časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hybridní kabel z vývojové dílny PRAKAB

1. 10. 2018 | Prakab Pražská kabelovna, s. r. o. | www.prakab.cz

PRAKAB je na trhu známý především vývojem a výrobou speciálních kabelů v oblasti požární bezpečnosti, které vyrábí pod oblíbenou značkou PRAFla®, nebo také signálních bezpečnostních železničních kabelů, které již dodává pro evropské železnice a metro v několika evropských státech. Ve společnosti PRAKAB vládne heslo We make modern life possible, kterému se snaží všichni dostát. Úspěchů a jedinečných řešení dosahuje i v tak konzervativním oboru, jako jsou silové energetické kabely. Poslední novinkou v sortimentu firmy PRAKAB je hybridní kabel 1-AYKY-OT.

Jde o hybridní řešení, které se skládá z metalického silového kabelu pro přenos elektrické energie, popř. sdělovacího kabelu pro přenos elektrického signálu, a polymerní trubičky pro následnou instalaci optického kabelu. Je využitelný zejména v elektrotechnickém průmyslu, kde jsou metalický a optický kabel uloženy pod společným vnějším pláštěm.

Podstata řešení spočívá v použití polymerní trubičky jako konstrukčního prvku pro následné zafouknutí a uložení, resp. vyfouknutí optického kabelu, která je součástí metalického hybridního kabelu. Silový metalický kabel pro přenos elektrické energie při jmenovitém napětí do 0,6/1 kV, popř. sdělovací kabel pro přenos elektrického signálu, a polymerní trubička jsou uloženy pod společným vnějším pláštěm hybridního kabelu.

Proto není nutné instalovat dva typy kabelů a nevznikají s tím spojené požadavky na časově náročnou instalaci, snižuje se požadavek na prostor pro instalaci jednoho namísto dvou kabelů a redukují se související finanční náklady.

Výhoda daného řešení spočívá především v možnosti následného zafouknutí a instalace optického kabelu podle místních potřeb. V případě, že se optický kabel poškodí nebo v budoucnu vyvstane požadavek na jiný typ, popř. vícevláknový optický kabel, ten původní se z polymerní trubičky vyfoukne a následně zafoukne nový. To vše může probíhat bez nutnosti demontovat samotný hybridní kabel, dokonce i za plného provozu jeho metalické části.

Hybridní metalický kabel s polymerní trubičkou pro následné zafouknutí optického kabelu sestává z kabelové duše tvořené stočením žil z vodivého hliníkového jádra izolovaného souvislou izolací. Do kabelové duše je stočena polymerní trubička pro následnou instalaci optického kabelu, která je obalena páskami, popř. souvislou extrudovanou směsí a společným vnějším pláštěm.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2018 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021