časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Když se řekne DSO, je důležitá i přípona

6. 5. 2020 | Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika | velkoobchod.conrad.cz

Zkratka SE nemusí u měřicího přístroje nutně odkazovat na jihovýchod (South-East). Co když tím výrobce myslel spíše akční nabídku v limitované sérii (special edition)? Podobně jako u německého osciloskopu Voltcraft, který je s výchozí variantou DSO-6084E technicky shodný a případný rozdíl tak pocítí zejména uživatelova peněženka.

Začíná od nuly

V laboratořích, do vývoje, nebo např. pro servisní účely mnohdy stačí střízlivě navržená měřicí technika, která nemusí být vůbec drahá. Ve světě osmibitových DSO se proto rychle a na jednom místě setkávají požadavky spojené např. s rychlostí vzorkování až 1 GS/s, šířkou pásma 80 MHz a také čtyřmi samostatnými analogovými vstupy (obr. 1). To je mnohem víc než pouhé dva kanály. Digitální osciloskop Voltcraft DSO-6084E SE k tomu navíc přidává přehledný multidotykový panel s úhlopříčkou přes 20 cm, který si uživatel rychle oblíbí (obr. 2). Spoustu povelů je však možné stále zadávat i klasickou cestou, příp. též kombinovaně.

Obr. 1. Zobrazení signálů ze čtyř samostatných vstupů
Obr. 1. Zobrazení signálů ze čtyř samostatných vstupů


Obr. 2. Ovládání pomocí multidotykového panelu

Mechanických ovládacích prvků zde lze napočítat bezmála padesát (obr. 3). Většinu z nich tvoří běžná tlačítka s gumovým hmatníkem, který bývá někdy i podsvícený. Mezi nimi vystupuje celkem šest otočných knoflíků s funkcí potvrzení. Přesně odstupňovaný krok však mají pouze dva. Jednotlivé prvky jsou od sebe dostatečně vzdálené a díky logickému začlenění do několika základních skupin lze začít okamžitě pracovat. Dokonce i tehdy, klesne-li teplota okolí až k samotné nule.


Obr. 3. Ovládací prvky na předním panelu

S citem k prostoru

Displej s úhlopříčkou osm palců pro běžné činnosti naprosto dostačuje. Výrobce také chytře využívá místo a zbytečně tak nezvětšuje rozměry přístroje. Osciloskop Voltcraft DSO-6084E SE si proto vystačí nejen s menšími lemy okolo zapuštěného LCD panelu, ale z odvrácené strany se může rovněž pochlubit výrazným stylovým prohnutím směrem dovnitř (obr. 4), které příjemně překvapí.

Obr. 4. Osciloskop z odvrácené strany
Obr. 4. Osciloskop z odvrácené strany

Když se k tomu připočte prostor pro masivní držák společně s dalšími několika prohlubněmi, ve kterých je uloženo třeba rozhraní USB Device či LAN, také konektor BNC zpřístupňující spouštěcí signál nebo výsledky testů vyhovuje – nevyhovuje, pro samotnou elektroniku tak moc místa nezbývá. A to výrobce u stejné řady počítá i s volitelným generátorem průběhů se dvěma kanály, doplňkovou baterií o kapacitě 13 Ah nebo dalším zvyšováním frekvenčního rozsahu až do 0,2 GHz. Aktivní chlazení členitého těla je proto sázkou na jistotu. Ventilátor lze ovšem snadno přeslechnout.

Velký svým displejem, nikoli rozměry

Tloušťka osciloskopu, která může bez ovládacích prvků a podstavce začínat klidně na 7,5 cm a dále už jen klesat, si však vybírá svou daň v podobě menší stability. A to i tehdy, bude-li hmotnost bez příslušenství překračovat 2,5 kg. Pokud v horní části předního panelu stiskne uživatel jedním prstem některou z funkčních kláves, hrozí naklonění přístroje. U této skupiny tlačítek je totiž k zadání platného povelu paradoxně zapotřebí vynaložit o něco větší sílu, kterou tak bude nutné kompenzovat dalšími prsty. Zvláště při využití obou předních nožiček, čímž se ale pro změnu zvyšuje komfort při ovládání dotykového displeje. Kvůli popojíždění samotného zařízení však bývá složitější i jeho vypnutí, resp. zapnutí. Hůře dostupné tlačítko s dvoubarevným podsvícením je třeba navíc přidržet po delší dobu.

osciloskop Voltcraft
Obr. 5. Příslušenství dodávané k přístroji

Voltcraft ale dává věcem řád. Dokonce už během přepravy. Jak jinak si totiž vysvětlit pomocnou papírovou krabici, která pojme veškeré příslušenství (obr. 5) a ještě k tomu v originálním balení chytře vyplňuje zbývající objem? Osciloskop si však pořizuje elektrotechnik zejména k pořádné práci. Vždyť ne nadarmo představuje základní vybavení měřicího pracoviště. A přesně takový nástroj nyní obdrží i ve speciální edici s řadou užitečných a snadno dostupných funkcí. Model DSO-6084E SE navíc není soupeř, který by si na stole nárokoval spoustu místa. Boj s nedostatkem prostoru totiž úspěšně svedl již sám výrobce.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4-5/2020 na straně 18.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021