časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jednožilové vodiče pro průmyslové rozvaděče i těžební plošiny

11. 4. 2016 | LAPP KABEL s.r.o. | lappczech.lappgroup.com

Rozvaděčová technika tvoří pomyslné srdce mnoha strojů a zařízení. Z pohledu kabeláže jsou rozvaděče a interní kabeláž synonymem pro jednožilové vodiče. O zkušenosti s jejich používáním se může podělit i jeden z významných výrobců rozvaděčů, společnost Elektro Kroměříž a.s. Ta je ryze českým výrobcem NN rozvaděčů (do 6300 A).

Detail rozvaděče s kabely skupiny Lapp

Ve svých výrobcích, které jsou určené pro široké spektrum průmyslových oborů, zejména pro energetiku, stavebnictví, chemický a automobilový průmysl, používá společnost  Elektro Kroměříž a.s. po mnoho let jednožilové vodiče H05V-K / H07V-K od skupiny Lapp. Nejčastěji v průřezech 0,5–10 mm2, v menší míře také vodiče s většími průřezy.  Sortiment vodičů Lapp dovoluje vybírat až z 29 barevných odstínů v průřezech od 0,5 až do 240 mm2. Velký důraz je kladen na jednoznačné rozlišení barev, především u odstínů modré a na barevnou stálost dlouhodobě dodávaných typů vodičů. 

Rozvodna pro plošinu v Ázerbájdžánu

Do zvláště náročných prostředí jsou určené seizmicky odolné rozvaděče, rozvaděče v nevýbušném provedení a kontejnerové rozvodny. V mnoha těchto projektech je požadavek na bezhalogenovost kabelů a vodičů. Tuto podmínku splňují vodiče s označením H05Z-K/H07Z-K. Dalšími vlastnostmi, které tyto vodiče mají, je pouze nepatrné tvoření kouře a nízká hustota kouřových plynů v případě požáru. Mezi úspěšně zrealizované projekty, kde jsou tyto vodiče použity, patří rozvodna stejnosměrných rozvaděčů v jaderné elektrárně Dukovany a velín s rozvodnou pro těžební plošiny v Ázerbájdžánu v Kaspickém moři.

Rozvodna v jaderné elektrárně Dukovany

Dobrá dostupnost kabelů, vodičů a příslušenství je u LAPP Kabel zajištěna dodávkami z logistického centra v Otrokovicích. Díky mnohaletým zkušenostem s dodávkami kabelů a vodičů do nejrůznějších sekcí průmyslu, vlastnímu vývoji, konstrukci a výrobě dokáže skupina Lapp nabídnout vysoce kvalitní produkty s odpovídajícími vlastnostmi podle požadavků zákazníka. 

Pro snadný výběr kabelů a příslušenství Lapp využijte některý z online nástrojů:

K dispozici je Vám také online katalog/e-shop, obchodně-techničtí poradci společnosti LAPP a technická podpora týmu produktových specialistů

LAPP KABEL s.r.o.

LAPP KABEL s.r.o.
Bartošova 315
Kvítkovice
Otrokovice
765 02
www.lapp.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021