časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

IR teploměry bodují napříč spektrem – laserem i UV lampou

13. 2. 2019 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Pro možnost změřit teplotu bez jakéhokoliv kontaktu je nutné sáhnout až mezi infračervené vlnové délky. Viditelná oblast je zde sice takřka na dosah, ale pro IR teploměry už nebude tak zajímavá. Tvůrci modelu Voltcraft IRU 500-12 však umožňují vnímat výsledky i v jiném světle. Podsvítit displej nestačilo, a proto musela přijít na řadu zabudovaná výkonná svítilna s LED současně provozovaná s UV lampou. Prostor konečně dostalo i dvojí laserové zaměřování spolu se stupnicí (obr. 1).

Infračervený teploměr Voltcraft IRU 500-12
Obr. 1. Dvojí laserové zaměřování

Bez dotyku a bezpečně i po pádu

Některá zařízení vyžadují zvláštní ohledy, zatímco jiná se jako robustní již „narodila“. Plnohodnotné měřidlo IRU 500-12 tak nerozhodí otřesy, nárazy ani pád z více než jednoho metru a jako oko v hlavě bude nutné střežit spíše vlastní zrak. Otočný kryt čočky se sice v krajní poloze odliší vizuálně, popř. po hmatu, ale měkce polstrované schránce se to stále nevyrovná. Výrobce proto neponechává nic náhodě a svou techniku dodává ve slušivém, a přesto pevném ochranném pouzdře, i s přibaleným poutkem.

Přístroj napájený třemi bateriemi typu AA se drží pohodlně a s trochou cviku jej lze ovládat i jednou rukou. Čtyřpolohový volič s funkcí potvrzení je přímo pod displejem a podobně jako hlavní tlačítko měření (obr. 2) jej lze využít k rychlému zapnutí. Umožňuje procházet celou nabídku a přitom jednoduše aktivovat silné světlo pěti bílých LED a stejný počet UV diod, přepínat jednotky pro měření teploty, definovat vlastní emisivitu a zprovoznit i oba zaměřovací lasery. Rozšiřuje také výsledky testů o nejvyšší, nejnižší nebo průměrné hodnoty, včetně rozdílu mezi oběma extrémy. Obsluha může volit horní a dolní meze pro výstrahu, upravit podsvícení displeje, nastavit prodlevu pro automatické vypnutí a třeba se ještě rozhodnout, zda systému dovolí zasáhnout až ve slyšitelné oblasti.


Obr. 2. Tlačítko měření

Kruh a stupnice na 650 nm

Infračervený teploměr Voltcraft IRU 500-12 si své místo najde doma, v dílně i v hlučném provozu, kde jeho uživatel teprve ocení pronikavou akustickou signalizaci. S infračerveným přístupem při měření pokrývá oblast od –30 do +500 °C. Rozlišit bude možné desetinu stupně, zatímco výsledky s kladným znaménkem zatíží chyba v rozmezí ±1,5 °C, resp. ±1,5 % z odečtené hodnoty. Systém se „probouzí“ ochotně, první výsledky poskytne zhruba do 3 s a v režimu HOLD po uvolnění tlačítka zobrazuje údaje až do okamžiku vypnutí, který lze přizpůsobit s krokem 1 s. Záhy také vypíná podsvícení, a tudíž šetří baterii.

LCD panel září bílou barvou a je osvícen rovnoměrně. Není-li třeba dostatečně velké údaje sledovat shora, není nutné řešit ani pozorovací úhly. Displej funguje v páru s navigačním joystickem, který jako jediný dokáže cokoliv nastavit nebo změnit. Položky v menu ale aktivuje pouze v jednom směru, a při omylu tak obsluha musí znovu procházet celou předchozí nabídkou. To se alespoň zpočátku stává docela často, protože hranice mezi šipkami a potvrzením volby není příliš výrazná. Zdlouhavé může být i číselné nastavování parametrů, zvláště mezních limitů v řádu stovek stupňů. Při podržení tlačítka program alespoň odpočítává s větším krokem.


Obr. 3. Stanovení vzdálenosti

Přístroje nemají zvláštní vypínač, takže při manipulaci se snadno aktivuje laser. Jakmile však služby duálního laserového zaměřování uživatel jednou okusí, jen těžko se s nimi bude přes menu loučit. Ohraničí totiž nejen kruh, ale při pohybu bodu po stupnici pomohou dále stanovit vzdálenost od cíle. To také vysvětluje přítomnost pomocné tabulky na boku teploměru (obr. 3). Veškeré aktivní zdroje bude kromě toho možné spustit zároveň, což na bezkontaktní měření teploty vrhá nové světlo.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2019 na straně 23. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021