časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Historii výpočetní techniky představí unikátní výstava na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze

17. 5. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Výstava Století informace – počítačový svět na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze představí přibližně čtyři sta typů různých československých a zahraničních počítačů ze 70. a 80. let 20. století a dalších dobových zařízení. Exponáty, pocházející ze soukromé sbírky pana Petra Váradiho ze Staré Paky, budou pro veřejnost k vidění od 20. května do 17. června v prostorách Fakulty elektrotechnické v Dejvicích (Technická 2, Praha 6), a to každou středu od 13.00 do 17.00 hodin.

Výstava FEL ČVUTStrhující vývoj výpočetní techniky od druhé poloviny minulého století přiblíží expozice, kterou připravila ve spolupráci se soukromým sběratelem, panem Petrem Váradim, Historická laboratoř elektrotechniky a kolektiv odborníků a pracovníků Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Vedle dobových počítačů se návštěvníci výstavy budou moci seznámit i s televizními hrami, Pongy, dobovými kalkulačkami a dalšími periferními zařízeními. K nahlédnutí bude rovněž rozsáhlá literatura k historické výpočetní technice. Některé z vystavených strojů jsou funkční a určené k vyzkoušení.

Vedoucí Historické laboratoře elektrotechniky, prof. Marcela Efmertová, popisuje sbírku následovně: „Z vystavených strojů je viditelná nejen péče tvůrců i designérů dnes již historických počítačů, ale i píle a zkušenosti tehdejších programátorů. Vystavené přístroje přinášejí nejen radost, především pamětníkům doby jejich vzniku a činnosti s nimi, ale i poučení těm, kteří se se starými počítači na výstavě setkají poprvé.“

Výstava FEL ČVUTVýstava Století informace – počítačový svět na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, vznikla pod záštitou pana prof. Ing. Pavla Ripky, CSc., děkana Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Informace o Historické laboratoři elektrotechniky jsou k dispozici na internetové stránce: https://ekonom.feld.cvut.cz/cs/katedra/laboratore/historicka-laborator-elektrotechniky/ nebo www.elektropolis.cz.

Tiskové materiály FEL ČVUT

-jn-

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021