časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lankové snímače Celesco

26. 9. 2015 | ORBIT MERRET, spol. s r. o. | www.merret.cz

V jednoduchosti je síla, jak praví úsloví. Na tomto principu jsou založeny i lankové snímače. Uplatní se hlavně tam, kde jsou přítomny vibrace, prach, stříkající voda nebo i zásadní nesouosost. Základem lankového snímače je lanko na cívce, kterou do výchozí polohy vrací pružina. S osičkou cívky je mechanicky spojen senzor úhlu natočení. Může se jednat o víceotáčkový potenciometr nebo jiný snímač úhlu natočení. Snímače mohou být vybaveny integrovaným převodníkem signálu a tím nabídnout širokou škálu signálů při použití identického nebo podobného HW. 

Celesco bylo průkopníkem v návrhu a výrobě těchto snímačů od roku 1968, kdy byla tato kalifornská firma založena. Je celá řada výrobců snímačů, kteří si myslí, že k jejich enkoderu stačí připojit cívku s lankem a nový snímač je na světě. Omyl je pravdou. I nejmenší detail musí mít své opodstatnění a praktickou funkci. Čistý design Celecso se úročí v bezporuchovosti. Modelem SP1 jsme například nahradili  německého výrobce lankových snímačů ve zdravotnické aplikaci, kde konkurenční snímače s železnou pravidelností selhávaly u koncového uživatele. Od začátku použití snímače Celesco počet reklamací klesl na nulu. Nejedná se však jen o čisté prostředí a pomaloběžné aplikace, kde se můžete na Celesco spolehnout, ale třeba i o použití na velkorypadlech v povrchových hnědouhelných dolech, kde je extrémní prašnost a snímače jsou vystaveny celoročnímu počasí včetně námrazy na lanku. Jak prohlásil jeden z tamních techniků, výhoda snímačů Celesco je ta, že je jednou nainstalujete a potom na ně můžete zapomenout.

Celesco PT9 extended rangeCelesco PT9 extended range

Celesco vyrábí snímače pro vzdálenosti od 37,5 mm (M150) až po úctyhodných 43.180 mm (PT9-extended range). Těla jsou vyrobena z odolného polykarbonátu u menších a středních modelů a z hliníku nebo nerezu u snímačů s dlouhým dosahem. Lanka jsou buď splétaná ocelová, nebo mohou být u vybraných modelů ze speciálního termoplastu, který má menší tvarovou paměť než ocel a trpí nižší únavou materiálu. U snímačů Celesco je lanko vždy kladeno na cívku v jedné vrstvě, závit vedle závitu. Nehrozí tak zaříznutí lanka do závitů v nižší vrstvě jak se tomu může stát u jiných značek. U větších modelů je lanko vedeno na cívku pomocí šroubovicového mechanismu. Pružina, která vrací cívku zpět, je vyrobena z materiálu používaného pro hodinové pružiny. Pružina musí umožnit jak volné odvíjení lanka, tak i velice rychlý návin zpět, aby nedošlo k průvlakům. Zrychlení 10 G je pro snímače běžné, ale u modelů určených pro testovací aplikace jako jsou například dynamické změny v leteckém průmyslu a crash testy automobilů, hodnoty zrychlení dosahují až 136 G.

Celesco MT3A Celesco SM1-25
Celesco MT3A  Celesco SM1-25 

Určité modely lankových snímačů je možno použít i při podvodních aplikacích, nebo je možno je omýt tlakovou vodou. Lanko může vést i přes několik kladek (nejsou součástí dodávky), takže umožňuje měření nejen tzv. „za rohem“, ale hned za několika. Kladky nebo dvou lze s úspěchem použít i v případech, kde se očekává námraza. Ta se při průchodu kladkami odláme a opadá. Lanka ve svazku bývají za účelem snížení hrubosti potažena nylonem. Tato úprava znesnadňuje nečistotám ulpívat na lanku. Lanko lze vést přes čistící kartáč, který při zpětném navíjení stírá nečistoty, které gravitací odpadávají. Lanko je velice tenké a lze jej zavést to míst, kam se jiný snímač nemá šanci vejít. 

Celesco PT8000
Celesco PT8000

Co se přesnosti týče, pohybujeme se v závislosti na použitém snímači a délky lanka od 0,75% (PT5) po 0,04% (PT1E) z rozsahu. Vynikající opakovatelnost se díky preciznímu mechanickému zpracování pohybuje obvykle kolem 0,02% z rozsahu, ale může být až 0,003% z rozsahu. Firma Celesco zaujímá mezi výrobci lankových snímačů obdobné místo, jako mezi automobily Rolls Royce. Jen s tím rozdílem, že nemusíte být milionáři, aby jste si Celesco dopřáli a mohli hodit starosti s odměřováním za hlavu.                    

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021