časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

General Electric – Controls and Power Electronics

14. 6. 2017 | GE Industrial Solutions | AŽD Praha | www.obchod.azd.cz

V tomto závěrečném dílu minisérie o divizi Industrial Solutions světového výrobce GE bude představena její poslední část nesoucí zkráceně název Controls. Také v této oblasti společnost GE dodává širokou škálu výrobků a zařízení pro ty nejnáročnější aplikace, a to nejen průmyslové.

Paticová (zásuvná) relé

GE vyrábí tato relé ve dvou řadách, a to miniaturní relé pro čtvercové patice se dvěma až čtyřmi přepínacími kontakty v rozsahu 12 až 230 V AC ovládacího napětí, 12 až 110 V DC se zatížením do 12 A a standardní relé s osmi a jedenácti kolíky (piny) pro kruhové patice ve stejném rozsahu ovládacího napětí jako u miniaturních relé, jen se schopností sepnout maximálně 10 A (obr. 1). Obě varianty jsou opatřeny signalizační diodu LED a relé ve stejnosměrném provedení zahrnují i verzi s integrovanou ochrannou diodou proti přepólování. Bohaté příslušenství, jako jsou např. RC členy nebo varistory, je u GE samozřejmostí.

Ukázka paticových relé GEObr. 1. Ukázka paticových relé GE

Doplněním uvedených relé nyní běžně používaných snad ve všech aplikacích jsou relé s označením Interface, která jsou ponejvíc využívána pro PLC systémy. I tato relé jsou v sortimentu GE.

Vzduchové průmyslové stykače

Jsou v sortimentu GE určeny pro větší proudová zatížení, a to až do 825 A v režimu spínání AC3. Rozděleny jsou do tří skupin podle velikosti. M – ministykače s rozsahem 6, 9 a 12 A, AC3, CL – stykače s rozsahem 9 až 105 A v režimu AC3 a největší stykače s označením CK, pokrývající proudový rozsah 150 až 825 A v AC3. Všechny tři velikosti zahrnují jak tří-, tak čtyřpólové provedení. Řady M a CL navíc ve čtyřpólovém provedení mají speciální režim spínání jeřábů s kombinací hlavních kontaktů 2NO + 2NC. Stykače M a CL jsou mimo klasické šroubové připojovací svorky dostupné v provedení pro speciální použití, kde šroubové připojení nahrazují kroužkové svorky, primárně určené pro náročné aplikace s velkými otřesy, kdy tyto pérové kroužkové svorky omezují riziko uvolnění vodičů na minimum. Dále u ministykačů M je v nabídce GE i provedení se svorkami Faston a provedení pro přímé osazení do desek plošných spojů.

Pro všechny tři velikosti jsou k dispozici přídavná zařízení jako příslušenství, např. pomocné kontakty, mechanické i elektrické blokace, pneumatické časovače, nebo i přídavná nadproudová tepelná relé v klasickém termomagnetickém provedení i v elektronické podobě. Elektronické nadproudové ochrany v jednom přístroji umožňují kromě širokého nastavení proudového rozsahu také volbu třídy rozběhu motoru.

Pro stykače řady CL od velikosti CL06 (50 A, AC3) a pro všechna relé řady CK jsou v nabídce cívky s elektronickými moduly s širokým rozsahem použití jak pro střídavé, tak pro stejnosměrné ovládací napětí.

Tyto vzduchové stykače GE vyrábí bez větších změn asi od roku 1995, což jen dokládá jejich kvalitu a spolehlivost (obr. 2).

Stykače GE – M, CL a CK s příslušenstvím
Obr. 2. Stykače GE – M, CL a CK s příslušenstvím

V loňském roce společnost GE uvedla na trh novou souběžně nabízenou řadu stykačů s označením Efficor™.

Řada vylepšených relé v moderním designu plně rozsahově nahrazuje řadu CL, ale zaručuje množství různých inovací, jako jsou např. menší spotřeba, snížená hlučnost, integrované dva pomocné kontakty 1NO + 1NC, a to až do 25 A, AC3, a širší možnosti propojování do sestav např. se spouštěči motorů Surion.

Spouštění motorů

SFK – spouštěče motorů ruční, základní a nejjednodušší. Co se týče provedení a šíře příslušenství, pokrývají škálu od nejmenších možných aplikací, které začínají od 0,1 A, až po ty největší, jež končí 25 A, AC3. Tyto jednoduché spouštěče motorů jsou ideální pro všechna běžná použití, kde není třeba řešit připojení a propojení s dalšími komponentami, a jsou omezeny jak pokrytím jen menších aplikací, tak i pouze nejběžnějším příslušenstvím; jejich řadu lze označit jako ekonomickou.

Modernější motorové spouštěče GE s označením Surion se vyznačují větším výběrem jednotlivých verzí, bohatým příslušenstvím s možností využít je v moderních aplikacích, kde se používá jejich kombinace se stykači a dalšími zařízeními (obr. 3). Motorové spouštěče GE Surion už pokrývají proudový rozsah do 63 A.

Příklad propojení stykačů GE Efficor™ s motorovými spouštěči Surion
Obr. 3. Příklad propojení stykačů GE Efficor™ s motorovými spouštěči Surion

GE rovněž nabízí připravené sestavené sady pro přímé spouštění motorů hvězda-trojúhelník, reverzaci apod.

