časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma ZAT meziročně zvýšila objem tržeb v klasické energetice o 20 %

28. 7. 2014 | |

Společnost ZAT dnes oznámila hospodářské výsledky za fiskální rok 2013*. V oblasti klasické energetiky, na kterou se společně s dodávkami do průmyslu strategicky zaměřuje, meziročně zvýšila objem tržeb o 20 procent. Celkově firma realizovala tržby v objemu 531 milionů korun. Polovinu obratu stále tvoří segment jaderné energetiky.

„Vzhledem k současné situaci v jaderné energetice se cíleně zaměřujeme na dodávky řídicích systémů do klasické energetiky a průmyslu. Máme zde historicky velmi silnou pozici, dodáváme řídicí systémy do řady elektráren v zahraničí i v České republice přes padesát let,“ říká Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT a.s.


Členové představenstva ZAT a.s., zleva Ing. Ivo Tichý, Ing. Vladislava Česáková

V loňském roce firma ZAT například zmodernizovala řídicí systém v Teplárně Dvůr Králové či v Elektrárně Opatovice, inovovala systém buzení a ochranu generátoru v Elektrárně Hodonín nebo zprovoznila systém řízení a regulace v německém Stendalu. I díky těmto zakázkám meziročně zvýšila tržby v tomto segmentu z 88,5 milionů korun na 106,5 milionů korun, tedy o dvacet procent. V letošním roce má společnost nasmlouvané zakázky jak v zahraničí - např. na Kubě, v Egyptě, na Islandu či v Polsku - tak v tuzemsku.

„Jako jediná česká firma máme v oblasti klasických i jaderných elektráren vlastní vývoj řídicích systémů. Dokážeme tak reagovat na potřeby zákazníků, na základě jejich požadavků inovujeme a vyvíjíme nové produkty. V letošním roce jsme uvedli na trh klasické energetiky a technologických procesů nové produkty, například řídicí systém natáčecího zařízení turbíny nebo číslicový synchronizátor,“ konstatuje Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

I letošní rok bude pro firmu velmi inovativní. Podle Vladislavy Česákové společnost ZAT připravuje další nasazení vlastního systému SandRA v oblasti jaderné, tepelné i vodní energetiky i nové produkty jako například pohavarijní monitorovací systém pro jaderné elektrárny, regulátor výkonu jaderného reaktoru nebonadotáčkovou ochranu turbiny.


Detail řídicího systému SandRA z dílny vývojářů ZAT a.s.

Polovina tržeb spadá do jaderné energetiky

Společnosti ZAT má silnou pozici i v oblasti jaderné energetiky, kde vloni utržila 286 milionů korun. Ve spolupráci s Arevou vloni dodala diagnostický systém KCF pro francouzské jaderné elektrárny, podílela se na obnově systému kontroly řízení pro jadernou elektrárnu v Dukovanech nebo realizovala další etapy dodávky řídicích systémů pro neblokové provozní soubory v jaderné elektrárně Temelín. Vzhledem k tomu, že jde o dlouhodobé projekty, bude firma v těchto dodávkách pokračovat i letos.

Společnost ZAT a.s. je nejstarší českou firmou v oboru a patří mezi zakladatele automatizace technologických procesů ve světě. Je vyšším certifikovaným dodavatelem zejména v oblasti jaderná energetika, klasická energetika, povrchová těžba a doprava surovin, plynárenství, doprava a průmyslové procesy. Řídicí systémy ZAT navazují na historicky známou značku DIAMO.

* fiskální rok 2013: 1. 4. 2013 - 31. 3. 2014

 Tiskové materiály ZAT, a.s.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021