časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Foxtrot pro energetický management Městského úřadu Kroměříž

3. 5. 2019 | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

„Energetický management pro veřejnou správu je velmi důležitým nástrojem, který má být podporován při aplikaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/ES, která se stala pro členské státy EU základním kamenem pro nastavení národních pravidel a podmínek pro snižování energetické náročnosti v rámci celého národního hospodářství.“ Dále se dozvíme, že „jde zejména o sběr a zpracování údajů souvisejících se spotřebou energie“.


Obr. 1. Městský úřad Kroměříž

Pouhý sběr údajů? A co s nimi? Není to dnes trochu málo? Řídicí systém Tecomat Foxtrot kolínské firmy Teco, a. s., hoden svého přívlastku řídicí, jde dál. Údaje samozřejmě sbírá, ale hlavně proto, aby podle nich bezprostředně reagoval a spotřebu reguloval v reálném čase sám. Jako pěkný příklad, že to Foxtrot zvládne ve velkém a samozřejmě i v objektech veřejné správy, může posloužit následující reference společnosti Micronic Přerov, s. r. o.


Obr. 2. Dotykový ovládač na stěnu řady Touch@Glass připojovaný sběrnicí CIB

Během letních měsíců roku 2018 tato firma nasadila jako součást energetického auditu a rekonstrukce budovy B Městského úřadu v Kroměříži systém Tecomat Foxtrot pro individuální zónové regulace vytápění a další návaznosti na regulaci kotelny (obr. 1). Hlavním cílem bylo dosažení maximálních úspor spotřebovaných energií při zachování optimálních teplot pro výkon práce.

Je to jedna z dalších instalací firmy vystupující na webu www.TopeníChytře.cz, která zohledňuje moderní trendy úspor energií a evidenci naměřených i provozních hodnot prostřednictvím rozsáhlé evidence hodnot. Tato uložená data následně slouží k analýze a optimalizaci provozu budovy.


Obr. 3. Vizualizace a ovládání přes půdorysné schéma (floorplan)


Obr. 4. Nastavení týdenního programu pro každou zónu zvlášť probíhá přes interaktivní grafickou stránku uloženou přímo v řídicím systému Foxtrot

Zajímavou novinkou v tomto řešení je použití sběrnicových (CIB – Common Installation Bus®) skleněných dotykových termostatů s LCD displejem řady Touch@Glass, jejichž vzhled byl navržen na základě představ a zadání provozovatele objektu včetně jeho loga (obr. 2).

Nový termostat přináší jednoduché ovládání prostřednictvím šesti dotykových ploch, které je podpořeno indikací provozních stavů různobarevnými LED a trojmístným displejem. Ten zobrazuje jak naměřenou, tak požadovanou teplotu. V tomto objektu se nachází 89 regulovaných místností, z toho je 80 osazeno tímto dotykovým ovládacím prvkem. Celkově je regulováno 119 elektrických radiátorových hlavic. Zónová regulace je provázána s regulací plynové kotelny s několika topnými okruhy.


Obr. 5. Na systém lze přistupovat po autorizaci
z libovolného zařízení, tedy i mobilního telefonu

Celý systém lze mimo dotykové ovládače spravovat centrálně prostřednictvím intuitivní grafické vizualizace (obr. 3) jak s přihlášením administrátora, tak i uživatele s definovanými právy.

(Z podkladů firmy Micronic Přerov, s. r. o.,
zpracoval Ing. Jaromír Klaban, Teco, a. s.,
foto: Micronic Přerov, s. r. o.)


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2019 na straně 44. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021