časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LAPP navzdory trendu v minulém roce rostl

21. 4. 2020 | LAPP Czech Republic s.r.o. | www.lappgroup.cz

Skupina LAPP uzavřela úspěšně také hospodářský rok 2018/2019. Tržby světového lídra v oblasti integrovaných kabelových a spojovacích řešení v posledním hospodářském roce (1. 10. 2018 až 30. 9. 2019) vzrostly o 6 % na 1,222 miliardy EUR.

Andreas Lapp Počet zaměstnanců vzrost o 9,5 % na 4650. Zisk před zdaněním se však snížil o 17,6 % na 48,3 milionu EUR. „S ohledem na pokračující napětí a zpomalení celosvětového hospodářství můžeme být velmi hrdí na to, čeho jsme dosáhli. Naše strategie zaměřená na digitalizaci, do které jsou zapojeni i naši zákazníci, začíná přinášet ovoce. To značí, že s inovativními řešeními můžeme pokračovat v růstu i v obtížných dobách,“ uvedl Andreas Lapp, předseda představenstva Lapp Holding AG. Nejvyššího růstu dosáhla rodinná společnost se sídlem ve Stuttgartu v Evropě. Obrat se nadále zvyšoval i v Americe a Asii, nicméně ve čtvrtém čtvrtletí pocítila ekonomické zpomalení celá skupina LAPP.

Výrazné zvýšení obratu díky růstovým iniciativám a akvizicím

Nárůst obratu byl ovlivněn především těmito třemi faktory:

  1. Hybnou silou růstu v posledním hospodářském roce byly strategické obchodní aktivity. Mezi ně patřil další rozvoj projektového businessu a zvyšování obratu v tržním segmentu průmyslové komunikace.
  2. Akvizice společnosti CEAM Cavi Speciali Srl. Italská společnost byla v hospodářském roce 2018/2019 poprvé plně konsolidována a podpořila pozitivní vývoj dalším obratem 8,2 milionu EUR.
  3. Ceny mědi a směnné kurzy měly menší vliv. Pro upřesnění: Skutečná cena kabelu se vždy počítá denně na základě aktuální ceny mědi. Jelikož cena v průběhu roku klesla v průměru o 3,8 % (na 547 EUR/100 kg), snížil se také celkový obrat o 1,1 %. Kolísání směnného kurzu mělo mírný dopad +0,2 %.

Budova LAPP Czech Republic v Otrokovicích
Obr. 1. Budova LAPP Czech Republic v Otrokovicích


Obr. 2. Výrobní závod v Otrokovicích

Úspěch v regionu EMEA

Růst obratu podpořil zejména region EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika), který generoval 73 % celosvětového obratu. Obrat se zde zvýšil o téměř 8 % na 889,9 milionu EUR. Pozitivně vzrostly také tržby v Německu na 359,8 milionu EUR (+3,4 %). Region Střední a Severní Ameriky dosáhl 118,9 milionu EUR (+4 %). Region APAC (Asie a Tichomoří včetně Austrálie a Nového Zélandu) nepatrně nesplnil očekávání a zvýšil svůj obrat na 213,2 milionu EUR (+1 %).

Výsledky skupiny LAPP

Hospodářské výsledky společnosti LAPP Czech Republic s.r.o.

Tržby společnosti LAPP Czech Republic v posledním hospodářském roce vzrostly o 5,6 %. Celkový růst tržeb ve výši 55 milionů CZK je dán zejména růstem prodeje vlastních výrobků – kabelové konfekce ÖLFLEX® CONNECT z nového výrobního závodu v Otrokovicích. V běžné obchodní a výrobní činnosti začala společnost pociťovat ochlazení poptávky v Evropě i na celosvětových trzích. Pokles objednávek byl viditelný zejména u firem dodávajících stroje a strojní zařízení pro automobilový průmysl, textilní průmysl a pro zpracování plastů. Hospodářské výsledky společnosti LAPP Czech Republic byly také v roce 2018/2019 významně ovlivněny prodejem podílu v zahraniční společnosti, který navýšil čistý obrat a také hospodářský výsledek.


Obr. 3. Nové logistické centrum v Polsku

Co ovlivnilo úspěch skupiny LAPP

Hospodářský rok 2018/2019 byl charakteristický digitální transformací. Na jedné straně byl kladen důraz na digitalizaci v rámci samotné společnosti a také na chytré a inovativní řešení pro zákazníky.

