časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ELKO EP a svět chytrých technologií

8. 10. 2017 | ELKO EP, s. r. o. | www.elkoep.cz

Smart city dnes a zítra
Technologické možnosti již nyní lidem poskytují mnohá řešení, která šetří energie, čas i peníze. Zároveň zajišťují obyvatelům měst vyšší komfort i zdravější prostředí pro život. Představitelé měst myslící dopředu si již v současnosti uvědomují, že nestačí zaměřit se pouze na kvalitní život občanů. Je důležité být atraktivní pro zaměstnavatele, zvyšovat konkurenceschopnost města při získávání finančních prostředků, motivovat vzdělané lidi a rovněž být aktivní v rozvoji turistického ruchu.

Smart city je založeno na otevřených datech, ke kterým má přístup každý. Město budoucnosti si lze představit jako živé město, které v reálném čase reaguje na to, co se v něm děje (obr. 1). Například v případě dopravní nehody chytré město odkloní dopravu, v místě havárie zesílí veřejné osvětlení a zavolá pomoc. Řidičům vysílá aktuální signály, kde najdou volná parkovací místa, a samo je k nim i zavede. Při podezřelém chování osoby jdoucí za vámi upozorní nejen vás, ale i policii. Chytré osvětlení reguluje intenzitu svitu podle denní doby a okolního provozu. Při poruše samo vysílá centrále signál a požádá o svou opravu. Tato řešení pilotně fungují již dnes a od roku 2007 se jimi zabývá společnost iNELS, vývojář a výrobce chytrých elektroinstalací. iNELS přináší systém vhodný pro všechny typy objektů nebo měst, poskytuje vždy řešení přímo na míru.


Obr. 1. Smart city

A jak bude vypadat takové chytré město za dalších dvacet let? Odborníci se shodují, že každé město bude mít jednotný systém, který bude shromažďovat a vyhodnocovat informace a v případě potřeby komunikovat s obyvateli. Rozhodujícím se pravděpodobně stane systém veřejného osvětlení. Jen v Praze stojí již nyní téměř 150 000 stožárů, v celé zemi je jich přes 1,2 milionu! Je zde tedy rozsáhlý potenciál pro pokroková řešení. Inteligentní osvětlení se bude samo řídit v závislosti na podmínkách. Díky síti stožárů bude vybudována senzorická síť, mohou také fungovat jako základna pro bezpečnostní tlačítka, meteostanice nebo vysílače wi-fi. Senzory budou informovat o kvalitě ovzduší, emisích nebo detekovat kriminalitu. Informační tabule na nich budou sloužit chodcům i řidičům. Mohou pomáhat při navádění osobních vozidel i prostředků hromadné dopravy. Vozovky budou dobíjet elektromobily. Z center měst v podstatě zmizí automobilová doprava. Ze současných rušných komunikací vzniknou zóny pro pěší a cyklisty nebo parky. Lidé se více zapojí do veřejného života ve městech. Budou se více zajímat o prostředí, v němž žijí. Budou mít více času, protože veškerou komunikaci s úřady si budou moci zařídit z pohodlí svého domova.

Nutným trendem budoucnosti budou města přátelská nejen k dětem, ale i k seniorům. Stárnutí populace s sebou nese nutnost přebudovat města tak, aby se v nich cítili dobře i starší spoluobčané. Kriminalita ve veřejném prostoru bude díky sběru dat z terénu a jejich vyhodnocování v reálném čase redukována na minimum.

Možnosti rozvoje jsou tedy stále široké a v nejbližších letech se určitě máme na co těšit.

Univerzální modul LoRa

Internet věcí (IoT) stále více proniká do povědomí veřejnosti, je spjatý s chytrými elektroinstalacemi, s chytrými městy, s rozvojem techniky a komunikačních prostředků. Uživatelům zaručuje propojení všech spotřebičů schopných komunikace do jednoho velkého celku. Dává jim možnost tyto spotřebiče centrálně ovládat, třeba i na obrovské vzdálenosti.

