časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ekodesign: Když inovovat, tak důsledně

7. 6. 2020 | Lenze, s. r. o. | www.lenze.com/cs-cz

Dodavatelé všech výrobků, jejichž provoz souvisí se spotřebou energie, se v poslední době intenzivně zabývají směrnicí Evropské komise o ekodesignu. Ekodesign je legislativní opatření v rámci EU k rozšíření těch nejúčinnějších technologií za účelem snížení spo - třeby energie při používání výrobku. Směrnice o ekodesignu stanovují soubor parametrů (především energetickou účinnost), které při uvedení na evropský trh (nebo do provozu) musí dodržet dodavatel výrobku spojeného se spotřebou energie. To se týká také elektromotorů a obecně pohonů.

Dodavatelé všech výrobků, jejichž provoz souvisí se spotřebou energie, se v poslední době intenzivně zabývají směrnicí Evropské komise o ekodesignu. Ekodesign je legislativní opatření v rámci EU k rozšíření těch nejúčinnějších technologií za účelem snížení spotřeby energie při používání výrobku. Směrnice o ekodesignu stanovují soubor parametrů (především energetickou účinnost), které při uvedení na evropský trh (nebo do provozu) musí dodržet dodavatel výrobku spojeného se spotřebou energie. To se týká také elektromotorů a obecně pohonů.

Nová řada motorů od Lenze

Nová směrnice o ekodesignu v této oblasti má v Evropě vstoupit v platnost v létě roku 2021. Standardní asynchronní motory, obzvláště ty, které jsou určeny pro nepřetržitý provoz, musí mít pro splnění požadavků Směrnice větší energetickou účinnost. Z toho důvodu je třeba v mnoha případech nahradit stávající motory novými, účinnějšími. Společnost Lenze jako specialista na techniku pohonů a automatizační techniku uvádí na trh novou platformu motorů řady m500. Aby byl přechod úspěšný, odborný tým společnosti sestavil snadno pochopitelné základní informace a kompletní kontrolní seznam pro výrobce strojů aplikující pohony Lenze (OEM) a pro operátory těchto strojů. Lenze jako globální dodavatel mapuje budoucí trendy v celosvětovém rozsahu. Společnost Lenze si stanovila cíl – kvalifikovaným poradenstvím co nejvíce usnadnit svým zákazníkům přechod na no - vou generaci motorů m500 a současně v jedné operaci také optimalizaci strojů.

Obr. 1. Motor z produkce Lenze nové řady m500 s převodovkou řady g500; výrobek je navržen podle zásad Ekodesignu
Obr. 1. Motor z produkce Lenze nové řady m500 s převodovkou řady g500; výrobek je navržen podle zásad Ekodesignu

Nová platforma motorů m500 je navržena tak, aby byla perspektivní i v budoucnosti jako řešení pohonu, které může být použito kdekoliv ve světě a které je primárně určeno ke kombinaci s převodovkami Lenze řady g500 a měniči řady i500.

Od léta 2020 zpřístupní společnost Lenze softwarový nástroj, tzv. asistent pro migraci, který zajistí úspěšný přechod na novou generaci pohonů, zejména s ohledem na směrnici o ekodesignu. Výrobní číslo starého pohonu stačí k tomu, aby systém při využití všech dostupných údajů navrhl, jak motor určený k inovaci vyměnit co nejlépe a v souladu s novými normami.

Pokud se někdo rozhodne pro inovaci, měla by být důsledná. Pro subdodavatele to znamená, že prostředky a úsilí vynaložené na výměnu a konstrukční úpravy by se měly zhodnotit také tím, že se pro daný úkol stroje s pohony přesně doladí. Výměnou motoru se tak nejen splní požadavek směrnice o ekodesignu, ale také se dosáhne významných zlepšení účinnosti a funkčnosti.


O Lenze

Lenze je jedna z vedoucích společností zaměřených na automatizaci ve strojírenství. O její inovativní pohony a automatizační techniku je zájem na celém světě. Portfolio zahrnuje vysoce kvalitní mechatronické produkty a sestavy, výkonný hardware a softwarové systémy pro automatizaci strojů a služeb pro digitalizaci v oblastech, jako jsou např. správa velkých dat, cloudová nebo mobilní řešení a software související s internetem věcí (IoT).

Skupina Lenze má hlavní sídlo v Hamelnu v hannoverské aglomeraci. Je zastoupena ve více než 60 zemích a po celém světě zaměstnává asi 4 000 lidí. Díky rozsáhlému zastoupení může nabídnout skutečně kompletní služby a operativně zajistit dodávky a přitom je dostatečně flexibilní, aby mohla zákazníkům poskytovat individuální poradenství. V rámci strategie růstu bude společnost Lenze v příštích několika letech více investovat v oblasti průmyslu 4.0 s cílem dále zvýšit obrat a ziskovost.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021