časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Interaktivní seminář o bezpečnosti v Novém Strašecí

20. 12. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

V úterý 12. prosince 2017 se konal v Novém Strašecí v zasedacích prostorách akciové společnosti ELEKTROMONT Matějka odborný elektrotechnický seminář, který byl zaměřen na bezpečnost práce a ochranu pracovního prostředí. Odbornou záštitu nad touto akcí převzal JUDr. Zbyněk Urban, člen Unie soudních znalců, člen TNK 22 a revizní technik E1A. Organizačním garantem toho prosincového semináře byl Miroslav Šnobl, místopředseda Unie soudních znalců, člen TNK 22 a revizní technik E1A a E1B. Generálním partnerem byla společnost ELEKTROMONT Matějka a mediálním partnerem časopis ELEKTRO.

 
Obr. 1. Komorně laděný seminář o bezpečnosti v Novém Strašecí ve znamení interaktivity

Na programu byla především bezpečnost provozu u elektrických vedení a instalací, práce a obsluha na elektrickém zařízení, posuzování vnějších vlivů pro rozvodná zařízení a elektrická vedení, elektrická instalace nízkého napětí, požární ochrana elektrických instalací, ale také např. elektrické přípojky vysokého a nízkého napětí. Přednášejícími byli JUDr. Zbyněk Urban a Miroslav Šnobl.

 

Organizátor i odborný garant pojali tuto pilotní vzdělávací akci spíše jako neformální vánoční setkání elektrotechniků, kde byl dán velký prostor nejen dotazům účastníků v rámci daného tématu přednášky, ale především řešení problémů z jejich každodenní praxe. A právě tento nový fenomén v odborném vzdělávání – orientace na praxi a řešení každodenních problémů v přímé diskusi s přednášejícími, je pro praktikující elektrotechniky obrovským přínosem pro jejich další úspěšnou činnost. Renomovaní odborníci a lektoři, jakými jsou JUDr. Zbyněk Urban a Miroslav Šnobl, dokážou na základě své vlastní dlouholeté elektrotechnické praxe a současně vynikající znalosti právních předpisů diskutovaný problém uchopit komplexně, zasadit ho správného legislativního rámce a jeho řešení zdůvodnit logicky, technicky i prakticky.


Obr. 2. Na semináři se řešily především problémy z praxe (na obr. otec a syn z elektrikářské rodiny Holých)  

Nároky na odbornou úroveň elektrotechniků, ať už jde o samotnou technickou dovednost nebo legislativní znalost, se rok od roku zvyšují. Na tuto skutečnost se snaží flexibilně reagovat subjekty zabývající se celoživotním vzděláváním. V tomto smyslu vánoční premiéra semináře o bezpečnosti v Novém Strašecí nepochybně splnila svůj účel. Měla kvalitní obsah a probíhala v duchu dosud málo využívaného vzdělávacího přístupu – totiž interaktivity, která umožňuje těsnější a bezprostřednější kontakt mezi „lektorem a žákem“, prohlubuje koncentraci, a zvyšuje tak efektivitu vzdělávání.

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021