časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

LAPP FUTURELAB na veletrhu v Hannoveru 2019

15. 4. 2019 | LAPP Czech Republic s.r.o. | www.lappgroup.cz

LAPP odhalil návštěvníkům Hannover Messe 2019 zajímavé a překvapivé novinky z oblasti spojovacích technologií. Světový lídr v integrovaných spojovacích systémech se v rámci své letošní prezentace zaměřil na práci vývojářů v LAPP laboratoři, která byla součástí veletržního stánku. „S novou laboratoří Future Lab se snažíme upevnit naši pozici technologického lídra,“ řekl Guido Ege, vedoucí oddělení technologií a rozvoje společnosti LAPP. Dodal: „Čtyři hlavní směry budoucnosti jsou v různých fázích zralosti trhu. Některé z nich jsou již nyní dostupné a připravené pro trh, zatímco jiné jsou ve funkční fázi prototypu.“ A o jaké 4 novinky se tedy jedná?

Prediktivní údržba kabelů

Ve chvíli, kdy systém nefunguje správně, zvyšují se náklady na jeho provoz nebo může dokonce dojít k jeho zastavení. Drahým výpadkům lze zabránit pomocí prediktivní údržby - jednoho z klíčových slibů Industry 4.0. Vývojáři v LAPPu dlouho přemýšleli o tom, jak monitorovat stav datového kabelu. Finální řešení LAPP nevyžaduje žádné změny v kabelu, například žádná další jádra nebo vodiče, které by měly být pracně začleněny do kabelu a individuálně připojeny. Elektronické komponenty mohou být například zabudovány do přepínačů nebo jiných zařízení; dodatečné náklady pro uživatele by pak byly minimální. Pokud kvalita signálu klesne pod kritickou hodnotu, přístroj spustí alarm. Kabely pak mohou být vyměněny během plánované údržby. Toto řešení prediktivní údržby datových kabelů je v současné době ve vývoji. LAPP očekává, že bude v blízké budoucnosti připraveno pro trh a společnost proto nyní jedná s potenciálními partnery, aby mohla tuto technologii testovat.

LAPP chytrý kabelový buben
LAPP chytrý kabelový buben

Chytré kabelové bubny

Kolik metrů kabelu zbývá na bubnu? LAPP představil inteligentní řešení této otázky v budoucnu: chytrý kabelový buben. Senzor vypočítá zbývající délku při odvíjení kabelu a odešle tyto informace do systému ERP. Inteligentní kabelový buben byl navržen ve spolupráci se společností Schildknecht AG, specialisty na bezdrátové sítě pro průmyslové aplikace. Je k dispozici jako prototyp a bude nyní testován s partnery. „Inteligentní kabelový buben pomáhá digitalizovat správu zásob pomocí přesné metody pro přizpůsobení skladových zásob aktuálním potřebám. To šetří náklady a skladové kapacity,“ vysvětluje Ralf Moebus, produktový manažer pro průmyslová data v LAPPu.

Chytrý buben = několik výhod pro zákazníka: v první řadě pomáhá automatizovat správu zásob ve skladu a jejich úroveň lze prostřednictvím cloudu kdykoli omezit přístupem k informacím o zásobě kabelů a aktuálním umístění kabelového bubnu. Další výhodou pro uživatele je vestavěný mechanismus ochrany proti krádeži, který funguje na základě volitelného integrovaného modulu GPS, který poskytuje informace o aktuálním umístění bubnu.

Kabely pro éru stejnosměrného proudu

Stejnosměrný proud je budoucností v dodávkách energie. Od LED světla po elektromobil, řada elektrických přístrojů ve skutečnosti spotřebovává stejnosměrný proud. Navíc roste počet systémů, které generují stejnosměrný proud a přivádí jej do elektrické sítě, přičemž tím nejvýznamnějším jsou fotovoltaické systémy. Při přeměně energie ze střídavého na stejnosměrný proude vznikají obrovské ztráty energie. LAPP je první společností v oblasti spojovacích systémů, která se zabývá vývojem a prodejem kabelů určených pro průmyslové stejnosměrné aplikace. Společnost už představila ovládací kabel ÖLFLEX® DC 100, který je už v současné době skladem. Kromě toho chystá představit další kabely s různými izolačními materiály optimalizovanými pro stejnosměrné aplikace.

Jednopárový ethernetový kabel
Jednopárový ethernetový kabel

Jednopárový ethernetový kabel & novinky mezi switchi

Dosavadním pravidlem pro datové kabely v továrnách bylo „rychlejší = lepší“. Kabely Cat.6Cat.7 jsou však příliš velké pro připojení jednotlivých senzorů, lepší alternativou jsou jednopárové ethernetové kabely. Místo čtyř párů vodičů mají jen jeden, což ušetří až 75 % času při připojování jader - a kabel se dvěma jádry stojí méně než s osmi. Tyto kabely jsou navíc tenké, takže jsou skvělým řešením při nedostatku prostoru. LAPP na letošním veletrhu v Hannoveru představil první jednopárový ethernetový kabel ETHERLINE® T1 FLEX. Dalším krokem k jeho rozsáhlému průmyslovému využití je vývoj vhodných konektorů. LAPP v současné době pracuje na standardu pro konektory s jinými výrobci a normalizačními orgány.


Nové SWITCHE splňující požadavky PROFINET

Nové switche mají 4, 8 nebo 16 portů, kterým odpovídají zkrácené názvy: PNF04T, PNF08T a PNF16T. Splňují požadavky pro PROFINET typ B: switch může zjistit, zda jde o data z webu, např. přenos souborů FTPnebo jde o telegram pro PROFINET. Když je přenosová zátěž vysoká, switch může upřednostnit důležité telegramy PROFINETu a zabránit jeho zpoždění. Síťové komponenty řídí datové toky mezi jednotkami na základě těchto priorit. Díky tomu uživatelé získají kompaktní a vysoce spolehlivé řešení pro širokou škálu průmyslových použití.

Switche pro PROFINET jsou součástí řady ETHERLINE® ACCESS společnosti LAPP, která již obsahuje řízené i neřízené switche pro průmyslový Ethernet. Vyznačují se pozoruhodně krátkou dobou rekonfigurace, tj. dobou, dokud se komunikace po přerušení neobnoví. Switche jsou také vybaveny špičkovými diagnostickými a redundantními funkcemi.

Tiskové materiály LAPP Czech Republic

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021