časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabely ÖLFLEX® v podvodní jeskyni i bioplynové stanici

2. 12. 2015 | LAPP KABEL s.r.o. | lappczech.lappgroup.com

Nezáleží na tom, jestli se jedná o aplikace v podvodních jeskyních nebo v zařízeních na výrobu bioplynu – kabely a kabelové vývodky musí často odolávat tvrdým podmínkám. Musí vydržet extrémní teploty i tlak, nesmí se rozpadnout v agresivních médiích, jako jsou kyseliny a louhy, a musí být velice odolné vůči mechanickému namáhání. Jeden z předních dodavatelů integrovaných řešení a značkových produktů v oboru kabelů a spojovací techniky, skupina Lapp, má skladem bohaté portfolio produktů právě i pro zvláště náročné aplikace v extrémních podmínkách prostředí.

Ponor s kabely ÖLFLEX® a vývodkami SKINTOP®  

Kabely Lapp jsou s oblibou používány i pod hladinou. Například polskou firmou GRALmarine, která se specializuje na ponorné lampy. Při výrobě podvodních lamp pro velké hloubky (více než 100 metrů) je zvláště důležité, aby bylo spojení kovového tělesa lampy s elektrickým napájením pomocí kabelu absolutně těsné. Toho se dosahuje použitím speciálních průchodek s gumovými těsnicími prostředky a polyuretanovým tmelem. Díky tomuto způsobu fungují ponorné lampy bez problémů ještě v hloubce 1 000 metrů. Pro spoje uvnitř hermeticky uzavřených těles s bateriemi se pro lepší ochranu kabelu používají kabelové vývodky SKINTOP® BS. Pro celkové zapojení používá Lapp kabely ÖLFLEX® 440 P nebo ÖLFLEX® 550 P. Oba jsou vhodné pro drsné podmínky použití, jsou flexibilní i za chladu, odolné vůči opotřebení a chráněné proti pronikání vody a nečistot. 

Ponorné lampy firmy GRALmarine jsou těsné do hloubky 1.000 metrů – i díky kabeláži s využitím kabelů ÖLFLEX® a kabelových vývodek SKINTOP® 

I pro spektakulární podvodní aplikace používá GRALmarine přednostně produkty Lapp. Při hledání spojení mezi dvěma několik kilometrů dlouhými systémy podvodních jeskyní na poloostrově Yucatan v Mexiku byly použity lampy GRALmarine s kabely Lapp. Pro osvětlení používali potápěči bateriemi napájené výbojkové lampy 200 W HMI a LED lampy, které byly pomocí kabelůÖLFLEX® 550 P s oranžovou polyuretanovou izolací spojeny s baterií. Tento univerzální připojovací kabel je obzvláště odolný vůči opotřebení a vyznačuje se i zvýšenou mechanickou a chemickou odolností. Hloubka, ve které musely lampy fungovat, byla 100 metrů. 

"Robust" v bioplynové stanici

Na kabely ÖLFLEX® ROBUST se spoléhá společnost Schmack Biogas AG, podnik skupiny Viessmann. Ta provozuje ve Schwandorfu velké zařízení na výrobu bioplynu. Zde napájí speciální kabely ÖLFLEX® ROBUST ponorný motor míchadla, které je umístěné přímo v nádrži s močůvkou. Kabel musí být obzvláště odolný, protože při procesu kvašení vznikají agresivní silážní šťávy a kyseliny, které by běžné pláště kabelu rychle rozložily. Skupina Lapp vyvinula speciálně pro použití v extrémních podmínkách prostředí odolný materiál "Robust".

Firma Schmack Biogas AG sází na kabely ÖLFLEX® ROBUST. Agresivní silážní šťávy a kyseliny, vznikající při procesu kvašení, kabelům neublíží.

Kabely s vnějším pláštěm "Robust" jsou velmi vhodné pro použití v čistírnách odpadních vod, potravinářském a nápojovém průmyslu – zejména v oblasti zpracování masa a mléka a výroby produktů z nich, a v zemědělských zařízeních. Kabely "Robust" jsou zvláště mechanicky a chemicky odolné. Oleje, tuky, vosky na rostlinné, živočišné nebo syntetické bázi nebo jejich emulze, a rovněž teploty okolo 40 stupňů v nádrži s močůvkou jim nemohou ublížit. Portfolio kabelů s  vnějším pláštěm "Robust" je velice široké. Existují stíněné a nestíněné ovládací kabely ÖLFLEX®, datové a sběrnicové kabely UNITRONIC® a kabely ETHERLINE® pro průmyslový ethernet.

Tiskové materiály LAPP KABEL s.r.o.

LAPP KABEL s.r.o.

LAPP KABEL s.r.o.
Bartošova 315
Kvítkovice
Otrokovice
765 02
www.lapp.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021