časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lapp posouvá hranice technických možností

11. 6. 2016 | redakce Elektro | www.eel.cz

Na přelomu května a června 2016 se konaly ve městech Salach a Esslingen (Bádensko-Württembersko) v pořadí již 17. dny odborného tisku skupiny Lapp. Hlavními tématy byly inovace a nová řešení v rámci společnosti, která je v současné době nejen předním globálním výrobcem kabelů a kabelové techniky, ale také špičkovým inovátorem. Novináři odborných médií z mnoha zemí Evropy tak měli v těchto dnech (31. 5.–1. 6.) jedinečnou možnost seznámit se blíže s tvůrčím technickým přístupem skupiny Lapp jak v teorii v rámci odborných přednášek, tak v praxi při návštěvě závodu skupiny EMAG, předního producenta výrobních systémů pro přesné kovové součástky, který ve svých systémech využívá vyspělou kabelovou techniku a servokonfekci Lapp.

Mezinárodní tisková konference skupiny Lapp 2016

Letošní novinkou, kterou poprvé představila stuttgartská skupina Lapp na veletrhu Hannover Messe 2016, je ÖLFLEX® CONNECT SERVO. Vícežilový kabel včetně konektorů – tzv. servokonfekce – propojuje řízení s pohonem strojního zařízení. Nová servokonfekce, která je zabudována ve stroji se servopohony, dokáže přenášet velké výkony. ÖLFLEX® CONNECT SERVO v sobě spojuje prvotřídní technické vlastnosti, jako např. extrémně dobrou elektromagnetickou kompatibilitu stínění, s konstantně vysokou úrovní kvality a globální použitelností.

 Dosažení tohoto vysokého technického standardu umožnilo použití nově vyvinutých komponent, které se vyrábějí novou originální technologií. Dosud bylo zkracování a odizolování kabelu a montáž konektorů čistě manuální záležitostí. Nyní je výroba servokonfekce ÖLFLEX® CONNECT SERVO z převážné části zautomatizována. Spoje se krimpují (neletují), což zlepšuje kvalitu kontaktu, přičemž záměna je vyloučena.

ÖLFLEX® CONNECT SERVO – letošní inovační hit skupiny Lapp

Důležitý rozdíl oproti manuálnímu způsobu konfekce je také provedení přechodu kabelového stínění, které není při zpracování zkracováno – automat stínění ohrne a zalisuje ho do kroužku v krytu konektoru. Díky tomu mají drátky kabelového stínění po celém obvodu spolehlivý velkoplošný kontakt s konektorem. Toto jedinečné 360° stínění vylepšuje stínicí účinek o minimálně 100 % oproti běžným servokonfekcím. Za zvláštní zmínku stojí také vnitřní plášť, který se nachází pod stíněním. Chrání žíly, i když je kabel vystaven velkým mechanickým namáháním. Poloautomatický proces konfekce, který vyvinuli sami inženýři skupiny Lapp, představuje velký inovační skok, který posouvá konfekci servokabelů na zcela novou úroveň. Stuttgartský Lapp je jedním z předních dodavatelů servokonfekce, který má kompetence výrobce komponent a současně je také konfekcionérem.

Novináři při exkurzi ve výrobním závodu EMAG využívajícím inovační řešení Lapp

Globální úspěch skupiny Lapp je založen především na čtyřech pilířích, a to na inovacích, orientaci na zákazníka, orientaci na úspěch a na rodinných hodnotách. To vše vytváří synergii, která přináší obchodní úspěchy, stabilitu firmy a existenční jistotu pro všechny pracovníky. Výsledkem jsou technologie a výrobky, které posouvají hranice technických možností a vytyčují nové standardy.

 

Stručně o skupině Lapp

V roce 1957 uvedl Oskar Lapp na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě – ÖLFLEX®. O dva roky později založil současnou U.I. Lapp GmbH, kmenový podnik skupiny Lapp. Nyní se výroba kabelů a vodičů Lapp zaměřuje na mnoho oborů a trhů. Jde např. o výrobu strojů a zařízení, automobilový průmysl, technologie v oblasti měření a regulace, elektrické a instalační inženýrství, elektronické zpracování dat atd. Produkty Lapp jsou vyráběny ve vlastních výrobních závodech společnosti a aktuálně je dodáváno přímo ze skladu ca 40 000 standardních položek. Kromě toho se společnost věnuje také vývoji a výrobě kabelů a vodičů přesně podle specifikací zákazníka.

Skupina Lapp má ve světě 18 výrobních závodů, 100 obchodních zastoupení a 40 distribučních společností s celkem 3 300 zaměstnanci. V účetním období 2014/2015 činil celkový obrat skupiny 886 mil. eur.

(text, foto a video Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021