časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inteligentní sběrnicový BUS kabel pro bezpečnou automatizaci

23. 9. 2019 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Na veletrhu SPS IPC Drives představila firma igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH, unikátní koncepci monitorování sběrnicových BUS kabelů v energetických řetězech. Díky včasnému upozornění na sebemenší změny v přenosu dat odhalí senzor CF.D hrozící přerušení provozu v dostatečném předstihu. Tím je možné se vyhnout vysokým nákladům na ztráty ve výrobě.

Mechanická zátěž v energetických řetězech má vliv na přenosové vlastnosti sběrnicových BUS kabelů. To platí nejen pro lineární pojezdy, ale i pro třírozměrné aplikace, např. vybavení pro průmyslové roboty.

Nový inteligentní systém je tvořen vyhodnocovací jednotkou a reakčním modulem, které jsou nainstalovány na začátku a konci sběrnicového BUS kabelu. Vyhodnocovací jednotka je obvykle umístěna ve skříňovém rozváděči na pevném konci kabelu a modul v rozváděči u pohyblivého konce. Mezi nimi jsou neustále přenášeny speciální balíčky dat, přičemž stav kabelu je vyhodnocován na základě počtu poškozených nebo ztracených balíčků. Při překročení přednastavené hodnoty je uživatel upozorněn žlutou LED kontrolkou a přepnutím kontaktu. Varovná prahová hodnota a stav kabelu mohou být zjištěny i prostřednictvím sítě ve webovém prohlížeči. Překročení druhé prahové hodnoty je signalizováno červenou kontrolkou, která upozorňuje na selhání přenosu dat. Chybu lze rychle zjistit kontrolou skříňového rozváděče.

HENNLICH, s. r. o., Českolipská 9, 412 01 Litoměřice
tel.: +420 416 711 136, www.hennlich.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 50. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021