časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kombinované vrtací kladivo FLEX s pneumatickým příklepem

30. 8. 2016 | FLEX Elektronářadí s. r. o. | www.flex-tools.com/cz

V časopisu ELEKTRO [1] společnost FLEX představila novou generaci ručního akumulátorového nářadí. Množství inovací a moderních technických řešení spolu s osvědčenými mechanickými konstrukcemi vytváří řadu výrobků, která připomíná kolekci účinných zbraní ukrytých v typické červeno-černé uniformě. Za jednoho z největších dříčů tu platí kombinované kladivo na napětí 18 V s pneumatickým příklepem CHE 18.0-EC, stroj s velkým výkonem, neomezující volnost pohybu.

Kombinované vrtací kladivo FLEX
Obr. 1. Vrtací kladivo lze pevně držet oběma rukama

Je jasné, že tento stroj není žádná hračka a v rukách zkušeného fachmana udělá kus práce (obr. 1). O tom, že tu práci bere opravdu vážně a přitom nechce úplně odrovnat obsluhu, vypovídá robustní, kompaktní a zároveň elegantní konstrukce, umožňující efektivní a dlouhé pracovní nasazení.

Hmotnost stroje bez akumulátoru je 1,8 kg, při práci je ovšem třeba počítat i ten akumulátor, takže 450 g navíc. Kryt je vytvořen jako tlakový odlitek ze slitiny hliníku, povrchově upravený v typických firemních barvách.

Akumulátor je lithium-iontový s integrovaným ukazatelem stavu kapacity a má jmenovité napětí 18 V. Volitelně jsou k dispozici dvě velikosti – s kapacitou 2,5 nebo 5,0 Ah. Systém napájení je vybaven několika technickými vychytávkami, které umožňují využít při práci kapacitu do poslední kapky. Přispívá k tomu integrovaný systém chlazení popsaný v [1], který potlačuje ohřev akumulátoru natolik, že nemusí zasahovat teplotní ochrana a akumulátor dodává energii až do úplného vybití.

Pohon stroje zajišťuje bezuhlíkový motor s elektronickou komutací (EC), k jehož výhodám patří větší výkon a delší životnost v porovnání komutátorovým motorem s uhlíkovými kontakty. Konstrukce pohonné jednotky je kompaktní, chráněná proti prachu, takže nevyžaduje zvláštní údržbu. Pohon má zabudovanou elektronickou rychlobrzdu. Spínač obsahuje snímač pro plynulé řízení otáček. Lze nastavit aretaci pro nepřetržitý chod.

Samotný stroj spolu s akumulátorem a nabíječkou tvoří dobře spolupracující celek pod systémem elektronického managementu [1], který chrání stroj, prodlužuje jeho životnost a zvyšuje účinnost. V tomto systému jednotlivé komponenty navzájem komunikují, je monitorován aktuální stav akumulátoru a je řízen příkon motoru během práce a proces nabíjení.

Při většině pracovních úkolů je třeba držet vrtací kladivo pevně oběma rukama. Ruka, která stroj ovládá, bezpochyby ocení ergonomickou pogumovanou rukojeť Soft Grip, odolnou nárazu. Otočná přídavná rukojeť zajistí optimální a pevné uchopení druhou rukou. Ten, kdo se už někdy nechtěně dostal vrtákem na druhou stranu vrtané stěny, pro jistotu příště použije ocelový hloubkový doraz pro přesné nastavení požadované hloubky vrtání.

Pracovní komfort, zejména v místech se slabým osvětlením, podtrhuje integrované svítidlo na bázi LED s funkcí dosvitu. Opracovávaný díl je proto dobře viditelný také několik vteřin po uvolnění spínače.

Přepínač režimu práce umožňuje zvolit některou ze čtyř funkcí:
– vrtání,
– vrtání s příklepem,
– sekání,
– nastavení pozice sekáče.

Kombinované vrtací kladivo FLEX
Obr. 2. Pohled pod kryt kladiva odkrývá uspořádání pohonu a příklepového mechanismu

Sklíčidlo SDS-plus umožňuje rychlou výměnu vrtáků nebo sekáčů bez použití nástroje nástrojů. Příklep je pneumatický. Točivý moment z hlavního hřídele je ozubeným převodem přenášen na vedlejší (paralelní) hřídel, který roztáčí vačkový mechanismus pohánějící píst příklepu ve směru osy vrtání (obr. 2). Takto optimalizovaný úderový mechanizmus zajišťuje rychlý pracovní postup při vrtání i do nejtvrdšího betonu.

V režimu sekání je zablokováno otáčení sklíčidla, a tím i nasazeného nástroje (obr. 3).

Kombinované vrtací kladivo FLEX
Obr. 3. Sekací nástroje SDS-plus
a) plochý extrémně tvrdý sekáč
b) extrémně tvrdá špice
c) rýčový sekáč, vhodný pro odsekávání omítnutých stěn a zdiva
d) sekáč na dlaždice pro renovační práce, vlivem šířky listu a jeho naklonění šetrný k podkladům

Ke kladivu lze objednat přepravní kufřík L-BOXX s vložkou pro přehledné uložení stroje a příslušenství.

Vrtací kladivo svými vlastnostmi jednoznačně zapadá do rodiny akumulátorového nářadí, které ve firmě FLEX familiárně říkají Aku-Bar – jako výraz konceptu, kde si zájemce objedná jen ty komponenty, které chce a které popřípadě může využít na několikero způsobů, jako například akumulátor a nabíječku.

Technické údaje vrtacího kladiva CHE 18.0-EC:
Napětí akumulátoru: 18 V
Kapacita akumulátoru: 2,5 nebo 5,0 Ah
Otáčky při chodu naprázdno: 0 až 1 400 min-1
Počet úderů při chodu naprázdno: 0 až 4 500/min-1
Max. energie jednotlivého úderu (EPTA): 1,7 J
Max. Ø vrtání v oceli: M 13
Max. Ø vrtání v betonu: 18 mm
Max. Ø vrtání ve dřevě: 20 mm
Hmotnost stroje bez akumulátoru: 1,8 kg

1] Aku bar FLEX – nová technická řešení akumulátorového nářadí. ELEKTRO, 2016, č. 3, s. 26., nebo zde na internetových stránkách časospisu ELEKTRO.

Více infromací neleznete zde.

FLEX Elektronářadí s.r.o.

FLEX Elektronářadí s.r.o.
Víta Nejedlého 919
Mnichovo Hradiště
295 01
www.flex-tools.com/cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021