časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Fotovoltaika pro rodinné domy je stále dostupnější

16. 10. 2019 | Solidsun, s.r.o. | www.solidsun.cz

Cena elektřiny neustále roste a stále více domácnosti se rozhoduje pro alternativní řešení. V žebříčku oblíbenosti má v posledních letech své pevné místo i fotovoltaika, která díky své praktičnosti a úspoře získala podporu mnoha lidí. Zvyšující se kvalita fotovoltaického systému a stále klesající cena komponentů zajišťuje, že zájem o tento způsob výroby elektrické energie neustále roste. Do hry samozřejmě vstupuje i dotace Nová zelená úsporám, která je při investování značným pomocníkem.

Dotace na fotovoltaické elektrárny

U velkého množství lidí panuje přesvědčení, že dotace je jeden velký podfuk, který vyhání peníze z kapes daňových poplatníků. Možná vás překvapí následující fakt, a to, že peníze z dotačního programu Nová zelená úsporám nemá nic společného se státním rozpočtem. Fotovoltaika, která se často nazývá jako solární elektrárna, je jiný příběh. Zajisté jste už něco slyšeli o emisních povolenkách, a to je právě ono. Emisní povolenky jsou jádrem celé věci. Každý členský stát má vyhrazené emisní kvóty, které musí dodržovat a dané množství emisních povolenek, které jsou jim přiděleny. Tyto povolenky mají sloužit jako nástroj ke zlepšení ovzduší a snížení skleníkových plynů. Pokud některý stát potřebuje tyto kvóty překročit, odkoupí emisní povolenky od jiného státu, a díky této transakci se uvolní peníze na zlepšení životního prostředí, v našem případě jsou to dotace do čisté energie.

Výše dotace pro fotovoltaické elektrárny se pohybují mezi 35 000 až 155 000 Kč, pro obyvatele Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje a také pro majitele památkově chráněných objektů je výše dotace ještě o 10 % vyšší, tedy až 170 000 Kč.

Jaká je úspora?

Pokud se rozhodnete, že si pořídíte solární elektrárnu, tak vás čeká několik příjemných skutečností. Můžete se těšit na mnohem nižší účty za elektřinu, stanete se energeticky nezávislí a fotovoltaickou elektrárnu můžete využívat nejen na výrobu elektrické energie, ale také na vytápění a ohřev vody. Čím více způsobů využijete, tím více ušetříte. Cenové rozpětí investice se pohybuje mezi 32 000 až 44 000 Kč bez DPH na 1 KWp instalovaného výkonu. Podle velikosti elektrárny vám bude přiznána dotace, která vaše celkové náklady sníží až o 50 %.

K dalším nesporným výhodám patří i snadná údržba, nízká hlučnost, dlouhá životnost solárních panelů a rychlá instalace. Pokud i vy uvažujete o fotovoltaice na vaši střechu, tak se neváhejte spojit s profesionály firmy Solidsun s.r.o., kteří se v této oblasti pohybují už téměř 10 let. S vyřízením dotace si poradíme, a dokonce vám ji i smluvně garantujeme. Všechny dotazy vám zodpovíme během nezávazné konzultace, která je zdarma.

Tiskové materiály Solidsun,s.r.o.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021