časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ITU schválila nové normy

13. 2. 2012 | |

Mezinárodní telekomunikační unie ITU (International Telecommunication Union) definitivně schválila nové globální normy pro chytré sítě, které jsou nyní k dispozici ke stažení na jejích webových stránkách.

Doporučení ITU G.9955 a G.9956 definuje tři mezinárodní standardy pro úzkopásmový přenos dat po elektrické síti (NB-PLC – Narrowband Powerline Communications). Schválená řada norem umožní normalizovaný provoz nákladově výhodných aplikací chytrých sítí, jako např. automatizaci rozvodu, diagnostiku a lokalizaci poruch, chytré měření, odezvu na poptávku, energetický management, chytré přístroje, komunikaci sítě s domácnostmi (G2H – Grid-to-Home communication) a sofistikované systémy dobíjení pro elektrická vozidla.

Zařízení pro úzkopásmový přenos dat po elektrické síti definovaná v řadě norem ITU jsou optimalizována pro různé topologie a charakteristiky elektrických sítí po celém světě. Standardizovaná zařízení pro přenos dat využívají existující propojenou infrastrukturu elektrických sítí jako komunikační médium, a zajišťují tak „inteligentní“ spojení mezi energetickými a komunikačními sítěmi, čímž se značně snížují náklady na zavádění vyhrazených komunikačních kanálů.

foto: J. Lindsay

Schválená řada mezinárodních norem pro úzkopásmový přenos dat po elektrické síti se stane základním stavebním kamenem pro realizaci robustních chytrých sítí kdekoliv na světě a umožní příslušným rozvodným organizacím začít ihned se zaváděním úzkopásmového přenosu dat po elektrické síti v celosvětovém měřítku. 

(Kl)
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021