časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

E.ON postavil novou rozvodnu v Boršicích za 100 milionů korun

17. 4. 2019 | E.ON | www.eon.cz

Společnost E.ON Distribuce dnes slavnostně otevřela novou rozvodnu v Boršicích u Blatnice na Uherskohradišťsku. Jde o klíčový investiční projekt, který má do regionu přinést nové příležitosti pro rozvoj průmyslu a zdejších výrobních podniků. Investice do moderní rozvodny zajistí potřebný výkon a spolehlivé zásobování okolí města Hluk. Výstavba se realizovala od dubna do listopadu loňského roku a vyžádala si náklady v celkové výši bezmála 100 milionů korun

„Každý rok investujeme do obnovy a rozvoje sítě na našem distribučním území zhruba čtyři miliardy korun. V oblasti distribuce elektřiny a plynu budeme v letošním roce realizovat bezmála 6 000 staveb, přičemž nová rozvodna v Boršicích patří k našim klíčovým investičním projektům – a to jak z pohledu ceny, která dosáhla téměř 100 milionů korun, tak z hlediska významu a použitých technologií,“ říká Zdeněk Bauer, předseda představenstva E.ON Distribuce.

Záměr postavit na Uherskohradišťsku novou transformovnu 110/22kV vycházel z předpokladu, že zde dojde k nárůstu spotřeby elektrické energie kvůli rozvoji průmyslové výroby v této oblasti. „Prvním impulzem k navýšení rezervovaného příkonu byl požadavek o připojení společnosti Hanon Systems Autopal v Hluku a další požadavky na navýšení příkonu postupně následovaly. Tyto potřeby již nebylo možné pokrýt pomocí transformační stanice v Uherském Brodě, a proto jsme se rozhodli realizovat výstavbu nové rozvodny v Boršicích, která zajistí spolehlivé dodávky elektřiny pro celou oblast v dostatečném množství i kvalitě,“ vysvětluje Zdeněk Bauer.

Výběr místa na stavbu byl projednáván nejen se starostou obce Boršice Bohuslavem Vávrou a zastupiteli obce, ale i se zástupci dalších společností. „Stavba byla realizována formou dodávky na klíč, a to včetně projektové dokumentace. Místo jsme nakonec vybrali tak, že délka vedení 110 kV do rozvodny činí pouze 950 metrů, což usnadnilo první fázi projektu, kdy se vykupují pozemky a řeší se věcná břemena,“ popisuje detaily projektu David Mezera, manažer E.ON Distribuce zodpovědný za správu a provoz sítě. Celkově se realizace rozvodny společně s vybudováním dvojitého přívodního vedení 110 kV a vývodů 22 kV vyšplhala téměř na sto milionů korun a včetně přípravných prací trvala více než tři roky. Investiční záměr vznikl už v roce 2015. Samotná stavba nové rozvodny trvala méně než rok, zahájena byla 18. dubna 2018 a skončila na konci listopadu téhož roku.

„Při výstavbě jsme se museli vypořádat mimo jiné i s vysokou svažitostí terénu a omezenou plochou, na které jsme mohli stavět. Proto jsme zvolili technologicky pokročilé řešení, které spočívá v použití zapouzdřeného modulu s plynovou izolací. Tento přístup má menší prostorové nároky oproti klasickému provedení venkovních rozvoden, takže byl pro Boršice ideální,“ vysvětluje Vladimír Kolář, vedoucí rozvoje sítě E.ON Distribuce.

Z pohledu samosprávy ale i celého regionu je nová rozvodna důležitá pro zajištění potřebného příkonu a spolehlivého zásobování elektrickou energií. Očekáváme, že tento faktor výrazně napomůže také celkovému rozvoji průmyslu a ekonomiky u nás. Za sebe osobně bych ještě rád dodal, že si velmi cením vstřícného přístupu investora v průběhu celé realizace stavby. Kooperace mezi samosprávou a investorem probíhala po celou dobu ke vzájemné spokojenosti,“ uvádí Bohuslav Vávra, starosta obce Boršice u Blatnice.

Generálním zhotovitelem celého projektu se stala společnost UnionGrid ve spolupráci s firmami ASE a Fortel. Dodavatelem technologií jsou společnosti Siemens, GE a ETD.

Tiskové materiály E.ON