Spínací ovládací přístroje

V oblasti spínání je nabídka značky GE zastoupena vačkovými vypínači s označením ML – hlavní vypínače. Jsou to kvalitní třípólové otočné vypínače od 25 do 125 A ve dvojím, šedočerném nebo červenožlutém provedení.

Montují se běžně do panelu, na základnu nebo lištu DIN. V nabídce jsou jak s možností uzamčení, tak i bez uzamykání. Maximální stupeň krytí IP65 je předurčuje k použití ve venkovních a náročných průmyslových prostředích.

Součástí každého vypínače je průhledný kryt přívodních svorek. Opět i zde jsou dostupné různé přídavné kontakty nebo prodlužovací hřídele pro použití do rozváděčů s větší hloubkou.

Neobvykle širokou nabídkou ovládacích prvků disponuje GE pod označením P9 (obr. 4). Pod touto zkratkou se skrývají signálky, stiskací a otočné ovladače, joysticky a další komponenty ve společné velikosti: pro montážní otvor o průměru 22,5 mm. Čtyři verze těchto ovladačů: kovové provedení v chromu a matném hliníku, dále plastové a plastové čtvercové provedení, dělají z těchto ovladačů bezkonkurenčně širokou škálu prvků pro veškerá možná použití. Jen variant spínání tyto prvky nabízejí více než dvacet. Různé doplňky hmatníků tlačítek s různými symboly a další příslušenství podtrhují jejich univerzálnost. Rozbor všech typů a verzí by vydal na samostatný článek, proto zájemce o detailnější seznámení s ovladači GE P9 je vhodné odkázat na podrobný katalog těchto prvků.

Průmyslové ovladače GE prům. 22,5 mm z řady P9
Obr. 4. Průmyslové ovladače GE prům. 22,5 mm z řady P9

Ještě robustnější a pro nejnáročnější použití jsou určeny ovladače řady GE – 077. Ty už se montují do otvorů s průměrem 30 mm a vzhledem k provedení jde o nejodolnější a nejspolehlivější ovládací prvky tohoto druhu na trhu.

Multifunkční relé

Nedílnou součástí nabídky divize Industrial Solutions – Controls & Power Electronics jsou multifunkční a speciální detekční a ochranná relé. Tato elektronická relé, mimo standardní časové funkce pro běžná použití, zahrnují typy např. pro řízení restartu motorů, detekci polohy hladiny kapalin, relé kontroly síťové frekvence, hlídání symetrie a výpadků fází, hlídání minimální a maximální hodnoty napětí apod.

Speciální detekční a ochranná relé najdou uplatnění jak v průmyslu, tak hlavně v energetice. 

Softstartéry a měniče frekvence

Na závěr tohoto přehledu sortimentu výrobků GE Controls & Power Electronics si zaslouží představit nejsofistikovanější přístroje z této oblasti a těmi jsou softstartéry a měniče frekvence.

Softstartéry jsou prakticky mezistupněm mezi klasickým rozběhem motorů zejména malých výkonů způsobem přepínání hvězda-trojúhelník a vysoce sofistikovaným a v současné době obecně převládajícím způsobem ovládání a spouštění motorů pomocí moderních měničů frekvence.

GE nabízí malé softstartéry s analogově nastavitelnými parametry s integrovaným by-passem označené Astat S a určené pro použití s jedno- a třífázovými motory do 600 V a do 200 A. Větší, digitální softstartéry řady Astat XT jsou již vybaveny displejem, kde se parametry zadávají pomocí membránových tlačítek, a mohou ovládat rozběh klasických indukčních motorů do 690 V AC a maximálně 1 750 A.

Dalším stupněm po softstartérech Astat S a Astat XT jsou měniče frekvence GE, z nichž nejnovější nesou označení AF. Nejmenší, microdrive AF-60 LP jsou určeny pro nejmenší a střední aplikace až do 22 kW. V nabídce jsou jak jednofázové na 230 V AC, tak třífázové, a to 3× 230 V AC i 3× 400 V AC.

I u těchto malých měničů jsou samozřejmostí moderní funkce, jako např. vlastní ochrana, komunikace Modbus, vestavěné filtry RFI A1, odnímatelný ovládací panel, ovládání z PC apod.

Ukázka měničů frekvence GE AF
Obr. 5. Ukázka měničů frekvence GE AF

Druhou skupinou měničů frekvence GE jsou AF-650 GP (General Purpose Drives). Ty jsou pouze třífázové pro 3× 230, 3× 400 a 3× 690 V AC. Jsou určeny pro veškeré současné aplikace, kde je třeba zajistit jejich spolehlivost a preciznost.

Pod označením AF-600 FP (Fun and Pump drives) jsou měniče frekvence přednostně určené k řízení ventilátorů a čerpadel, kde jsou speciálně připravené parametry pro tento druh zařízení (obr. 5). Opět i zde je k dispozici bohatá nabídka příslušenství pro usnadnění práce a větší pohodlí obsluhy.

Další a podrobnější informace o uvedených produktech GE lze získat u autorizovaného dovozce GE Industrial Solutions, AŽD Praha s. r. o.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2017 na straně 30. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021