časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kompaktní jističe Modeion – Spolehlivé srdce rozváděče s širokými možnostmi připojení

11. 6. 2017 | Ondřej Doležal | OEZ s. r. o. | www.oez.cz

Většina čtenářů ví, že OEZ je v oblasti kompaktních jističů špičkou. Je to dáno jednak dlouholetými zkušenostmi ve vývoji a také testováním ve vlastní zkušebně. Historie vývoje kompaktních jističů v Letohradě sahá až do 50. let minulého století. Kompaktní jističe Modeion se používají hlavně pro jejich spolehlivost, a právě proto často tvoří srdce rozváděče. Díky jejich konstrukci a rozsáhlému příslušenství je lze použít v jednoduchých i ve složitých aplikacích, např. v průmyslu a automatizaci. Stabilní výroba, technologické zpracování a dobrá logistika podporují jednu z rozhodujících výhod řady: dobrou dostupnost kompaktních jističů Modeion nejen ve velkoobchodech. Stěžejní je i skutečnost, že se kompletně vyrábějí pouze v České republice v sídle firmy OEZ v Letohradě (obr. 1).

Kompaktní jističe Modeion OEZ

Velkým přínosem pro zákazníky, kteří používají kompaktní jističe Modeion, je rozsáhlé příslušenství, které lze využít v mnoha aplikacích. Jde o dálkové ovládání, možnost signalizace, ale hlavně široké možnosti připojení, jež ocení především výrobci rozváděčů a montážní firmy. Velká variabilita připojení nejen zkrátí dobu montáže, ale také uspoří finanční prostředky. Pro kompaktní jističe každé řady je k dispozici několik typů připojovacích sad, které pokryjí většinu aplikací. Obecně lze připojovací sady rozdělit do tří základních skupin, a to podle toho, k čemu se používají.

Z výroby jističů Modeion OEZObr. 1. Z výroby jističů

Přímé připojení Cu/Al kabelu

Používá se u většiny aplikací, kde se připojuje pouze jeden vodič na pól (obr. 2 a obr. 3). Pro jističe BC160 je to připojení vodiče do průřezu 95 mm2, pro jističe BD250, BH630, BL1000 a BL1600 je možné připojit vodič o průřezu až 240 mm2. V případě nutnosti připojit vodič s větším průřezem u jističe BC160, než dovoluje třmenová svorka pro jeden vodič, lze využít dvojité blokové svorky. Ty umožňují využít pouze jednu ze svorek a připojit vodič o průřezu až 120 mm2.

Přímé připojení kabelů Modeion OEZ
Obr. 2. Přímé připojení kabelů

Zapojení rozváděče OEZ
Obr. 3. Zapojení rozváděče

Připojení více Cu/Al kabelů

Najde uplatnění v aplikacích, kde je nutné přímo propojit hlavní jistič s více vývodovými jističi, nebo v případě, že je použito velmi dlouhé vedení a z důvodu hodnoty impedanční smyčky je nutné zvětšit celkový průřez vodičů (obr. 4). Lze použít připojovací sady pro připojení dvou až šesti vodičů na pól podle typu jističe. Mezi nejčastěji používané připojovací sady u jističe BC160 patří dvojité blokové svorky do průřezu 120 mm2 na pól. Pro BD250 lze použít dvojité blokové svorky do průřezu 240 mm2, pro BH630 dvojité či trojité blokové svorky do průřezu 240 mm2 a pro jističe BL1000 a BL1600 je možné použít třmenové nebo blokové svorky pro dva až čtyři vodiče na pól do průřezu 300 mm2.


Obr. 4. Připojení více vodičů

Připojení pasy nebo kabelovými oky / náhrada starších jističů

Připojení pomocí pasů umožňují všechny velikosti kompaktních jističů. Rozměr použitých pasů nebo kabelových ok (obr. 5) je omezený rozměry připojovacího místa jističe nebo připojovací sadou. Pro připojení lze použít sady pro náhradu starších jističů. Tyto sady nejsou určeny pouze jako náhrady, ale lze je využít i pro různá speciální připojení jističů Modeion.


Obr. 5. Použití kabelových ok

Při vypracovávání návrhu připojovacích sad a příslušenství je možné využít Konfigurátor OEZ, který uživatele provede výběrem krok za krokem, nebo technickou podporu firmy OEZ s. r. o. Více informací o jističích lze najít v katalogu Modeion.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2017 na straně 36. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021