časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Dvoumodulové chráničojističe BONEGA nově i typu A

21. 11. 2017 | Dipl. Ing. Roman Hudeček | BONEGA, spol. s r. o. | www.bonega.cz

Na základě požadavků z praxe rozšířila firma BONEGA sortiment dvoumodulových chráničojističů také o přístroje typu A. V technické podpoře se lze často setkat s neznalostí praxe, proč a kde používat proudové chrániče či chráničojističe typu A a jaký je rozdíl mezi nimi a klasickým typem AC.

1. Základní rozdíly mezi proudovým chráničem typu A a AC a důvody, proč se použití typů A tak rychle rozšiřuje

Obecně lze popsat, že proudové chrániče typu A reagují na sinusové střídavé a pulzující stejnosměrné reziduální proudy.

Používají se v klasických střídavých sítích a v sítích s fázovou regulací výkonu, v sítích s pulzními zdroji apod. V některých zemích je dokonce nařízená instalace chrániče typu A do rozváděčů v bytové a domovní výstavbě.

Proč se jejich používání tak rychle rozšiřuje? Protože dokážou předejít zbytečnému vypadávání chráničů.

Dvoumodulové chráničojističe BONEGA nově i typu A

Jejich konstrukce umožňuje nereagovat příliš citlivě na malé rušivé vlivy, které neznamenají ještě žádné ohrožení. Vypnutí má předem nastavený limit na stejnosměrné reziduální proudy, takže proudový chránič řízeně vypne až v případě skutečného nebezpečí. Tyto nežádoucí stejnosměrné složky vznikají navíc velmi nahodile, a to obvykle v pulzních (spínaných) zdrojích. Těch v posledních letech velmi přibývá. K nalezení jsou v běžných spotřebičích, jako jsou varné desky, televizory, PC, osvětlení, svářečky. Nahrazují se jimi klasická trafa, a to kvůli vysoké ceně mědi na výrobu transformátorů.

Oproti tomu běžný proudový chránič typu AC je na takové rušivé vlivy velmi citlivý a obvody tak zbytečně přerušuje. I velmi malý stejnosměrný proud pro něj znamená poruchový stav. Svou konstrukcí je proto určen jen pro čisté sinusové střídavé reziduální proudy, a tudíž je vhodný jen pro klasické střídavé sítě se spotřebiči bez pulzních zdrojů.

Stále častěji se uživatelům stává, že po pořízení nových spotřebičů (pračka, varná deska, televizor, PC) začne nahodile či pravidelně po zapnutí spotřebiče do určitého režimu doposud dobře sloužící proudový chránič či RCBO typu AC vypadávat.

Po vyloučení možných poruch spotřebičů je obvykle jediným řešením náhrada přístroje typu AC za typ A.

2. V čem jsou navíc dvoumodulové RCBO (chráničojističe) užitečné?

Dvoumodulový RCBO je odborně řečeno dvoumodulový proudový chránič s nadproudovou ochranou nebo v praxi déle zažitý pojem pro kombinovaný přístroj je chráničojistič nebo také jističochránič:

–  pomocí dělené páčky přístroj odliší, zda vypnutí vyvolal zvýšený reziduální proud nebo zkrat či tepelné přetížení (více na: http://www.bonega.cz/elektro),
–   zásadní úspora místa oproti dvěma samostatným přístrojům (chránič + jistič),
– odpadá nutnost propojení přístrojů při kombinaci samostatného jističe + chrániče,
–  jeden přístroj tak reaguje nejen na nebezpečné svodové proudy, ale také řeší předjištění proti zkratu a tepelnému přetížení,
– použití takových přístrojů přináší zvýšení bezpečnosti a především spolehlivosti jištění (nesčítají se reziduální proudy z více obvodů do jednoho chrániče),
–  RCBO BONEGA mají navíc vypínací schopnost až 15 kA v celém rozsahu jmenovitých proudů,
–  na přístroj lze navázat různá příslušenství, jako jsou pomocné signalizační kontakty či napěťové nebo podpěťové vypínací spouště.

3. Nové chráničojističe typu A byly přidány i do online aplikace Ověření návrhu.cz

Aplikace www.overeni-navrhu.cz byla kromě RCBO rozšířena také o další přístroje a rozváděčové skříně (např. nové skříně a přepínače ABB, či pojistkové odpínače od OEZ a další).


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2017 na straně 46. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021