časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Energetické řetězy E4.1L – malá hmotnost a snadná montáž

7. 10. 2017 | Hennlich, s. r. o. | www.hennlich.cz

Nové velikosti pro dynamické aplikace s energetickými řetězy E4.1L

Optimální využití místa, malá hmotnost a vysoká stabilita – to jsou některé z výhod energetického řetězu E4.1L. Ten je nyní k dispozici v nových šířkách a výškách. Ve srovnání s typem E4.1 lze díky této lehké verzi ušetřit až 30 % hmotnosti. Řetěz je proto vhodný pro velmi dynamické aplikace. Německá firma igus, kterou v Česku zastupuje společnost HENNLICH, ho vyvinula především pro samonosné aplikace a lze ho využít i v kluzných aplikacích dlouhých pojezdů.

Energetický řetěz E4.1L kombinuje silné stránky různých typů řetězů. Kromě toho disponuje také šetrným designem všech povrchů, které jsou v kontaktu s kabely. „Zaoblené hrany na otevíracích a oddělovacích lištách řetězu zajišťují dlouhou životnost hadic a kabelů. E4.1L můžeme tedy označit jako energetický řetěz, ve kterém se kabely cítí velmi dobře,“ vysvětluje Jan Švarc, manažer pro energetické řetězy igus ve firmě HENNLICH.


Energetický řetěz E4.1L může být díky stavebnicovému principu přizpůsoben každé aplikaci; otevřená standardní verze pro vedení kabelů, s držákem pro hadice nebo uzavřená, třísky odpuzující trubka v oddělené štěrbině – to jsou jen tři z nesčetných možností individualizace (zdroj: igus/HENNLICH)

Vedle zaoblených povrchů, které přicházejí do styku s kabely, se k zajištění nejlepšího možného rozdělení energetického řetězu používá mřížka a polohovací měřítko. Spolu s jednoduchou montáží a velkou stabilitou ukazuje tento řetěz své silné stránky zejména v rychlých samonosných úlohách, jako např. v automatizaci nebo v obráběcích strojích.

Technické triky pro konstrukční svobodu

Jednoduchý mechanismus otevírání spojovacích příček na vnějším a vnitřním poloměru zajišťuje rychlé naplnění energetického řetězu. Jestliže je třeba, lze otevíratelné spojovací příčky zcela vyjmout, znovu zasunout a zavřít jednoduchým stisknutím. Od řetězu Heavy-Duty E4.1 byl převzat jak patentovaný zámek řetězových článků, tak systém dvojitých dorazů s velkými styčnými plochami, které zajišťují vysoký stupeň stability. Vzduchová brzda zaručuje menší hluk a velmi hladký chod řetězu. Díky variabilní instalaci vnějších bočnic může být řetěz sestaven s předpětím nebo bez něj. To je rozhodující výhoda zejména v omezeném prostoru, např. u obráběcích strojů.

Možná nejlepší energetický řetěz na světě

Díky konstrukci orientované na aplikaci se u řetězu E4.1L v porovnání s E4.1 ušetřilo tolik hmoty, že je jeho hmotnost zhruba o 30 % menší. To vede k další výhodě: „Tímto způsobem uživatelé nejen ušetří množství energie pro pohon, ale mohou při omezeném prostoru umístit ještě více hadic a kabelů. Všechny tyto výhody dělají z E4.1L možná nejlepší řetěz na světě,“ říká Jan Švarc.

Zmíněný energetický řetěz je nyní dostupný v ještě větším počtu variant vnitřních výšek – mezi 31 a 64 mm, a také v nových šířkách. K dispozici je též plně uzavřená varianta na ochranu proti třískám. Ve škále otevřených energetických řetězů přichází v potaz rovněž verze ESD, a pro uzavřenou energetickou trubku dokonce i vysokoteplotní varianta HT.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 24. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021