osvětlení s pobočkami v Londýně a San Francisku) za projekt T2 Luxury Mall na melbournském letišti. Tento projekt byl inspirován představou tradičního letištního terminálu s dvojitou výškou stropů a poctou k melbournským Royal Arcade – historickému obchodnímu centru otevřenému již roku 1870. Letištní prostor měl na tuto známou historickou budovu navazovat – vítat nové návštěvníky i ty, kteří se vracejí z cest domů. Hlavním konceptem byla hladká hra světla a stínu v geometrickém provedení spojená s opulentními a zlatými materiály. Hlavní výzvou bylo právě hladké a neviditelné začlení svítidel do geometrických tvarů, což se zdárně povedlo (obr. 2).


Obr. 2. Zajímavě řešená stropní část obchodního prostoru T2 Luxury Mall 
na letišti v Melbourne

Koridor CityLink Sound Tube, Melbourne

Stejná společnost jako v předchozím případě si odnesla také ocenění za osvětlení veřejného prostranství. Šlo o osvětlení ikonického koridoru CityLink Sound Tube rovněž v australském městě Melbourne, který zde stojí více než dvacet let. Zadání znělo: „Vylepšit a doplnit architekturu tohoto prostoru s podmínkou použití barevného světla, které se dá nastavovat dle různých témat ve spojení s místními či světovými událostmi.“ Přestože bylo na projekt i realizaci relativně málo času, vše dopadlo ke spokojenosti zadavatele. Nyní mohou tyto světelné efekty v koridoru (obr. 3) sledovat všichni projíždějící – denně více než 210 tisíc vozidel.

(Pozn.: A do třetice všeho dobrého získala Electrolight cenu Lighting Design Practice of the Year.)

 
Obr. 3. Barevné hrátky se světlem v koridoru CityLink Sound Tube (Melbourne)
mohou mít 
různou podobu

Projekt Halo – slunce přivedené na zem

Velmi zajímavý je projekt designérů studia Kimchi and chips (umělecké studio v Soulu založené v roce 2009 společnostmi Mimi Son (Jižní Korea) a Elliot Woods (Velká Británie)), kteří získali cenu v kategorii uměleckého počinu za projekt Halo, znázorňující „slunce přivedené na zem“. Na veřejném místě v centru Londýna před budovou Somerset House se pomocí „síly 100 sluncí“ sebraných robotickými zrcátky nasměrovanými do oblaku vodní mlhy vytváří obraz slunce. Díky nepředvídatelnosti počasí se obraz mění a kolemjdoucí stále překvapuje něčím novým (obr. 4).

Tato „světelná“ show baví každého kolemjdoucího – projekt Halo u Somerset House v Londýně
Obr. 4. Tato „světelná“ show baví každého kolemjdoucího – projekt Halo u Somerset House v Londýně

Ocenění významných osobností v oboru osvětlení

Produktovým designérem v oboru osvětlení byl vyhlášen britský designér David Morgan (obr. 5) z David Morgan Associates, který má s návrhy osvětlení více než čtyřicetileté zkušenosti. Spolupracuje s mnoha významnými světovými výrobci osvětlení. Navrhl např. exteriérové svítidlo Morph pro dánskou značku Louis Poulsen, světelný systém k architekturnímu osvětlení stěn pro belgickou společnost Kreon, svítidlo Occuldas (obr. 6a) pro německého výrobce SLV nebo ve spolupráci s firmou BioBrite a její sesterskou společností Outside In první „světelný“ budík imitující východ slunce (obr. 6 b). (Pozn.: V klinických studiích se ukázalo, že tyto hodiny s postupně se zvyšující intenzitou světla člověka jemně probudí a zmírňují tak příznaky SAD (syndrom sezonní deprese)).

Designér David Morgan získal cenu produktový designér roku v oboru osvětlení
Obr. 5. Designér David Morgan získal cenu produktový designér roku
v oboru 
osvětlení, mimo jiné tím byl oceněn za svou více než 40letou praxi


Obr. 6. Ukázka prací Davida Morgana: a) LED svítidlo Occuldas, které navrhl pro německého výrobce SLV, b) „světelný“ budík BioBrite

Opomenout nelze ocenění Publishers’ Lifetime Achievement Award. To si letos odnesla známá česká architektka Eva Jiřičná (obr. 7), která se proslavila interiéry londýnských a newyorských módních obchodů a butiků. Pro její stavby je charakteristické použití skla a betonu, je známá také díky návrhům skleněných schodů. V Londýně žije a pracuje již padesát let. V roce 1999 založila spolu s architektem Petrem Vágnerem druhý architektonický ateliér v Praze. Od roku 1996 je profesorkou, vedoucí ateliéru architektury na VŠUP v Praze.

Světově uznávaná česká architektka Eva Jiřičná (vpravo) při přebírání ceny nakladatelství za celoživotní dílo
Obr. 7. Světově uznávaná česká architektka Eva Jiřičná (vpravo) při přebírání ceny nakladatelství za celoživotní dílo

Koho zajímá, kdo získal ocenění v dalších kategoriích a jak vypadají vítězné projekty, nechť se podívá na web https://awards.lighting.co.uk, kde najde i videozáznam z předávání cen. Další ročník bude vyhodnocen 14. května 2020 opět v Troxy v Londýně, a tak se již teď lze těšit na další zajímavé projekty.


Vyšlo v časopise Světlo č. 5/2019 na straně 6.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.