časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

HIWIN hlásí za rok 2019 zisk a plánuje posílení aktivit u polohovacích lineárních systémů

18. 2. 2020 | HIWIN s.r.o. | www.hiwin.cz

Společnost HIWIN s.r.o., přední dodavatel lineární techniky, zveřejnila ekonomické výsledky za rok 2019. Celkový obrat dosáhl 343,9 milionu korun. Ve srovnání s předchozím rokem došlo k poklesu o 8 %, ve srovnání s rokem 2017 pak k růstu.  Zisk před zdaněním dosáhl částky 30,1 milionu korun. Na celkových tržbách společnosti se významně podílí především dodávky lineárních vedení, které tvoří 65 % objemu, následují kuličkové šrouby, polohovací systémy a lineární motory. Podíl vývozu na celkovém obratu tvoří 20 %.

„V minulém roce jsme zaznamenali nastupující ochlazení a pokles aktivit zejména v odvětví automobilového průmyslu. Nicméně tento pokles vedl k jisté stabilizaci a zklidnění trhu a umožnil nám více se věnovat rozvoji firmy. Obrat naší společnosti oproti roku 2017 rostl, oproti roku 2018 však došlo po delší době k poklesu, přesto jsme dosáhli solidního zisku,“ komentuje ekonomické výsledky společnosti HIWIN s.r.o. její jednatel Ing. Petr Jašek, a dodává: „Pro rok 2020 plánujeme růst tržeb o 5 %. Navíc chceme zdvojnásobit objem prací v dodávkách polohovacích systémů stavěných na míru požadavkům zákazníků.“

Pojezdová dráha HIWIN LT-S s robotem Fanuc M-20iA-35M
Pojezdová dráha HIWIN LT-S s robotem Fanuc M-20iA-35M

V roce 2019 došlo k několika významným investicím do rozvoje společnosti. Pro rozvoj výroby polohovacích systémů a pojezdových drah pro roboty byly rozšířeny skladovací a montážní prostory o 830 m2. V této souvislosti byly posíleny lidské zdroje o nové zaměstnance. Zvýšení produktivity u přípravy kolejnic pro kompletaci zakázek na lineární vedení zajistí nové technologie řezacích pil a ohraňovacích strojů. Brněnský HIWIN navíc posílil podíl ve své dceřiné společnosti v Bulharsku a stal se jejím 100% vlastníkem.


Nová generace horizontálních pojezdových drah HIWIN LT

Rok 2020 s plánovaným růstem obratu 5 % bude ve znamení již zmíněného rozvoje dodávek polohovacích lineárních systémů stavěných na míru požadavkům zákazníků a vyšší variabilitu pojezdových drah pro roboty nabízených již nyní ve třech řadách se zatížením do 300 kg, do 1 t nebo 1,5 t. Na plánovaném růstu se budou také podílet již rozpracované zakázky z loňského roku, které by měli pokrýt plánovaný obrat polohovacích systémů již za první čtvrtletí tohoto roku.

Tiskové materiály HIWIN

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021