časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LAPP zajišťuje rychlou komunikaci mezi roboty v Kovárně VIVA

7. 2. 2020 | LAPP Czech Republic s.r.o. | www.lappgroup.cz

Kovárna VIVA zaujímá přední pozici na poli českého průmyslového kovárenství. Vyvíjí a vyrábí díly pro významné firmy, které patří ke špičkám ve svých oborech. Finální výrobky Kovárny VIVA musí odpovídat těm nejpřísnějším parametrům, a proto výběr a volba dodavatelů pro výrobní provozy podléhá velmi náročným kritériím. Z tohoto důvodu pro dodávky kabelů a kabelových systémů padla volba právě na společnost LAPP, která je předním dodavatelem značkových produktů v oblasti kabelové techniky.

Důležitou součástí výrobního provozu Kovárny VIVA je obrobna, kde za pomocí moderních technologií dochází k obrábění a povrchové úpravě výkovků. Kabely společnosti LAPP jsou součástí výrobních linek, kde se provádí velmi přesná výroba rotačních i nerotačních dílců pro automobilový a strojírenský průmysl. Kabely LAPP zajišťují veškeré propojení dvou moderních robotických linek a zprostředkovávají tak komunikační a bezpečnostní kanály mezi obráběcím centrem a robotem. Na stejném principu jsou využity i u jedné z nejnovějších linek, která aktuálně prošla robotizací.

Vzhledem k náročnému prostředí jsou zde používány kabely s odolným PUR pláštěm. Sběrnicové kabely ETHERLINE® FD P FC Cat. 5 pro PROFINET zajišťují rychlou komunikaci mezi jednotlivými částmi zařízení. Společně s průmyslovým provedením switchů ETHERLINE® ACCESS U08T a konektorů EPIC® DATA PN AX RJ45 T umožňují spolehlivý přenos dat i v rámci nepřetržitého provozu. Informace od snímačů jsou přenášeny stíněnými kabely s vysokou odolností proti mechanickému poškození a olejům ÖLFLEX® CLASSIC 415 CP a ÖLFLEX® FD 855 CP. Všechny použité materiály byly vybírány s ohledem na odolnost a dlouhodobou životnost v náročných průmyslových podmínkách.

I když se prostředí průmyslu radikálně změnilo, stále se provoz kovárny vyznačuje nadměrnou prašností, zvýšenou teplotou a vysokým rizikem požáru. Díky tomu, že společnost LAPP má ve svém portfoliu celou řadu produktů určených do drsných provozních podmínek, je 80 % kabelů v provozu kovárny (zejména v elektroúdržbě) značky LAPP. Především se jedná o typy určené do pohyblivých přívodů, například typ ÖLFLEX® FD 855 P - bezhalogenový kabel určený do energetických řetězů pro náročná prostředí. Tento typ kabelu je používán jak pro senzory a ovládání, tak pro napájení motorů. Využití zde nachází také teplotně odolné kabely ÖLFLEX® HEAT 180 SiHF - silikonové kabely s širokým teplotním rozsahem určené pro použití ve strojích.

Kovárna VIVA sídlí na místě původních strojíren ZPS Zlín v bývalém baťovském areálu a společně s několika dalšími firmami dlouhodobě usiluje o rozvoj a zachování průmyslové výroby na Zlínsku a udržování baťovských tradic. Vyvíjí a vyrábí díly pro koncerny Bosch, Scania, ZF Group, Poclain Hydraulics, Linde a další významné firmy, které patří ke špičkám ve svých oborech.

Tiskové materiály LAPP Czech Republic

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021