časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ETI – světová značka v elektrotechnickém průmyslu

14. 2. 2019 | ETI Elektroelement, s. r. o. | https://etielektroelement.cz

Slovinská společnost ETI Elektroelement je významný výrobce elektrických přístrojů, rozváděčů a rozvodnic, technické keramiky a dalších produktů z plastu a pryže. Její výrobky jsou určeny pro elektrické instalace v oblasti bydlení, průmyslu a v oblasti distribuce elektrické energie. Na českém a slovenském trhu působí její dceřiná společnost ETI Elektroelement, s. r. o., jejímuž jednateli panu Janu Tichému redakce časopisu ELEKTRO položila několik otázek.

Pane Tichý, jaká je pozice společnosti ETI Elektroelement na její domácí půdě a které důležité události defilují v její historii?

Společnost ETI je na domácí půdě, ve Slovinsku, absolutní jednička ve výrobě pojistek a elektrických přístrojů. ETI je značka, kterou uznávají a ctí nejen ve Slovinsku, ale i v dalších zemích bývalé Jugoslávie. Firma byla založena v roce 1950. Asi o čtyři roky později vznikl první elektrotechnický výrobek, takzvaná Bergmannova trubka. Výroba pojistek byla zahájena v roce 1960 a v roce 1977 firma ETI vyvinula a začala produkovat svůj první jistič, tehdy ještě na lokálním jugoslávském trhu. Roku 1980 byla v ETI zavedena první automatická linka a roku 1997 byla založena první dceřiná společnost ETI POLAM v Polsku. Rok 2006 znamenal pro ETI zavedení systémové integrace. Od roku 2008 je ETI jedním z průkopníků v ochraně fotovoltaických systémů. Roku 2014 proběhla velká reorganizace výroby, spousta linek byla automatizována. V roce 2016 byla založena dceřiná společnost ETI Elektroelement CZ se sídlem v České republice. V roce 2018 proběhla rozsáhlá automatizace výroby rozváděčů. A letos na veletrhu AMPER 2019 představíme novou modulární řadu rozváděčů.

Jaký je nynější výrobní program společnosti a které jeho části jsou pro firmu nejvýznamnější?

Co se týče produktů obecně, značka ETI v sortimentu spínacích a distribučních zařízení pokrývá rozsah proudů od 0,5 do 6 300 A, to znamená od nejmenších patronových pojistek až po vzduchové jističe. ETI je ale především výrobce pojistek. Je to nejvýznamnější a nosný produkt, s nímž je značka ETI historicky spjata. Umíme vyrábět i speciální pojistky a jsme silní ve vysokonapěťových pojistkách, takže hlavně v oblasti distribuce elektřiny. Druhá velká skupina, ať už výrobní nebo prodejní, jsou pochopitelně klasické přístroje, jako jsou jističe, chrániče, svodiče přepětí atd. Poté stojí za zmínku dceřiná společnost ETI Proplast, která vyrábí plastové výrobky, a to jak jednotlivé komponenty, určené pro naše produkty, nebo např. i pro automotive, tak i celé výrobky, které jsou distribuovány nejenom pod značkou ETI, ale i pod značkami řady významných společností, včetně konkurenčních.

Obr. 1. ETI poskytuje zakázkovou výrobu rozváděčů pro kompenzaci, fotovoltaiku a další obory
Obr. 1. ETI poskytuje zakázkovou výrobu rozváděčů
pro kompenzaci, fotovoltaiku a další obory

Kde jsou výrobní závody společnosti a jaké cíle sleduje ETI v souvislosti s trhy ve střední Evropě?

Společnost ETI má výrobní závody pouze v Evropě. V současné době má devět výrobních závodů. Ty nejvýznamnější se nacházejí v Polsku, ve Slovinsku, v Německu a v Itálii. Několik menších závodů je v Srbsku a v Bosně a Hercegovině. Největší ze závodů jsou vystavěny na ploše 27 000 m2. Většina linek funguje automaticky, ETI hodně investuje do modernizace a inovací.

Obchodní aktivity značky ETI v současné době zajišťuje již celkem čtrnáct dceřiných společností a snaží se dále posilovat zejména ve střední, východní ale už i v západní Evropě. Chce být alternativou k velkým světovým hráčům, ať už sortimentem nebo kvalitou služeb. Důkazem toho je i založení dceřiné společnosti v České republice.


Obr. 2. ETI byla jedním z prvních výrobců speciálních
pojistek na ochranu bateriových systémů

Kolik lidí firma zaměstnává a v jakých profesích?

V koncernu ETI pracuje aktuálně kolem 2 000 zaměstnanců. Převážná většina jsou profese ve výrobě.

Odkud pocházejí technické podklady pro Vaše výrobky a jejich inovace? Máte vlastní vývoj?

ETI je zajímavá pro zákazníky právě tím, že má vlastní vývojové oddělení. V ETI pracují odborníci na velmi vysoké úrovni, ať už se to týká technologických procesů nebo výrobního managementu. Každé oddělení řídí lidé, kteří jsou významní nejen v rámci firmy, ale i celosvětově. Zaměstnanci ETI působí v mezinárodních standardizačních orgánech, jako je Mezinárodní elektrotechnická komise (IEC). Například náš produktový specialista na segment pojistek pan doktor Martinčič je předsedou technické komise TC 32, která připravuje mezinárodní standardy a udává trendy v oblasti pojistek. Kromě vývoje vlastních produktů a vlastních inovací ETI zajišťuje vývojové práce také na objednávku i jiných firem. Jedna z posledních zakázek byl kontrakt na vývoj bateriové pojistky pro koncern Volkswagen.


