časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Foxtrot 2 – Tecomaty řadí na dvojku!

22. 6. 2019 | Ing. Jaromír Klaba | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Řadí mimo jiné na vyšší rychlost a větší paměť. V březnu na veletrhu Amper 2019 ohlásila kolínská firma Teco, a. s., novou generaci populárního programovatelného automatu ze skupiny Tecomatů. Vyšla nová hvězda automatizace pro nadcházející desetiletí. V řadě programovatelných automatů z Kolína je to od roku 1976 již jedenáctá generace. A v řadě Foxtrotů je toho jména druhý.

Nový Foxtrot, tedy Foxtrot 2, přináší elegantní řešení imperativů a výzev nové doby. Stojí před nimi systémoví integrátoři, projektanti, programátoři i elektroinstalatéři. Doba internetu věcí (IoT) vyžaduje komunikaci všech zařízení všemi směry: od podřízených k nadřízeným a naopak, lokálně i po internetu, a to navíc zabezpečeně. Roste počet typů propojovaných zařízení, roste i počet jejich variant od různých výrobců. Vzrůstá počet používaných protokolů a další nové jsou stále zaváděny a standardizovány, technologie IT a telekomunikace pronikají do elektroinstalací se vší vehemencí. Není tedy divu, že jedním z posílených směrů na novém, „dvojkovém“ Foxtrotu jsou právě komunikační možnosti. Přidán byl druhý Ethernet port a oba jsou nově vyvedeny v základně mezi ostatními konektory, dále volitelné až čtyři sériové kanály v různých kombinacích RS-232, RS-485, CAN, rychlá systémová sběrnice TCL2 pro standardní PLC, rozšiřující vstupy a výstupy a dvouvodičová instalační sběrnice CIB – Common Installation BUS®. Na čelním panelu přibyly dva porty USB A pro flash disk nebo adaptér WiFi/Bluetooth a microUSB pro jednoduché připojení notebooku s programovacím prostředím Mosaic. To vše se vešlo do rozměrově nejmenší verze CP-2090 šíře tří modulů na lištu DIN. Je tedy rozměrem poloviční než dosud nejmenší centrální modul první generace, který zabírá na liště DIN šest modulů.

Základní moduly nové řady začínají od čísla CP-2000 a v první vlně přichází celkem pět variant. Základní vlastností druhé generace je plná kompatibilita aplikačních programů se současnou, tedy první generací Foxtrotu a plná kompatibilita se všemi dosavadními rozšiřujícími moduly na sběrnicích TCL2 a CIB Common Installation Bus®.


Obr. 1. Prvních pět verzí nové generace Foxtrotu 2; kromě nejmenší
jsou všechny ve variantách s vestavěným LTE modemem

Nové vlastnosti jsou charakterizovány takto:
– kompletně přepracovanou a optimalizovanou architekturou firmwaru,
– novou procesorovou platformou ARM a operačním systémem s potenciálem škálování výkonu vícejádrovými procesory,
– novými prostorově redukovanými submoduly s volitelnými komunikačními rozhraními,
– čtyřřádkovým textovým displejem a sedmi klávesami na všech variantách,
– variantami s vestavěným WiFi adaptérem,
– variantami s vestavěným LTE modemem pro přímé připojení do rychlého bezdrátového internetu,
– realizací základního datového úložiště o velikosti 128 MB s žurnálovacím souborovým systémem na základní desce, možností zvolit kartu micro SD jako další velkokapacitní úložiště,
– zvýšením počtu proměnných na jedné interní webové stránce,
– desetinásobným nárůstem rychlosti zpracování instrukcí PLC,
– třikrát až pětkrát větší pamětí pro aplikační program, nyní je 1 MB, zvýšila se tedy třikrát až pětkrát,
– novými systémovými webovými stránkami,
– posílením kyberbezpečnosti rozšířením sady IP protokolů o zabezpečené, především https,
– plnou kompatibilitou s komunikační službou Teco Route,
– IoT protokoly MQTT, rozhraním REST API,
– možností přistupovat k souborovému systému v PLC přímo jako k síťovému disku,
– integrací služeb PLCComS, Avahi, Samba, FTP ve firmwaru.

CP-2090; nejmenší Foxtrot 2 má poloviční rozměr

Tato miniatura je mj. odpovědí výrobce na požadavky množících se instalací, kde je Foxtrot využíván především pro svoji výtečnou a univerzální programovatelnost komunikačních kanálů. Stává se tak programovatelnou bránou a konvertorem komunikací nejrůznějších zařízení a protokolů tam, kde přímé vstupy a výstupy nejsou třeba.

To, co je na této nejmenší variantě, se opakuje i na levé straně všech dalších větších centrálních modulů, kde jsou již integrovanými vstupy/výstupy (I/O) a také LTE modem s vyvedenými anténními konektory.

CP-2005, CP-2080; Foxtrot 2 šíře šesti modulů má vestavný 4G/LTE modem

Plná integrace Foxtrotu do internetu od roku 2007, kdy měl svoji světovou premiéru a s ním tehdy zároveň i první chytrý telefon, se ukázala jako prozíravá a postupně se stala pro systémové integrátory i koncové uživatele Foxtrotu stejnou samozřejmostí jako chytrý telefon u každého člověka. Foxtrot 2 tento trend reflektuje a podporuje přímou integrací LTE modemu do základního modulu. Nikoliv do toho nejmenšího, kde již není místo k vyvedení anténních konektorů, ale až u šesti- a devítimodulových variant. LTE modem je volitelnou variantou, kterou je nutné specifikovat již v objednávce.

CP-2000, CP-2007; Foxtrot 2 šíře devíti modulů

V první pětici modulů nové řady Foxtrotů jsou i devítimodulové varianty. CP-2000 je následovníkem CP-1000/1001, a to se stejným počtem vstupů a výstupů a dvěma mastery CIB. CP-2007 je následovníkem dvojice CP-1006 a CP-1008 a nese na sobě novou kombinaci I/O se čtrnácti univerzálními DI/AI vstupy, z nichž čtyři mohou být jako rychlé čítače a jeden vstupem detekujícím přítomnost 230 V AC. Na straně výstupů je k dispozici jedenáct reléových výstupů 3 A, maximálně dva analogové výstupy, které lze přepnout do módu šířkové modulace PWM na úrovni 24 V. Dále je tu možnost propojkou přeměnit dva univerzální vstupy na dva analogové výstupy. I zde jsou k dispozici varianty s vestavěným LTE modemem.

Závěr

První informace o nové generaci řídicího systému Tecomat Foxtrot byla zaměřena na jeho hardwarové vlastnosti. Daleko více novinek je v oblasti softwaru a firmwaru, což ocení zejména programátoři. Takové funkce vydají na několik dalších článků.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2019 na straně 54. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021