časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

iSmart – svítidlo, které na trhu chybělo

3. 4. 2020 | innogy Energie, s.r.o. | www.innogy.cz

Společnost innogy je známá především jako spolehlivý dodavatel plynu a elektrické energie. Stále častěji se však lze s innogy setkat v různých energetických projektech. Kromě energetických auditů, topení, chlazení, stlačeného vzduchu, e-mobility či fotovoltaiky také v oblasti osvětlení. Tým osvětlení v innogy navrhuje a kompletně realizuje osvětlovací soustavy pro průmysl, školství, zdravotnictví a sportovní areály. Kromě toho také vyvinul a zajistil výrobu vlastního svítidla iSmart. Okolnosti vzniku nového produktu byly velmi pragmatické.

Obr. 1. iSmart
Obr. 1. iSmart

„Není to tak, že bychom chtěli fušovat do řemesla výrobcům svítidel. Jako dodavatel energií pomáháme našim klientům hledat úspory a modernizace osvětlení je jednou z efektivních cest. Na trhu jsme však nenašli modulární svítidlo, které by odpovídalo specifickým potřebám některých našich zákazníků. Vlastně jsme náhodou našli díru na trhu a rozhodli se ji zaplnit. Naši klíčoví zákazníci se stejně jako my orientují na kvalitu, ochranu přírody a snaží se snižovat dopady své činnosti na životní prostředí. Naše zadání pro vývoj bylo tedy jasné: vysoká efektivita použitých LED čipů s cílem snížit emise CO2, konstrukce svítidla, která musí umožňovat snadnou výměnu klíčových komponent i LED čipů samotných, garance náhradních dílů a modularita provedení,“ přiblížili zrod svítidla iSmart jeho tvůrci.


Obr. 2. Hasit – expediční skladová hala

Vysoká odbornost týmu

V čem se tým osvětlení innogy liší od běžné světlařské firmy, zmínil team leader David Chod: „Činnost světlařského týmu má v innogy svá specifika. Většina našich zákazníků od innogy odebírá plyn, elektřinu nebo obě komodity. Není výjimkou, že věrnost zákazníků trvá i desítky let. A to je vztah, který zavazuje. Nemůžete si dovolit dodat řešení, které by nebylo stoprocentní. Jakákoliv nespokojenost s naším projektem by se mohla přenést na komoditní spolupráci. Proto si naši zákazníci můžou být jisti absolutně nadstandardním řešením i péčí, kterou jim věnujeme.“

Tým osvětlení je v innogy postaven na vysoké odbornosti jednotlivých členů, jejichž záběr se v určitých bodech překrývá. Odborníkem na veřejné osvětlení a řízení svítidel je Bc. Rostislav Raida s více než třicetiletou praxí v oboru. Na oblast průmyslu, školství a sportu se specializuje Ing. Lukáš Hurt, Ph.D., který působil jako asistent doc. Josefa Lindy, všeobecně uznávaného odborníka v oboru osvětlování, a je významným garantem řešení innogy v uvedených oblastech. Projektování a realizaci řeší Dušan Vlk, který do týmu vnáší praktický pohled na věc.


Obr. 3. B&BC – výroba betonových dílců

Modulární udržitelné řešení

Inovativní modulární svítidlo z dílny innogy reaguje na aktuální trendy. Mnohé firmy a podniky stále častěji poukazují na skutečnost, že u starých výbojkových svítidel vyměnily pouze světelný zdroj a předřadník při zachování korpusu svítidla. „To bylo nejen ekonomické, ale i ekologické. Zákazníci se začínají bránit nynějšímu trendu, kdy na konci životnosti svítidla mají vyhodit celé svítidlo a pořídit si nové. Chtějí se vyhnout zbytečnému procesu recyklace starého svítidla a pořízení úplně nového a s tím spojeným emisím při výrobě surovin, svítidla, dopravě a tak dále. My jim do rukou dáváme ekologicky udržitelné řešení,“ dodává David Chod.


Obr. 4. MSM Martin – opravna bojové techniky

Svítidlo iSmart je vyrobeno v ČR, certifikace EZÚ a ENEC je samozřejmostí. „Hlavní nosná myšlenka je podpořena špičkovou technologií uvnitř svítidla. Není to ovšem tak, že by innogy aspirovala na to, stát se výrobcem ucelené řady svítidel. Tam i nadále používáme spolehlivé a prověřené partnery. iSmart vznikl z nutnosti mít v nabídce modulární svítidlo pro specifické potřeby našich zákazníků, kteří si chtějí pořídit stejnou konstrukci svítidla třeba i za pět let. Při použití svítidel iSmart lze zajistit také financování, což může být pro některé zákazníky zajímavým bonusem,“ vysvětluje Ing. Lukáš Hurt, Ph.D.


Obr. 5. TDK Electronics – výrobní hala

Nejlepší referencí jsou spokojení zákazníci. A ještě lepší referencí jsou zákazníci, kteří se opakovaně vracejí. Pojďme se podívat na některé referenční projekty v ČR i v zahraničí:

Východoslovenská energetika, a. s.:
„V rámci koncernu jsme se jako člen skupiny innogy aktivně podíleli na vývoji svítidla iSmart. Naše role spočívala především ve vnášení našeho úhlu pohledu na nutné parametry svítidla, optiku a potřeby zákazníka. Vzhledem k úspěchu svítidla na slovenském trhu se nám to povedlo,“ říká Ing. Michal Elečko ze slovenského týmu světlařů innogy.
HASIT Šumavské vápenice a omítkárny, s. r. o.: „Svítidla iSmart používáme od roku 2017 a od té doby máme za sebou několik etap výměny osvětlení v našem závodě. První etapa nás přesvědčila o kvalitě řešení i smysluplnosti regulace osvětlení. Rozhodli jsme se o plošném použití svítidel od innogy,“ sděluje své zkušenosti Ing. Zdeněk Zajíc, finanční ředitel společnosti.
B & BC, a. s.: Výrobce betonových stavebních dílů a transportbetonů používá svítidla iSmart v několika svých výrobních halách, včetně řídicího systému.
APB Plzeň, a. s.: Osvětlení nových výrobních hal + řídicí systém.
O-I Czech Republic, a. s.: Celkem čtyři realizované etapy osvětlení skladu a expedice výrobce lahví.
Karlovarská Korunní, s. r. o.: Osvětlení výroby a expedice.
TDK Electronics s. r. o.: Opakované instalace svítidel iSmart v čistých prostorách výroby polovodičů.
MSM Martin, a. s.: Vojenský opravárenský podnik obrněné techniky; zákazník VSE, a. s.
Město Partyzánské: Osvětlení zimního stadionu; zákazník VSE, a. s.
Sportovní a komunitní centrum Liptovský Hrádok: Osvětlení sportovní haly včetně řídicího systému; zákazník VSE, a. s.
Akebono Brake Slovakia, s. r. o.: Kompletní osvětlení závodu automotive; zákazník VSE, a. s.


Vyšlo v časopise Světlo č. 2/2020 na straně 28.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.