Přes ovladač, většinou mobilní telefon nebo tablet, je možné regulovat vytápění v bytě, kontrolovat detektory a senzory, sledovat přenos z bezpečnostních kamer, vše je po ruce v jedné aplikaci. Nemožné už nejsou ani takové vychytávky jako mobilním telefonem spustit funkci přístroje: uvařit kávu nebo vyprat prádlo.

V ELKO EP nově vyrábějí celou řadu produktů pro IoT. Tato série zahrnuje senzory a detektory pro komunikační sítě Sigfox a LoRa. Jedním z produktů je univerzální modul AirIM-100L – senzor pro detekci havarijních a kritických stavů zařízení (obr. 2), která zajišťují plynulý provoz v rezidenčním sektoru i v průmyslu.


Obr. 2. Univerzální modul

Použití tohoto senzoru umožňuje rychle se dozvědět o kritickém stavu daného spotřebiče. Ve spojení s příslušným senzorem monitoruje výšku hladiny, teplotu, průchod napětí či proudu. V případě jakéhokoliv problému vysílá notifikace do mobilního telefonu. Zároveň provedená měření ukládá do cloudového úložiště, kde k nim má uživatel zpětně přístup.

Reference

The Meydan Hotel, Dubaj
Luxusní pětihvězdičkový hotel Meydan v jednom z emirátů ve Spojených arabských emirátech, Dubaji, je zárukou naprostého komfortu a kvality služeb. Zákazník zde najde jen to nejlepší vybavení. Na poskytování prožitku hostům se podílí i společnost ELKO se svým systémem iNELS (obr. 3).


Obr. 3. Interiér hotelu Meydan

Ten umožňuje pohodlné centrální ovládání různých komponent jak v celém hotelu, tak v jednotlivých pokojích – vytápění, osvětlení, audio- a videotechniku, to vše je možné ovládat z dotykových panelů a dálkových ovladačů. V celém hotelu je také možné přednastavit a využívat různé světelné scény.

Bhutan National Bank
V jihoasijském Bhútánu firma iNELS vyhrála výběrové řízení na prestižní zakázku společně s firmou S.A.P. Automation, zabývající se navrhováním a stavbou ultra nízkoenergetických budov (ULEB), které vedou k nižší zátěži životního prostředí a snížení ovlivňování klimatu.

V národní bance (Bhutan National Bank) bude implementován iNELS Bus System, sběrnicová instalace, díky níž bude nově možné ovládat zcela automaticky vnitřní i venkovní osvětlení, požární hlásiče, bezpečnostní tlačítka a přístupové čtečky.

Private Ferrari Showroom, Dubaj
A opět směrem na východ, v Dubaji, tentokrát společně s firmou Preciosa – Lustry. A rovnou v soukromém showroomu sportovních automobilů Ferrari (obr. 4).


Obr. 4. Showroom Ferrari

Zde firma Preciosa přispěla svítidly a lustry ze speciální řady Crystal Automata, zahrnující vliv čtyř základních přírodních elementů. Odborníci iNELS toto osvětlení kompletně ovládají, od řízení motorků pohyblivých jednotek lustrů až po bezdrátové spínání světel pomocí nástěnných ovladačů RFWB a RF Key.

Hungarian State Opera House
Chytrá a moderní elektroinstalace není výsadou jen moderních novostaveb. Je jí vybavena i jedna historická budova v centru Budapešti pocházející z 19. století – Maďarská státní opera (obr. 5).


Obr. 5. Pohled na Maďarskou státní operu

Zde chytrý systém iNELS kompletně ovládá osvětlení a stmívání, vytápění a ventilaci, audio- a videozóny a mnoho dalšího. Rovněž zcela ovládá monitorovací centrum a měření spotřeby energií.


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 42. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021