časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

HVDC vypínač umožní budovat sítě budoucnosti

17. 12. 2012 | |

Společnost ABB - přední světový hráč v oblasti energetiky a automatizace, oznámila průlomový objev v možnostech přerušení stejnosměrného proudu o velmi vysokém napětí. Řeší tím 100 let starý elektrotechnický problém a otevírá cestu ke vzniku účinnějšího a spolehlivějšího systému dodávek elektřiny.

Po letech výzkumu, představila společnost ABB jako první na světě vypínač pro stejnosměrný proud o vysokém napětí (HVDC). Spojením velmi rychlé mechaniky s výkonovou elektronikou dokáže vypínač v 5 milisekundách - tedy třicetkrát rychleji než trvá mrknutí lidského oka - přerušit proud elektřiny rovnající se výkonu větší elektrárny.

Objev odstraňuje 100 let starou překážku vzniku stejnosměrných rozvodných sítí. Ty nyní umožní účinnou integraci obnovitelných zdrojů a zvýší spolehlivost a kapacitu stávajících střídavých sítí. Společnost ABB již zahájila jednání s provozovateli přenosových soustav a společně určí pilotní projekty.

„Společnost ABB napsala novou kapitolu v dějinách elektrotechniky,“ řekl Joe Hogan, generální ředitel ABB. „Tento historický objev umožní vybudovat síť budoucnosti. Nové sítě spojí státy i kontinenty, vyrovnají krátkodobé zátěže a celkově posílí současné přenosové sítě na střídavý proud.“

Vývoj hybridního HVDC vypínače byl v uplynulém období vlajkovou lodí výzkumu ABB. Společnost investuje přes 1 miliardu ročně do výzkumu a vývoje. Šíře portfolia společnosti ABB a unikátní kombinace vlastních výrobních kapacit pro výkonové polovodiče, měniče a vysokonapěťové kabely (klíčové komponenty systémů HVDC) se ukázaly jako jasné výhody při pracích na vývoji nového typu vypínače.

HVDC nalezne uplatnění při přenosu elektrické energie na dlouhé vzdálenosti: z vodních elektráren, z větrných elektráren umístěných daleko na moři, při budování vizionářských solárních projektů a při vzájemném propojení různých rozvodných soustav. ABB se věnuje rozvoji a nasazení HVDC skoro již 60 let, a díky neustálým inovacím je po celou tuto dobu technologickým tahounem s vedoucím postavením na trhu. S více než 70 HVDC projekty je ABB provozovatelem asi poloviny celosvětově instalovaných zařízení o celkovém výkonu více než 60 000 MW.

Nasazení HVDC bylo zatím možné realizovat pouze jako point-to point spojení. Dalším logickým krokem proto bude připojení distribučních soustav a optimalizace sítě. ABB již pracuje na výstavbě multiterminálních systémů a nejnovější DC vypínač bude hrát hlavní roli při budování HVDC distribučních sítí. Souběžně s rozvojem těchto nových hybridních vypínačů vyvíjí centrum ABB pro simulaci systém monitoringu HVDC soustav.

Více informací a multimediální materiály naleznete ZDE

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021