časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Digitální dvojče zrychlí vaši výrobu

27. 9. 2018 | Siemens, s. r. o. | www.siemens.cz

Letošní expozice společnosti Siemens na jubilejním 60. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu nese motto: Digitální dvojče zrychlí vaši výrobu. Siemens představí na konkrétních příkladech, jak s pomocí digitálního dvojčete výrobku, stroje, ale i celé výrobní linky lze simulovat a analyzovat životní cyklus produktu a jednotlivé kroky realizovat co nejefektivněji. Na stánku Siemens (P019) si budete moci prohlédnout dva různé stroje s jejich virtuálními dvojníky, ale i opravdové křídlo vozu Bugatti Chiron vyrobené aditivní technologií.

Komplexní portfolio řešení pro celý životní cyklus produktu představí Siemens na montážním stroji pro chytré telefony. Tento stroj před nedávnem vznikl v Číně, a protože jej výrobce potřeboval uvést do provozu v extrémně krátké době, pomohlo mu s jeho konstrukcí a oživováním digitální dvojče, které mezitím paralelně vyvíjeli softwaroví odborníci ze společnosti Siemens v Německu. Odzkoušení všech funkcí stroje a výrobního taktu linky nanečisto ve virtuální podobě společně s novými funkcemi prostředí TIA Portal ušetřilo více než 30 % času oproti standardnímu postupu. Výrobce stroje, firma Bozhon, tak mohl svou montážní buňku předat zákazníkovi dříve, než by to zvládla konkurence, a podpořit i jeho konkurenceschopnost v dodávání zbrusu nových mobilních telefonů na trh.

Digitální dvojče ověří funkce stroje

S novými řešeními Siemens pro CNC stroje se letos budou moci návštěvníci veletrhu seznámit prostřednictvím horizontální vyvrtávačky HCW 4S od společnosti Škoda Machine Tool, na unikátním funkčním modelu stroje zmenšeném v poměru 1 : 15 a jeho digitálním dvojčeti. Reálný stroj, model i digitální dvojče totiž ovládá stejný řídicí systém Sinumerik 840D sl. Virtuální podoba stroje má stejné funkce, jako jeho reálné dvojče, a navíc lze jeho prostřednictvím předvést návštěvníkům více možností a aplikací. Velmi výhodný je tento způsob prezentace i pro samotné výrobce obráběcích stojů, kteří tak mohou díky virtuálnímu dvojčeti velmi dobře prezentovat svá zařízení zákazníkům a pomoci jim vybrat ideální stroj pro jejich výrobní aplikace. Ve virtuálním prostředí lze i dokázat a ověřit, zda stroj bude vyhovovat svými parametry a zvládat požadovanou rychlost a kvalitu výroby.

Také na příběhu stroje HCW 4S představí Siemens pět kroků životního cyklu výrobku a řešení, která pro ně Siemens nabízí. I zde umožňuje komplexní portfolio nástrojů usnadnit a zefektivnit všechny fáze hodnotového řetězce stroje – od jeho návrhu pomocí programu NX Teamcenter a Mechatronics Concept Designer od Siemens PLM Software, přes virtuální zprovoznění pomocí Simulation Unit až po simulaci výroby se zapojením reálného ovládacího panelu stroje s reálným řídicím systémem a technologickým výrobním programem. Digitální dvojče se tak stává nejen dokonalou prezentací všech možností, co stroj nabízí, ale také budoucností průmyslu a odborných veletrhů.

Jak se tiskne Bugatti Chiron

Siemens představí také nejnovější řešení pro aditivní obrábění neboli 3D tisk a jeho virtuální přípravu (výpočty, simulace), a to v podobě speciálně upraveného zadního dílu sportovního vozu Bugatti Chiron. Nové křídlo vozů Bugatti Chiron je o polovinu lehčí než dřív a zároveň stejně pevné. A to jen díky simulačním programům od Siemens PLM Software, titanovým komponentům z 3D tiskárny a vyztuženým trubicím z karbonových vláken.

Servis budoucnosti
Úspěšným uvedením do provozu však příběh stroje nekončí. Pro jeho efektivní fungování je zapotřebí také kvalitní servis. Nebudou proto chybět novinky z oblasti údržby strojních zařízení a především ukázka modulární aplikace Condition monitoring, díky které můžete minimalizovat náklady na údržbu. Tato aplikace umožňuje sledovat celou výrobní halu bez ohledu na to, od jakého výrobce stroje pocházejí, a to jak stroje nové, tak staršího data výroby.

MindSphere – řešení pro internet věcí

Žhavou veletržní novinkou bude představení otevřeného operačního systému pro průmyslový internet věcí (IIoT) MindSphere, který dokáže využívat vaše vlastní data k optimalizaci procesů, snižování nákladů a zvyšování efektivity a produktivity. Siemens prostřednictvím platformy MindSphere buduje otevřený ekosystém kooperujících společností, který bude zákazníkům při sběru a využití dat přinášet komplexní řešení s co největší přidanou hodnotu.

Více zajímavostí najdete na: www.siemens.cz/msv


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2018 na straně 36.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021