časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kouřotěsné a požárně odolné rozvodnicové skříně DistriSet

29. 8. 2014 | |

Pro dodržení zpřísněných požadavků zákonů a norem ve stavebnictví, zvláště v oblasti požární bezpečnosti staveb, uvádí OEZ na trh nové rozvodnicové skříně s požární odolností, které jsou také kouřotěsné. Jsou to rozvodnicové skříně DZ54, které nahradí dosavadní skříně DZ43-…-EI30. Původní skříně totiž nebyly zkoušeny jako kouřotěsné. U nových rozvodnicových skříní DZ54 tvoří dveře spolu s rámem požární uzávěr, který poskytuje požární odolnost EI230. Požární uzávěr zamezuje průniku teplého i studeného kouře, a splňuje tedy podmínky parametrů Sm i Sa. Celá skříň je vyrobena z ocelového plechu, který spadá do kategorie materiálu s třídou reakce na oheň A1 (nehořlavé materiály). Druh konstrukce odpovídá kategorii DP1, tj. nezvyšuje intenzitu požáru v požadované době.


Obr. 1. Elektroměrová skříň

Rozvodnicové skříně DZ54 jsou zapuštěné a lze je použít nejen v chráněných únikových cestách, ale i tam, kde je předepsáno použít požární uzávěr s parametry: EI230, Sm/Sa, A1, DP1, např. pro uzavření prostupů do instalačních šachet a kabelových kanálů. Požární odolnost s kouřotěsností byla zkoušena nezávislou zkušební laboratoří PAVUS, a. s. – Autorizovaná osoba AO216.

Celosvařená konstrukce s mnoha zpevňujícími ohyby a tloušťka ocelového plechu 1,5 mm zaručují velkou tuhost celého skeletu skříně DZ54. Dveře jsou podle výšky zavěšeny až na šesti kovových pantech, uzavírají se pomocí tříbodového uzávěru a jsou vybaveny vložkou s vnitřním čtyřhranem 6 × 6 mm.


Obr. 2. Rozvodnicové skříně DZ54 lze vybrat v mnoha velikostech

Dveře skříní DZ54 jsou vybaveny dvojím těsněním. Jedno je z litého polyuretanu a druhé tvoří intumescentní (zpěňující) páska, která expanduje při teplotě okolo 200 °C a přemění se v nehořlavé těsnění. Obě těsnění plní svou funkci při požární odolnosti a zároveň zamezují vstupu prachu a vody. Rozvodnicové skříně splňují podmínky pro IP54.
Rozvodnicové skříně DZ54 mají stejné příslušenství jako všechny skříně DistriSet. Lze je osadit U-lištami pro modulární přístroje Minia (maximálně 741 modulů), které je možné kombinovat s elektroměrovými vanami (maximálně dvacet elektroměrových míst) a s ostatními přístroji s jinou montážní hloubkou než modulární do jmenovitého proudu 400 A.



Podrobné technické parametry DZ54 zájemci naleznou v letáku: Rozvodnicové skříně DistriSet – požárně odolné a kouřotěsné.
Podrobné informace o příslušenství jsou v katalogu: Rozvodnice a rozváděčové skříně Distri.


OEZ, s.r.o.
Šedivská 339
Letohrad
561 51

Tel.: +420 465 672 111
e-mail: oez.cz@oez.com
www.oez.cz

Obr. 1. Elektroměrová skříň
Obr. 2. Rozvodnicové skříně DZ54 lze vybrat v mnoha velikostech

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021