časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ERMEG, s. r. o. – dodavatel materiálů pro elektrotechniku a elektroniku

21. 1. 2020 | Pavel Jelínek | ERMEG, s. r. o. | www.ermeg.cz

Společnost ERMEG, s. r. o., začala svou činnost v roce 1990, v počátcích privatizace elektrotechnického průmyslu, kdy byl trh značně roztříštěný. Firma již od samého začátku zákazníkům nabízí komplexní služby, tj. dodává materiály, speciální výrobky a technologická zařízení pro elektrotechnický a elektronický průmysl v České a Slovenské republice. Péče o zákazníka nekončí dodávkou komponent či technologie, ale jejich uživatelům jsou poskytovány odborné rady, jak postupovat při aplikacích. Od roku 2005 firma získala certifikát kvality podle ISO 9001.


Obr. 1. Sídlo společnosti je umístěno na pozemku chráněném od přímého sousedství Žitavské ulice budovou skladu. Účelná a architektonicky zajímavá budova byla postavena v roce 2009.

ERMEG zastupuje přední zahraniční firmy, takže v její nabídce je široká paleta výrobků německých, britských, italských, irských a čínských firem. Dodávky směřují nejen k českým firmám, ale také k pobočkám světových firem se sídlem v České republice, jako jsou např. ABB, Continental, Robert Bosch, Siemens, TRW, TYCO.

Sklad společnosti ERMEG v Liberci při pohledu z Žitavské ulice
Obr. 2. Sklad společnosti ERMEG v Liberci při pohledu z Žitavské ulice

Přehled nabídky

V oboru zalévacích a těsnicích materiálů je nabízen bohatý sortiment polyuretanových a epoxidových zalévacích hmot a dále těsnicí a lepicí hmoty.

Pro impregnaci a ochranné lakování je k dispozici široká nabídka impregnačních pryskyřic a krycích laků (obr. 3).


Obr. 3. Impregnační lak z produkce společnosti Axalta Coating Systems,
která se specializuje 
na výrobu impregnačních jednosložkových a zalévacích dvousložkových pryskyřic a krycích laků

Pro elektroniku, výrobu transformátorů, osvětlovací techniku a další elektrotechnický průmysl jsou dostupné svorky a konektory, LED-konektory Plug-in, svorkovnice a konektory pro plošné spoje.

Společnost ERMEG nabízí kompletní sortiment materiálů pro měkké pájení, a to pájecí pasty, kovy pro pájení vlnou, tekutá pájecí tavidla, trubičkové pájky (obr. 4), pájecí tvarovky, čistidla, lepidla a šablony. Pro další zhodnocení materiálů a pro životní prostředí mají velký význam nabízené a hojně využívané recyklační služby.

Obr. 4. Trubičková pájka od společnosti Alpha Assembly Solutions, výrobce materiálů pro měkké pájení; ERMEG nabízí výrobu šablon pro nanášení pájecích past
Obr. 4. Trubičková pájka od společnosti Alpha Assembly Solutions, výrobce materiálů pro měkké pájení; ERMEG nabízí výrobu šablon pro nanášení pájecích past

V oboru lepicích a ochranných materiálů jsou nabízeny lepicí pásky elektroizolační, kovové, tepelně vodivé izolační a vysoce vodivé izolační. Mezi ochrannými materiály lze jmenovat např. pásky pro ochranu povrchů, povlaky pro plastové fólie, povlaky pro kovové fólie, povlaky pro skleněné tkaniny, povlaky pro netkané látky.

Pro teplotní ochranu elektrických přístrojů nabízí firma několik termostatů – rozpínací pro střídavý proud, spínací pro střídavý proud, rozpínací pro stejnosměrný proud.

Ve spolupráci s osvědčeným dodavatelem nabízí společnost ERMEG stroje a zařízení pro úpravu kabelů a vodičů, a to stříhací stroje, stříhací a odizolovací stroje, odplášťovací stroje, odizolovací stroje na lakované vodiče, odizolovací stroje na vodiče s izolací, lisovací stroje, odvíjecí stroje, krimpovací lisy.

V oblasti vodičů jsou v nabídce smaltované vodiče, samopájitelné vodiče a spékavé vodiče do průměru 0,5 mm (obr. 5).

Smaltované vodiče o průměru do 0,5 mm
Obr. 5. Smaltované vodiče o průměru do 0,5 mm dodává
Elektrisola GmbH & Co. KG; 
vyrábí také vodiče se spékacím
lakem a vysokofrekvenční 
lanka

V nabídce jsou rovněž vysokofrekvenční lanka v různém provedení – holá, opletená, ovinutá, extrudovaná, profilovaná.

Společnost ERMEG je dodavatelem navíjecích strojů, a to od základních až po profesionální. V nabídce jsou stroje pro navíjení lineárních nebo toroidních cívek, vícevřetenové navíjecí stroje, plně automatizované linky pro vinuté díly.

V kategorii feritů a indukčních prvků zahrnuje nabídka imperedy, toroidy, planární komponenty pro spínané zdroje elektrického proudu, PFC tlumivky, KLL tlumivky, indukční komponenty pro osvětlovací techniku, cívky pro RFID systémy, napěťové výkonové transformátory (Smart-Power).

Z materiálů se zušlechtěným povrchem lze dodat dráty i pasoviny s povrchovou úpravou. Povrchově úpravené vodiče mohou být pocínované, poniklované, postříbřené, pozlacené atd.


Obr. 6. Plechy pro transformátory a elektromotory, C jádra a vinutá jádra nabízí firma Gebrüder Waasner GmbH

Pro magnetické obvody elektrických strojů jsou v nabídce transformátorové plechy (obr. 6), plechy pro rotory a statory točivých strojů, vinutá jádra.

Pro konstrukci cívek a transformátorů je k dispozici sortiment koster cívek (obr. 7) a zalévacích pouzder a samozřejmě nezbytné příslušenství pro transformátory, cívky a zalévací pouzdra.


Obr. 7. Rozsáhlý sortiment koster cívek, především pro výrobu transformátorů, dále kryty a kompletní příslušenství, jako jsou pájecí očka apod., je z produkce společnosti Weisser Spulenkörper GmbH & Co.KG

Některé materiály (ferity, materiály pro pájení, impregnační a zalévací pryskyřice, izolační pásky a další) jsou dodávány z firemního skladu v Liberci. Tento sklad svými parametry odpovídá všem novým požadavkům předpisů EU, a především zaručuje velmi krátké termíny dodávek. Umožní zákazníkům minimalizovat jejich skladové prostory a snížit výrobní náklady při zachování potřebné pružnosti ve výrobě.

Obchodní zastoupení pro Českou Republiku a Slovensko:
Ermeg s. r. o., Žitavská 629/48, 460 11 Liberec 11
tel.: 485 108 148 
fax: 485 103 077
e-mail: p.jelinek@ermeg.cz
www.ermeg.cz 


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2020 na straně 18.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021