časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak vyřešit rozváděče bez dokumentace s pomocí aplikace Návrh rozvaděče.cz

30. 5. 2019 | Michal Hudeček | Bonega, spol. s r. o. | www.bonega.cz

V praxi revizní technici velmi často narážejí na rozváděčové skříně, u kterých není dokumentace ani výrobní štítek, podle kterých by bylo možné vyhledat alespoň výrobce rozváděče (když ještě existuje). V lepším případě dokumentace sice existuje, ale neodpovídá reálnému stavu. U malých domů a bytů je také běžná elektromontážní praxe „my to uděláme a vy to potom nakreslete“, k čemuž už nikdy nedojde.

Majitelé a provozovatelé při odhalení takového rozváděče tlačí na revizní techniky, aby to „nějak“ udělali. Jestliže nejsou v rozváděči přístroje od stejného výrobce (jak tomu ve většině případů bývá), nelze ani využít projektové programy konkrétních výrobců pro nové vypracování návrhu.

S využitím aplikace Návrh rozvaděče.cz (www.navrh-rozvadece.cz) mohou i sami revizní technici nabídnout řešení problémových rozváděčů, tedy vytvoření nové dokumentace včetně výrobního štítku podle aktuálního stavu.

Uvedená aplikace po naklikání daných přístrojů a jejich zapojení provede fyzikální výpočet nejhoršího možného tepelného zatížení a zkontroluje, zdali mu daná skříň vyhovuje. Jestliže je vše v pořádku, vygeneruje veškerou potřebnou dokumentaci včetně výrobního štítku do souborů PDF, které jsou následně odeslány na zvolenou elektronickou adresu a jsou také v budoucnu snadno k dispozici komukoliv na odkazu a QR kódu uvedeném na výrobním štítku.

V současné době se v aplikaci nachází přibližně 1 000 typů skříní5 000 typů přístrojů od různých výrobců. Další přibývají na základě požadavků každý měsíc. Není třeba stahovat žádný program, vše funguje přímo v prohlížeči.

Návrh rozváděče online - Bonega

Podrobný návod na vytvoření dokumentace k existujícím rozváděčům
1. Na počítači v prohlížeči Chrome nebo Firefox přejděte na web www.navrh-rozvadece.cz a klikněte na tlačítko Sestavit nový rozváděč.
2. Naklikejte konkrétní přístroje a jejich zapojení přesně podle existujícího rozváděče.
3. Aplikace vypočítá tepelné ztráty přístrojů přesně podle daného zapojení a nabídne vhodné skříně. Najděte v nabídce přesné označení skříně použité v reálném rozváděči.
4. Jestliže je u příslušné skříně napsáno, že nevyhovuje tepelnému zatížení, není možné tento rozváděč v daném stavu legalizovat. Je třeba změnit skříň, popř. odebrat z rozváděče některé přístroje, jinak hrozí riziko požáru!




5. Jestliže je tepelná odolnost dané skříně v pořádku, objeví se u ní tlačítko Vybrat. Klikněte na něj.
6. Na další obrazovce přetáhněte čelní pohledy přístrojů přesně podle skutečného rozváděče.
7. V posledním kroku doplňte údaje o firmě.

Obratem vám e-mailem přijde tato dokumentace:
– Obecné informace
– Charakteristiky rozhraní
– Schémata
– Montážní pokyny
– Protokol o kusovém ověřování
– Výrobní štítek s QR kódem
– ES prohlášení o shodě
– Návod na použití
– Poptávka se seznamem přístrojů pro předložení ve velkoobchodě

Stažení dokumentace k rozváděči přímo z odkazu na výrobním štítku

Součástí dokumentů, které e-mailem obdržíte, je i výrobní štítek, který obsahuje unikátní odkaz (+ QR kód se stejným odkazem) na speciální stránku, která je automaticky vytvořena individuálně pro každý rozváděč sestavený pomocí aplikace Návrh rozvaděče.cz.

Na této stránce naleznete pro kontrolu výrobní štítek rozváděče (např. pro opětovný tisk poškozeného štítku) a také odkazy na dokumenty v PDF ke stažení. Přímo v terénu tak může revizní technik nebo jiný odborník elektro stáhnout schéma zapojení a podle něj porovnat aktuální stav s dokumentací, dále charakteristiky rozhraní a popř. kontakt na firmu, která rozváděč vytvořila.

Videonávod na načtení QR kódu libovolným chytrým telefonem naleznete na kanálu YouTube společnosti BONEGA.

Snadné získání nové dokumentace po úpravě rozváděče

Potřebujete-li přidat do rozváděče nový přístroj nebo naopak některý odebrat, není třeba sestavovat celý rozváděč znovu. Na výrobním štítku naleznete již popsaný unikátní odkaz na stránku vytvořenou přímo pro tento konkrétní rozváděč.

Kliknutím na tlačítko Vytvořit nový rozváděč se stejnými přístroji se načte stránka k editaci schématu zapojení se stejnou konfigurací jako původní rozváděč (včetně uživatelských popisků). Přístroje je možné libovolně přidat, odebrat či upravit jejich jmenovité hodnoty. Po dokončení se vytvoří nový rozváděč s novým výrobním číslem a výrobním štítkem.

Cena

Cena za vygenerování dokumentace se odvíjí od počtu zabraných modulů v rozváděči. Moduly zabrané přístroji BONEGA jsou zdarma. Dokumentace k rozváděčům složeným pouze z přístrojů BONEGA je tedy vždy zdarma. Platit lze bankovním převodem i platební kartou.

Nenašli jste v aplikaci potřebné přístroje nebo skříně?

V případě chybějících přístrojů a skříní v naší databázi kontaktujte společnost BONEGA na elektronické adrese: roman.hudecek@bonega.cz 

Databáze se podle požadavků praxe neustále rozšiřuje. Přidejte se do připravované databáze revizních techniků na: www.navrh-rozvadece.cz

V blízké době je naplánováno spuštění veřejné databáze revizních techniků, kteří používají aplikaci Návrh rozvaděče.cz nejen k již uvedenému řešení problémových rozváděčů. Jestliže si přejete být v databázi uvedeni, vyplňte, prosím, formulář na adrese: www.navrh-rozvadece.cz/revizni-technici


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2019 na straně 36. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021