časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DC/DC měniče MEAN WELL na lištu DIN

29. 5. 2018 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

Přední světový výrobce napájecích zdrojů MEAN WELL rozšiřuje nabídku mezi spínanými napájecími zdroji typu DC/DC určenými k montáži na lištu DIN pro průmyslové, drážní, telekomunikační i domácí aplikace.

S přibývajícím počtem prvků automatizace v průmyslu i domácnostech roste také potřeba vhodně a spolehlivě napájet elektroniku, snímače, řídicí, zálohovací nebo ochranné systémy obvykle napájené malým napětím, popř. s požadavkem na galvanické oddělení od hlavní napájecí větve.

Pro splnění nejen zmíněných rostoucích požadavků v kategorii DC/DC napájecích zdrojů společnost MEAN WELL uvádí na trh nově vyvinuté jednotky DDR určené tvarem pro montáž na lištu DIN. Řada DDR DC/DC měničů tak kompletuje nabídku, tvořenou dále tzv. Open Frame typy (DPS bez krytu), DC/DC moduly navrženými pro uchycení přímo na DPS většího celku, DC/DC měniči v designu podle norem pro dráhu nebo uzavřenými DC/DC zdroji malých rozměrů.


Obr. 1. Patnáctiwattový model DC/DC měniče na lištu DIN

První typy DDR DC/DC měničů na trhu jsou výkonově od 15 do 60 W (obr. 1), celá řada po dokončení nezbytných testů spolehlivosti a certifikaci bude navíc zahrnovat modely 120 a 240 W s certifikaci pro drážní aplikace (obr. 2). Výstupní hladiny podle vybraného výkonu jsou od 3,3 do 48 V, čímž je pokryta většina požadavků na napájení malým napětím.

Měniče řady DDR umožňují rychlé a přitom spolehlivé uchycení na standardní lištu DIN rozváděčů TS-35/7.5 (15). Mezi hlavní parametry MEAN WELL typů DDR na lištu DIN patří široký vstupní rozsah, široké rozmezí pracovních teplot, zesílená konstrukce izolace 4 000 V DC (vstup-výstup) a díky robustnímu obvodovému řešení i prodloužená záruka tři roky. DC/DC měniče řady DDR byly vyvinuty pro průmyslové řízení a regulaci, obecně pro automatizaci, komunikační techniku včetně regulátorů napětí akumulátorů, přídavných systémů pro galvanické oddělení, aplikace UPS pro zálohování důležitých technologických nebo informačních procesů.

Příjemnými vlastnostmi DC/DC zdrojů řady DDR, usnadňujícími provoz, jsou zejména tichý chod – chlazení bez ventilátorů, možnost nastavit výstupní napětí pro kompenzaci úbytků na napájecím vedení ±10 % ze jmenovitého výstupního napětí pomocí zabudovaného prvku. Zdroje DDR nemají definovaný minimální odběr proudu (bezpečný chod i bez odběru na výstupu), není tedy třeba řešit jejich vypínání v době nečinnosti zátěže.

Výrobky firmy MEAN WELL mají tradici vysoké účinnosti provozu, jež šetří náklady na energii a tepelnými ztrátami nezvyšuje okolní teplotu (u typů AC/DC nezatěžuje soustavu potřebou jalové složky). Ve stejném duchu jsou navrženy i zdroje DDR, jejichž účinnost je až 92 %.


Obr. 2. Stodvacetiwattový typ DDR DC/DC zdroje na lištu DIN

Součástí robustního řešení zdrojů DDR jsou zabudované ochrany, které mohou ušetřit mnoho nákladů při poruše nebo po instalaci: zkrat na výstupu, přetížení, přepětí na výstupu, přepólování či podpětí vstupu.

Vizuální kontrola chodu zdroje je usnadněna indikací diodami LED. Při volbě zdroje podle konstrukčních norem tyto vyhovují IEC 62368-1 (nástupce IEC 60950) a současně normám pro EM kompatibilitu. Modely DDR-120 a DDR-240 splňují požadavky pro drážní použití – autobusy, trolejbusy, vlaky, tramvaje i metro. Rozměry zdrojů jsou podle výkonu jeden až tři moduly na liště DIN.

Díky vhodným vlastnostem, splnění bezpečnostních předpisů, výbornému poměru pořizovacích nákladů k ekonomičnosti, spolehlivosti a bezúdržbovosti mají produkty řady DDR předpoklad být vhodnou volbou DC/DC řešení v široké oblasti použití.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2018 na straně 45. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021