Obr. 3. Vzorový příklad automatické výroby technické keramiky,
která probíhá převážně v mateřské firmě ve Slovinsku

Kdo vlastně jsou Vaši zákazníci? Kde všude se můžeme setkat se značkou ETI? Jak je legislativně ošetřeno uvádění výrobků ETI na trh v Čechách a na Slovensku?

Zde na Českém a Slovenském trhu se naši zákazníci rekrutují převážně z řad velkoobchodů, odkud se zboží distribuuje výrobcům rozváděčů, montážním firmám nebo výrobcům strojů. Další velkou skupinou jsou energetické podniky, a to napříč celou Evropou. Naše vysokonapěťové pojistky jsou v Evropě jedny z nejprodávanějších. Značka ETI je také velmi úspěšná ve východní Evropě, konkrétně na Ukrajině, v Rumunsku a v Rusku, a to v oblasti přístrojového vybavení fotovoltaických elektráren.

Jde-li o uvádění výrobků na trh, jsme evropský výrobce a všechny součásti našich výrobků pocházejí z našich závodů. Proto v zemích EU, tedy i v České republice a ve Slovenské republice, uvádíme výrobky na trh na základě prohlášení o shodě, které vydává mateřská společnost jako výrobce.

Které z distribučních cest využíváte pro zákazníky v Čechách a na Slovensku a s jakou rychlostí dokážete uskutečnit dodávku?

V České republice používáme dva hlavní distribuční proudy. Jsou to především klasické velkoobchody, což je nejefektivnější způsob, jak obsloužit velké množství koncových zákazníků, a druhá distribuční cesta jsou zmíněné energetické společnosti. Distribuce výrobků ETI na Slovensku je v podstatě identická jako v ČR. Obecně se distribuci snažíme centralizovat na velké firmy.

Na evropském trhu jsou pro nás také významným distribučním kanálem výrobci obytných buněk – kontejnerů. Jsme výhradním dodavatelem elektrických přístrojů jednomu z největších světových výrobců těchto buněk.

Naše distribuce je vedena přímo z centrálního skladu mateřské firmy ze Slovinska, která je v úloze dodavatele. Množství zboží na skladě je řízeno tak, abychom měli dostatečnou skladovou zásobu podle vývoje prodejů. V rámci centrálního zásobování existuje speciálně vyčleněný sklad pouze pro český a slovenský trh.


Obr. 4. V oblasti fotovoltaiky ETI dodává kompletní ochranu včetně
speciálních pojistek, výkonových vypínačů i modulárních přístrojů

Jakými argumenty přesvědčíte zákazníky, aby v poměrně široké nabídce zvolili elektrické přístroje značky ETI?

Konkurence je obrovská. Cena a kvalita výrobků na trhu se srovnala. Dnes by už jen málokdo koupil nekvalitní výrobek. My sázíme na to, že jsme malá, a tím pádem i trochu flexibilnější firma. Sázíme na dobrý a kvalitní tým v České republice, opírající se o známé tváře, které se pohybují v tomto byznysu 20 let, mají dobré kontakty, lidé jim věří a vědí, co od nich mohou čekat. Spolupráce tu probíhá na základě osobních vazeb. Obrovskou výhodu má ETI v tom, že má nejenom vlastní vývoj, ale má i plnou kontrolu nad celým výrobním procesem. Drtivou většinu komponent si společnost ETI vyrábí sama. Sami si vyrábíme nástroje, sami si opravujeme linky. Zkrátka celý výrobní proces si zajišťujeme sami. Tím máme jasnou kontrolu kvality a v konečném důsledku to má i vliv na cenu. Prohlašujeme-li, že jsme schopni poskytovat velmi vysokou kvalitu za rozumnou cenu, není to pouhá proklamace, ale realita. I to je důvodem k tomu, že ETI dodává své výrobky řadě významných společností, včetně konkurenčních.


Obr. 5. Široká nabídka domovních i průmyslových
skříněk a rozváděčů

Jaké další služby mohou očekávat zákazníci, kteří využívají výrobky z produkce ETI?

Produktové oddělení v České republice zajišťuje klasickou podporu prodeje, jako jsou prezentace, samozřejmě také vyřizování případných reklamací, pravidelná školení, popřípadě další marketingové akce pro koncové zákazníky. Účastníme se odborných veletrhů a výstav.

Občas pořádáme pro zákazníky exkurze do mateřského závodu do Slovinska, kde se v továrně osobně seznámí s naší výrobou a zároveň poznají krásy Slovinska.

Jak vidíte další perspektivu značky ETI?

Určitě v zelené energii. Tento segment dále poroste mimo jiné i díky evropským nařízením týkajících se obnovitelných zdrojů. Naše firma byla a je silná v segmentu fotovoltaických systémů. Dalším směrem, kam nyní upíráme svou pozornost, je elektromobilita. Kromě již zmíněného vývoje bateriových pojistek jsme dodavatelé komponent pro nabíjecí stanice elektromobilů. Aktuálně převážně v severských zemích, ale i zde u nás bude takových firem jistě přibývat. Umíme dodat komponenty a vlastně i celé nabíjecí stanice pro elektromobily. To je tedy směr, ve kterém vidím možnosti růstu v nejbližších letech.

Rozhovor vedl Ing. Emil Širůček,
FCC PUBLIC


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2019 na straně 50. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021