časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konektory F&B Pro pro Kaesaro – Zralé řešení pro výrobu sýrů

9. 10. 2020 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Švýcarská společnost Kaesaro používá pro připojení senzorů a pohonů ke svým robotickým zařízením v sýrařských sklepích konektory F&B Pro od Murrelektronik, přičemž s výhodou využívá možností jejich snadného čištění a delších intervalů údržby.

Konektory F&B Pro pro Kaesaro – Zralé řešení pro výrobu sýrů Konektory F&B Pro pro Kaesaro – Zralé řešení pro výrobu sýrů

Zrání je při výrobě sýra důležitým procesem. Čím déle sýr zraje, tím je pikantnější a lépe rozvíjí své nezaměnitelné aroma. Proces zrání však vyžaduje spoustu práce. Bochníky je nutno neustále potírat solným roztokem. V minulosti se tato činnost téměř všude prováděla ručně a vyžadovala značné úsilí. V moderních sýrařských sklepích je dnes tento proces již automatický.

Společnost Kaesaro, která sídlí ve švýcarském městečku Diepoldsau v údolí Rýna (kanton St. Gallen), vyvíjí a vyrábí ultramoderní robotická zařízení pro sýrařské sklepy ve spojení s vnitřními logistickými systémy, které tuto činnost realizují. Přepravují totiž bochníky sýra – někdy jednotlivě, jindy hromadně - v počtu až 250 bochníků a plní jimi tato robotická zařízení, ve kterých jsou ošetřovány pomocí kartáčů o různé tvrdosti a slaným roztokem. Poté se bochníky vracejí zpět na svá místa ve skladech, ze kterých jsou následně vyzvedávány v závislosti na požadovaném stupni zralosti po několika měsících nebo i roce a prodávány. Tato zařízení jsou, pokud možno, v nepřetržitém provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

 

Spojovací technologie těchto robotických zařízení v sýrařských sklepích a vnitřních logistických systémů představují pro tato prostředí zpracování potravin značné výzvy k nalezení řešení. Zaprvé je toto prostředí extrémně hygienické, a z toho důvodu je vyžadováno časté čištění, dokonce i pod vysokým tlakem a pomocí agresivních čisticích prostředků. A zadruhé, díky neustálé přepravě bochníků sýra dochází k velmi častému pohybu konektorů.

Zodpovědné osoby u společnosti Kaesaro se rozhodly využít pro připojení senzorů a akčních členů robotických zařízení pro sýrařské sklepy a jejich vnitřní logistické systémy konektory M12 řady F&B Pro od Murrelektronik, které jsou navrženy speciálně pro použití v potravinářském průmyslu.

Snadná čistitelnost konektorů F&B Pro vyplývá z jejich hygienické konstrukce v souladu se specifikacemi EHEDG. Jde o zkratku pro Evropskou skupinu pro inženýring a plánování v oblasti hygieny potravinářských provozů, která se zabývá otázkami konstrukce výrobků tak, aby je bylo možno co nejlépe udržovat v čistém stavu. U konektorů řady F&B Pro jsou důsledně eliminovány kouty a hrany, ve kterých by mohlo docházet k hromadění nečistot. Není také náhoda, že kabely jsou obaleny v modrém plášti, protože tato barva zvlášť dobře ukazuje jakékoli znečištění mlékem, slanými roztoky a plísněmi, tedy problémy, s nimiž se zákazníci, kteří ve svých sýrařských sklepích se zařízeními od společnosti Kaesaro pracují, velmi často setkávají. Tímto způsobem mají možnost odstraňovat znečištění daleko snáze.

 

Šroubové spoje F&B Pro jsou vyráběny z nerezové oceli V4A (1.4404). Jsou proto maximálně odolné vůči korozi a dalším vlivům okolního prostředí. V případě potřeby provedení servisu je kabely možno velmi snadno odšroubovat a vyměnit. Výhodou, která značně urychluje montážní práce oproti zapojování jednotlivých vodičů, je také možnost zapojení předem smontovaných kabelů. Spoje dosahují vysokých stupňů krytí IP 65, IP 66K, IP 67, IP 68 a IP 69K.

Kabely F&B Pro jsou vyráběny z materiálů PP, které brání jejich poškozování a umožňují dosahovat vysoké zatížitelnosti. Kabely jsou navrhovány pro 5 miliónů ohybových cyklů a 2 milióny cyklů v krutu (±360 °/m). Tyto vlastnosti snižují podíl nutných údržbových prací, protože umožňují delší údržbové cykly. V systému, který je navržen pro trvalou provozuschopnost, je to velkou výhodou.

Konektory F&B Pro pro Kaesaro – Zralé řešení pro výrobu sýrů

Společnost Kaesaro je s konektory řady F&B Pro od Murrelektronik velmi spokojena, a tyto konektory jsou proto dostatečně vyzrálé pro budoucí trvalé nasazení všude tam, kde jsou v potravinářství používány systémy Kaesaro.

Tiskové materiály Murrelektronik CZ

 


p. Tomáš Kulhánek, tel: 733 128 952, e-mail: tomas.kulhanek@murrelektronik.cz 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021