časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ELO SYS 2015 vsadil na kvalitu

20. 10. 2015 | Elektro | www.eel.cz

V polovině října se konal na Slovensku v Trenčíně 21. mezinárodní veletrh elektrotechniky, energetiky, elektroniky, automatizace, osvětlení a telekomunikací ELO SYS 2015. Letos se na trenčínském výstavišti prezentovalo na 150 firem ze Slovenska, Česka, Rakouska, Polska, Německa, Velké Británie a Chorvatska. Záštitu nad touto nejvýznamnější elektrotechnickou událostí na Slovensku převzal pan Vazil Hudák z Ministerstva hospodářství Slovenské republiky. Na jeho bohatém doprovodném programu se podílely nejvýznamnější organizace, instituce a svazy působící v elektrotechnice.

Trenčín je krásné a starobylé město na západě Slovenska ležící asi 12 km od českých hranic, které tvoří přirozené geografické centrum středního Pováží. Jeho dominantou je Trenčínský hrad, na jehož svislé stěně se dochoval do dnešních dnů originální památný nápis připomínající vítězství císaře Marca Aurelia a jeho adoptovaného syna Commoda nad Kvády v roce 179 našeho letopočtu. 

Trenčín, označovaný také někdy jako město módy, je ale především tradičním městem veletrhů a výstav. A právě sem směřovali v době konání mezinárodního elektrotechnického veletrhu ELO SYS 2015, tj. od 13. do 16. října, na tisíce nadšených návštěvníků, aby si zde prohlédli expozice vystavovatelů a seznámili se s novinkami z oblasti elektrotechniky.

Obr. 1. Termovizní kamery přitahovaly pozornost návštěvníků

Již tradičně se v rámci doprovodného programu konaly semináře a konference. Také nakladatelství FCC PUBLIC přispělo svou „troškou do mlýna“ a pořádalo v rámci doprovodného programu mezinárodního veletrhu ELO SYS v pořadí již sedmou konferenci z cyklu Perspektivy elektromobility tentokrát s podtitulem Podmínky a předpoklady dalšího rozvoje elektromobility. Velká účast a na této konferenci i žhavé diskuse po jejím skončení přesvědčil o tom, že elektromobilita je stále velkým tématem.


Obr. 2. Manažerka veletrhu Elosys Drahomíra Chrenková a ředitel FCC Public Emil Širůček


Obr. 3. Nakladatelství FCC Public pořádalo v pořadí již sedmou konferenci Perspektivy elektromobility (přednášející Bohumil Horák z VŠB TU v Ostravě)

Nechyběly však ani zajímavé soutěže, jako např. Elektrotechnický výrobek roku, Ekologický počin roku, Nejúspěšnější exponát veletrhu ELO SYS, Konstruktér roku nebo Unikát roku, které organizoval Svaz elektrotechnického průmyslu Slovenské republiky (ZEP SR). Angažovanost ZEP SR v oblasti rozvoje a popularizace elektrotechniky je všeobecně známá, což se opět potvrdilo na veletrhu ELO SYS, kde zorganizoval další skvělou akci pod mottem Studuj elektro, buď smart! Tentokrát šlo o interaktivní expozici zaměřenou na podporu technického vzdělávání mládeže, která našla živou odezvu (nejen) u mladých návštěvníků veletrhu. Jejím cílem bylo představit laické veřejnosti a zástupcům médií možnosti, které poskytuje studium elektrotechniky. Tato expozice měla mj. také demonstrovat skutečnost, že studenti středních odborných škol elektro se setkávají se zajímavými a moderními technickými aplikacemi a že jako absolventi mají velmi dobré vyhlídky na perspektivní a trvalé uplatnění na trhu práce.

Obr. 4. Expozice na podporu technického vzdělávání mládeže organizovaná ZEP SR

Letošní ELO SYS skončil velkým úspěchem. Jeho pořadatel – trenčínská akciová společnost Expo Center – vsadil na kvalitu a nabídl vystavovatelům i návštěvníkům to nejlepší ze svého portfolia, což se ukázalo jako velmi dobrá volba.

(text, foto a video Kl)