časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inovace od ABB zvyšují energetickou účinnost budovy společnosti Microsoft

23. 5. 2016 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Společnost ABB dodala svá nejmodernější automatizační řešení do nové budovy společnosti Microsoft poblíž Kodaně s cílem zvýšit její energetickou účinnost i komfort. Platforma pro řízení budov ABB KNX, která je již nasazena v několika tisících instalací po celém světě, využívá internet věcí, služeb a lidí (IoTSP) ke sladění řídicích funkcí s přirozeným rytmem dne. Dánské sídlo firmy Microsoft tak proměnila v inteligentní budovu. Podle výzkumů lze systémem inteligentního řízení budov snížit spotřebu energie až o 30%.

ABBVe městě Lyngby poblíž dánského hlavního města Kodaň stojí nová budova společnosti Microsoft s celkovou plochou 18 000 m2. Tvoří ji dvě přiléhající krychle s velkým atriem ve tvaru písmene V, které prochází budovami a vytváří světlý a vzdušný pracovní prostor. Inteligentní systém řízení budov od ABB udržuje ideální vnitřní klima prostřednictvím optimalizace teploty, kvality vzduchu a osvětlení.

„Tento přelomový stavební projekt využívá nejmodernější řešení odpovídající potřebám špičkové technologické společnosti, jakou je právě Microsoft. Je to skvělý příklad spolupráce dvou technologických průkopníků na zmírnění dopadů na životní prostředí díky použití IoTSP technologií,“ uvedl Tarak Mehta, prezident divize Energetika ABB Group.

Fasáda a strop budovy jsou ze skla, které technologii pomáhá lépe využívat denní světlo. Senzory měří intenzitu přirozeného světla a přítomnost lidí v budově a systém následně reguluje osvětlení a ovládá žaluzie. Díky využití slunečního tepla a světla a nastavení žaluzií lze uspořit energii a současně zachovat příjemné prostředí pro zaměstnance. Výzkumy ukazují, že úspory mohou činit od 20 do 60%. Osvětlení přitom představuje 30% celkové energetické spotřeby budov. Projekt dodala společnost Hoffmann, dánský subdodavatel elektrických zařízení.

ABB (www.abb.cz) je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Umožňuje zákazníkům ze sféry energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu na životní prostředí. ABB Group má kolem 135 000 zaměstnanců v téměř 100 zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách, má zde sedm výrobních závodů, čtyři centra pro výzkum a vývoj a komplexní servisní služby. ABB ČR zaměstnává více než 3 400 lidí.

Tiskové materiály ABB

-jn-

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021