  1. Segment průmyslové komunikace rostl s produkty pro průmyslový Ethernet. Portfolio LAPP zahrnuje kompletní komunikační řešení pro inteligentní továrnu. V tomto ohledu byl rozsah aktivních komponentů dále rozšířen o switche ETHERLINE® ACCESS. Nejmenší switche na trhu jsou k dispozici také v kombinaci s porty pro kabely z optických vláken i jako varianta s Power over Ethernet.
  2. LAPP se také intenzivně zabývá budoucností spojovacích technologii. S cílem umožnit radikální inovace ve společnosti byl zahájen proces „Inovace pro budoucnost“. Georg Stawowy, člen představenstva pro inovace a technologie: "Naším cílem je být technologickým lídrem." Například na veletrhu v Hannoveru představila společnost LAPP ve své futureLab řešení „prediktivní údržby“ datových kabelů.
  3. Souběžně s tím došlo k dalšímu rozšiřování produktového portfolia se zvláštním zaměřením na neustále rostoucí trh servopohonů. EPIC® Power LS 1 Twist, systém rychlého připojení kulatých konektorů, byl jedním z nových přírůstků. Společnost LAPP vyvinula také ÖLFLEX® CLASSIC 128 H BK - produkt vhodný do prostředí, kde jsou lidé, zvířata nebo majetkové hodnoty vystaveny vysokému riziku v důsledku požáru. Jedná se o cenově dostupný bezhalogenový ovládací kabel se zlepšeným chováním v případě požáru. S patentovanou kabelovou vývodkou SKINTOP® FLAT představila společnost LAPP první kabelovou vývodku, která fixuje a utěsňuje ploché kabely různých tvarů a tlouštěk.
  4. LAPP zlepšil stabilitu procesu a produktivitu ve všech výrobních závodech. Ve Francii a v Číně byly realizovány dva pilotní projekty týkající se Smart Factory, které ukazují možnosti a požadavky globálního a digitálního propojení výrobních středisek. Na tomto základě se nyní v rámci skupiny LAPP zavádí tzv. Manufacturing Execution System.
  5. Loni na podzim byla založena společnost Lapp Mobility GmbH. Tuto oblast dříve spravovala společnost Lapp System GmbH. Důvodem této delimitace je zaměření na rychle se rozvíjející trh s produkty pro nabíjení v rámci e-mobility. LAPP Mobility GmbH (LMD) nabízí v současné době dvě verze kabelů pro nabíjení elektromobilů, a to pro nabíjení ve veřejných prostorech a pro nabíjení v běžné zásuvce. Jednotlivé varianty kabelů mají vysokou třídu ochrany proti vniknutí nečistot a vody (IP67). Tyto výrobky se používají zejména pro fleetové vozy a na veřejných nabíjecích stanicích. Nový vývoj pro nadcházející roky se zaměřuje na řešení nabíjení pro domácnosti. Kromě výrobců automobilů jsou cílovými zákazníky velkoobchody, elektrikáři a soukromí vlastníci elektromobilů. V tomto obchodním segmentu očekává LAPP nadále nadprůměrný růst.


Obr. 4 .Vývoj probíhá ve zkušebním centru

Investice do budoucnosti

V hospodářském roce 2018/2019 zvýšila skupina LAPP své investice o dalších 12,9 milionu EUR na celkových 43,9 milionu EUR. Do projektů v oblasti softwaru a digitalizace bylo investováno 6,8 milionu EUR. Investice do hmotného majetku byly zaměřeny na prodejní a výrobní společnosti. V Polsku bylo otevřeno nové logistické centrum pro infrastrukturní kabely s úložným prostorem přes 90 000 metrů čtverečních. Také v Indii a ve Francii byly rozšířeny další výrobní kapacity.

Příklady úspěšných aplikací

  1. Známé společnosti globálního leteckého průmyslu používají k opracování křídel svých letadel CNC stroje švédského výrobce Modig Machine Tool. Modig nakupuje požadovaná řešení připojení téměř výhradně od společnosti LAPP.
  2. Společnost Gerstlauer Amusement Rides GmbH v Münsterhausenu je jedním z předních světových výrobců stacionárních a přenosných zábavních zařízení. Gerstlauer používá pro své horské dráhy a obří kola řídicí, servo a datové kabely od společnosti LAPP, které splňují všechny mezinárodní standardy, vydrží všechny povětrnostní podmínky a zajišťují dlouhodobou funkčnost.
  3. Necelých 400 kilometrů západně od Johannesburgu v Jihoafrické republice se právě staví obrovský solární park. Na ploše 550 000 m2, což odpovídá velikosti 135 fotbalových hřišť, bylo sestaveno 262 000 solárních modulů. Elektrárna má výkon 86 megawattů - dost na to, aby zásobovala elektřinou 15 000 domácností. Společnost LAPP dodala pro tento projekt přibližně 2,3 milionu metrů odolných kabelů ÖLFLEX® SOLAR a ochranných hadic pro kabely SYLVIN®.

Lapp - Horská dráha v zoo Tatzmania
Obr. 5. Horská dráha v ZOO Tatzmania  

Výhled na tento hospodářský rok

LAPP očekává, že podnikání bude v hospodářském roce 2019/2020 náročné. Nejistota a obavy způsobené propuknutím epidemie viru COVID-19, brexitem a obecným hospodářským zpomalením pravděpodobně povedou ke snížení příjmů v roce 2019/2020 ve srovnání s předchozím rokem. Aby byla zajištěna finanční svoboda pro budoucí růst, věnuje LAPP zvýšenou pozornost efektivnímu nakládání s výdaji. „Dalo se očekávat, že po šesti letech růstu bude ekonomická křivka opět směřovat dolů. Jsem však optimista a věřím, že se to brzy změní,“ říká Andreas Lapp.

René Sedlák, jednatel společnosti LAPP Czech Republic k tomu dodává: „Začali jsme s preventivními opatřeními jak hygienickými, tak ekonomickými mezi prvními. Daří se nám i přes současné restrikce a omezené možnosti udržovat motivaci lidí i jejich výkon na velmi dobré úrovni. Je to jedna z nejtěžších zkoušek v historii firmy, ale každá „krize“ má svůj konec a s odstupem času i své neodmyslitelné přínosy (jako např. zvýšená efektivita některých procesů) a my jsme připraveni této výzvě čelit.“

Tiskové materiály LAPP

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021